Prima pagină  »  Ştiri  »  Automobilele noi in Moldova - statistici interesante dezvaluite de PiataAuto.md
22 IULIE 2009, 02:50
1,752
0
Automobilele noi in Moldova - statistici interesante dezvaluite de PiataAuto.md
De Ilie Toma
0
Care sunt cele mai populare marci de automobile noi in Republica Moldova? Dar modele? Ce tendinte exista astazi pe piata automobilelor noi din tara noastra?

La aceste intrebari am incercat sa raspundem noi printr-o ampla analiza a preferintelor publicului. Iar instrumentele le avem chiar la indemana: compartientul “Automobile Noi” a site-ului nostru, rubrica ce cuprinde peste 1000 de modele si versiuni de automobile, actualizate continuu de catre redactorii nostri, pentru ca Dvs., sa puteti afla intotdeauna informatii complete vizavi de modelele comercializate in tara noastra. Fie ca este vorba de preturi, date tehnice de dimensiuni, motoare si performante, consum sau garantii, sau imagini de inalta rezolutie - toate le puteti gasi in compartimentul “Automobile noi” pe PiataAuto.md.

Odata cu lansarea versiunii curente a site-ului, in februarie 2009, acest compartiment a cunoscut o crestere semnificativa de interes din partea vizitatorilor nostri. Platforma actuala permite o structurare mult mai eficienta, compararea automobilelor noi, configurarea unor caracteristici dorite si cautarea modelelor ce corespund acestor caracteristici, iar aceste optiuni, plus un sistem de monitorizare ampla a audientei si preferintelor acesteia, au condus spre o rata de interes care ne permite sa conturam astazi primele statistici si tendinte ale publicului moldovean.

La baza analizei efectuate de noi am luat termenul de 30 de zile, intre 20 iunie si 19 iulie 2009. Se stie ca luna iunie, precum si prima parte a lunii iulie, sunt, in general, luni foarte active pentru vanzarile de automobile, prin urmare este o perioada oportuna pentru a urmari cat mai corect preferintele publicului.

Cateva date generale despre audienta PiataAuto.md

In 30 zile, numarul total de vizitatori ai portalului nostru a consituit 243,027. Aproape un sfert de milion, ceea ce, raportat la populatia tarii noastre, ne permite sa fim mandri, si in acelasi timp recunoscatori publicului nostru. In total, au fost vizualizate 4,133,680 pagini, iar timpul mediu de aflare pe site al unui vizitator a constituit 12 minute 28 secunde. In termeni de specialitate, este un rezultat foarte bun, care denota ca vizitatorii gasesc continut de interes pe site.

Preferintele fata de automobilele noi

In acelasi interval de 30 de zile, 39,211 vizitatori unici au accesat cel putin o data compartimentul "Automobile noi" al site-ului. Iar preferintele acestora, de fapt preferintele Dvs., a tuturor, devin cu atat mai interesante, atunci cand acestea sunt sistematizate in topuri de interes – top al celor mai accesate marci, top al celor mai populare modele sau al celor mai accesate versiuni. Sa vedem deci care sunt preferintele publicului moldovean:


Cele mai populare marci
(statistica este generata dupa numarul de accesari a marcilor din compartimentul “Automobile noi” a site-ului. Mai jos sunt prezentate 20 cele mai accesate marci):

1. Volkswagen
2. Audi
3. Mercedes-Benz
4. Mitsubishi
5. Toyota
6. Skoda
7. Ford
8. Mazda
9. Dacia
10. Nissan

Daca am fi vorbit acum 6-8 luni, marci precum Mitsubishi si Toyota detineau detasat primele pozitii in topul de interes. Numeric, de atunci si pana astazi, accesarile lor s-au dublat, insa marci precum Volkswagen, Mercedes-Benz si Audi au inregistrat performante uluitoare, reusind sa capteze intr-un mod surprinzator atentia publicului. Trebuie sa recunoastem ca acest fapt se datoreaza si campaniilor intense de publicitate desfasurate de aceste marci pe site-ul nostru, insa, pana la urma publicul este cel care decide care marci si modele prezinta un mai mare interes.

Urmatoarele marci din top reflecta intr-un mod cat se poate de propotional ponderea acestor marci in vanzarile inregistrate in tara noastra.


Cele mai populare modele
(statistica este generata din suma accesarilor tuturor versiunilor si motorizarilor unui model – vezi mai jos explicatia termenului de versiune. In catalogul PiataAuto.md sunt incluse in prezent 250 modele de automobile, mai jos fiind prezentate cele mai populare 50 de modele):

1. Volkswagen Golf 5dr (5 usi)
2. Audi A4
3. Skoda Octavia
4. Volkswagen Passat
5. Mercedes-Benz E Class
6. Mercedes-Benz C Class
7. Volkswagen Tiguan
8. Skoda Superb
9. Volkswagen Passat CC
10. Dacia Logan
11. Volkswagen Golf 3dr (3 usi)
12. Mitsubishi Lancer X
13. Volkswagen Jetta
14. Dacia Sandero
15. Toyota Avensis Sedan
16. Audi Q7
17. Volkswagen Touareg
18. Kia cee'd
19. Ford Mondeo Sedan
20. Skoda Fabia
21. Ford Focus Sedan
22. Mercedes-Benz S Class
23. Audi Q5
24. BYD F3
25. Audi A5
26. Mercedes-Benz B Class
27. Ford Focus Hatchback 5dr (5usi)
28. Citroen C5
29. Mercedes-Benz A Class
30. Mazda 6 Sedan
31. Mitsubishi Lancer Classic
32. Ford Fiesta 5dr (5 usi)
33. Skoda Octavia Combi
34. Volvo XC90
35. Mercedes-Benz S Class Long
36. Skoda Octavia Tour
37. Mercedes-Benz GL Class
38. Volkswagen Polo
39. Toyota Camry
40. Mercedes-Benz A Class Coupe
41. Ford Focus Wagon
42. Land Rover Range Rover Sport
43. Skoda Fabia Combi
44. Kia pro_cee'd
45. Toyota RAV4
46. Toyota Corolla
47. Mercedes-Benz C Class Estate
48. Great Wall Hover CUV
49. Mercedes-Benz ML Class
50. Ford Fusion

Aici am considerat oportun sa prezentam primele 50 de modele in topul preferintelor vizitatorilor nostri, si asta din cauza ca in intervalele 20-46 diferentele de la un model la altul sunt relativ mici, ceea ce inseamna ca toate aceste modele se bucura de un nivel comparabil de interes din partea publicului.

Noile preturi Volkswagen par sa-si fi facut efectul ca o bagheta magica asupra marcii germane in tara noastra. Acum un an, Volkswagen se afla undeva intre locurile 10-15 in topul preferintelor, si acum ocupa pozitia 1 atat la cel mai popular model, cat si la cea mai populara marca. Audi pare sa beneficieze de aceleasi premise care l-au propulsat pe Volkswagen in top: preturi mult mai atractive si o politica de promovare cu mult superioara fata de anii trecuti.

Mercedes-Benz este in mod traditional o marca foarte apreciata in tara noastra, iar odata cu aparitia, in anul trecut, a Distribuitorului General Autorizat al acestei marci, si purtarea unei strategii de promovare excelente, marca domina piata in segmentul premium, bucurandu-se de cele mai bune cifre in vanzari din acelasi segment, si obtinand un loc pe podiumul publicului. In clasamentul modelelor, noua Clasa E a spart toate prognozele de audienta, aflandu-se printre primele cele mai accesate 5 modele. Apropo, si testul drive cu noua Clasa E de la Mercedes-Benz, publicat de noi in aprilie, detine pana la acest moment recordul de cel mai citit test drive din istoria site-ului nostru... Dar, despre preferintele testelor drive vom vorbi intr-un alt articol.

Skoda Octavia obtine un loc meritat pe podiumul celor mai populare modele. Pret atractiv, un raport calitate-pret excelent, si un facelift recent – toate i-au asigura modelului un interes mare in randurile publicului. Superb obtine si el un loc de lider, aflandu-se printre primele 10 cele mai accesate modele. Este un loc meritat – Superb-ul este unul din cele mai speciale automobile disponibile astazi pe piata, un model ce ofera foarte mult pentru bani foarte moderati.

Volkswagen isi continua dominarea in top 10 cu alte 3 modele, pe langa liderul Golf. Passat, Tiguan, Passat CC – toate se bucura de un interes major din partea publicului.

Dacia Logan isi reconfirma rolul de masina populara, cu un raport calitate/pret/prestatie foarte bun. Logan-ul ocupa pozitia a 10-a in topul celor mai populare modele.

Mitsubishi Lancer X continua sa fie cel mai popular model din gama Mitsubishi, castigand prin pret atractiv, design excelent, si o calitate foarte buna. Daca acum un an, predecesorul sau, aflat inca in productie, Lancer Classic, se afla foarte aproape de Lancer X in topuri, astazi noua generatie pare sa capteze in exclusivitate atentia potentialilor cumparatori.

Toyota Avensis Sedan, noua bijuterie a japonezilor, se afla intr-o continua ascensiune de audienta de la lansarea sa pe piata Republicii Moldova. Judecand dupa popularitatea predecesoarei, noua generatie Avensis are toate sansele sa faca parte in curand din top10.

Kia cee’d este un alt exemplu de popularitate constanta, acest model bucurandu-se de o atentie deosebita din partea consumatorului moldovean. De fapt, este si modelul care a schimbat radical perceptia despre marca Kia in sine, prin urmare, cee’d este un adevarat erou la acest capitol. Un pret excelent si o calitate de asamblare foarte buna ii asigura si cifre de vanzari la fel de bune


Cele mai versiuni de modele
(prin termenul “versiune” intelegem o versiune de productie a unui model, intr-o anumita motorizare si cu o anumita transmisie. Spre exemplu, in cazul in lui VW Golf, motorizarea de 1.6i 102 CP in varianta de transmisie manuala constituie o versiune, iar in varianta de transmisie automata – o alta versiune. In catalogul PiataAuto.md sunt incluse in prezent 1019 versiuni, mai jos fiind prezentate 65 cele mai accesate)

1. Volkswagen Golf 5dr 1.4 80 HP Manual
2. Dacia Sandero 1.4 MPI Manual
3. Dacia Logan 1.4 MPI Manual
4. Mercedes-Benz E Class E 220 CDI BlueEFFICIENCY Automat
5. Volkswagen Tiguan 1.4 TSI 150 HP Manual
6. Audi A4 1.8 TFSI 160 HP Manual
7. Mitsubishi Lancer Classic 1.6 Manual
8. Audi Q7 3.0 TDI Quattro 240 HP Automat
9. Audi Q5 2.0 TDI Quattro 170 HP Manual
10. Volvo XC90 2.4 D5 AWD Automat
11. BYD F3 1.5 Manual
12. BYD F3 1.6 Manual
13. Volkswagen Jetta 1.6 102 HP Manual
14. BYD F0 1.0 Manual
15. Skoda Octavia 1.4 MPI 80 HP Manual
16. Mercedes-Benz E Class E 220 CDI BlueEFFICIENCY Manual
17. Volkswagen Golf 3dr 1.4 80 HP Manual
18. Volkswagen Passat 1.6 102 HP Manual
19. Toyota Avensis Sedan 1.8 Valvematic Manual
20. Lexus (Cosmostar) LX 570 Automat
21. Skoda Superb 1.4 TSI 125 HP Manual
22. Volkswagen Golf 5dr 1.6 102 HP Manual
23. Volkswagen Passat CC 1.8 TSI 160 HP Automat
24. Toyota Land Cruiser 200 4.5 V8 D-4D Automat
25. Dacia Logan 1.6 MPI Manual
26. Toyota Land Cruiser Prado 4.0 V6 Automat
27. Volkswagen Touareg 2.5 TDI 174 HP Manual
28. Audi A4 1.8 TFSI 160 HP Automat
29. Volkswagen Passat 1.8 TSI 160 HP Manual
30. Skoda Octavia 1.6 MPI 102 HP Manual
31. Kia cee'd 1.4 Manual
32. Toyota Corolla 1.6 Dual VVT-i Manual
33. Mercedes-Benz GL Class GL 320 CDI 4MATIC Automat
34. Volkswagen Passat CC 1.8 TSI 160 HP Manual
35. Mitsubishi Lancer X 1.5 Manual
36. Skoda Octavia Tour 1.6 MPI 102 HP Manual
37. Mitsubishi Lancer X 2.0 Manual
38. Lexus (Elita 5) LS Long 600h Automat
39. Dacia Sandero 1.6 MPI Manual
40. Mazda 6 Sedan 1.8 Manual
41. Skoda Octavia Scout 1.8 TSI 160 HP 4x4 Manual
42. Ford Mondeo Sedan 2.0 145 HP Manual
43. Volkswagen Tiguan 2.0 TDI 140 HP Manual
44. Mitsubishi Pajero Sport 2.5 Manual
45. Toyota Camry 2.4 Manual
46. Toyota Avensis Sedan 1.8 Valvematic Automat
47. Toyota Camry 2.4 Automat
48. Great Wall Hover CUV 2.8 TD Manual
49. Toyota Corolla 1.6 Automat
50. Toyota Yaris 5dr 1.33 Manual
51. Mitsubishi Colt 1.3 Manual
52. Lexus (Cosmostar) ES 350 Automat
53. Toyota RAV4 2.0 Manual
54. Lexus IS 250 AWD Automat
55. Land Rover Range Rover Sport 2.7 TDV6 Automat
56. Mazda CX-7 2.3 DISI Turbo Automat
57. Kia Picanto 1.0 Manual
58. Lexus (Elita 5) GS 350 AWD Automat
59. Lexus (Cosmostar) IS 250 Automat
60. Suzuki Grand Vitara 2.0 JLX Manual
61. Kia cee'd_sw 1.4 Manual
62. Kia cee'd 1.6 Automat
63. Mazda 2 5dr 1.3 75 Manual
64. Haima 3 1.8 Manual
65. Suzuki SX4 1.5 GLS Manual

Cu ce se deosebeste topul versiunilor de cel al modelelor? Pai, ne aduce o informatie pretioasa fata de motorizarile preferate de public. Spre exemplu, Mercedes-Benz Clasa E dispune de mai mult de 10 motorizari in combinatie cu transmisii manuale sau automate. Toate accesarile sumate ale tuturor motorizarilor dau rezultatul popularitatii modelului, reflectat in topul modelelor, in timp ce, din acestea, motorizarea E 220 CDI automata beneficiaza de un interes mult mai mare decat E500 automat. Tocmai popularitatea acestor versiuni in particular este reflectata in topul versiunilor, indicandu-ne ce modele, in care versiuni de motorizari sunt cele mai populare.

Din acelasi top mai poate fi dedusa si o concluzie pe cat de predictibila, pe atat de logica: in segmentul automobilelor cu un pret mai accesibil, preferinta este data motorizarilor cu transmisii manuale, in timp ce in segmentul mediu de sus si premium este preferata in mod detasat transmisia automata.

Tendinte

Tendinta cea mai importanta observata de noi in analiza efectuata este polarizarea interesului publicului catre optiunile cele mai rationale. Fie ca este vorba de segmentul premium, sau segmentul automobilelor accesibile, sunt alese in mare parte modelele care oferta o valoare sporita a banilor investiti, modele care oferta un raport calitate/pret foarte bun. Asta inseamna, pe de o parte, o cultura tot mai mare in alegerea automobilelor in randurile publicului autohton, iar pe de alta parte, se fac vizibile tot mai mult reactiile publicului vizavi de inteligenta metodelor si strategiilor de promovare a diverselor modele pe piata tarii noastre.

Este adevarat si ca exista marci care nu sunt incluse in compartimentul site-ului nostru si care nu au fost incluse in studiu. Pentru unele din ele, speram ca in curand acestea sa-si faca prezenta, pentru altele, metodele de promovare sunt depasite cu mult de timpurile prezente, iar aceste fapte se materializeaza si in cifrele de vanzari.

PiataAuto.md Va ureaza tuturor sa detineti si sa conduceti automobilul pe care Vi-l doriti, iar noi vom continua sa Va informam periodic despre evolutiile interesului Dvs. in directia automobilelor - noi, dar si rulate.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!