Prima pagină  »  Ştiri  »  PiataAuto.md analizeaza noul Regulament al Circulatiei Rutiere!
24 IULIE 2009, 23:07
2,487
0
PiataAuto.md analizeaza noul Regulament al Circulatiei Rutiere!
De Redactia PiataAuto.md
0
Dupa cum multi dintre noi stiu, de curand a intrat in vigoare noul Regulament al Circulatiei Rutiere, care a suferit o serie de modificari majore, ce au drept scop ajustarea acestuia la Legea privind siguranta traficului si la prevederile actelor normative internationale in domeniu. Insa care sunt noile reglementari si ce sanctiuni vor surveni in cazul nerespectarii acestora se stie mai putin, motiv pentru care Redactia PiataAuto.md a decis sa faca putina lumina in acest sens prin intermediul acestui articol.

Noul Regulament Rutier a fost aprobat de Guvern si contine o serie de notiuni noi, stabileste drepturile si obligatiile principale ale participantilor la traficul rutier, precum si ale persoanelor responsabile de amenajarea, intretinerea si exploatarea drumurilor – fapte ce nu au fost prevazute in regulamentul vechi. Pentru o si mai simpla intelegere a lucrurilor, noul Cod al Contraventiilor Administrative, intrat in vigoare la 31 mai, stabilea niveluri noi ale amenzilor pentru diverse incalcari, inclusiv rutiere, in timp ce Noul Cod Rutier stabilieste noi reguli sau ajusteaza regulele existente.

Potrivit articolului 34 al Codului Contraventional al Republicii Moldova, amenda aplicata persoanelor fizice poate fi in marime de la una (20 lei) la 150 unitati conventionale (3.000 lei), iar pentru persoane juridice de la 10 (200 lei) la 500 unitati conventionale (10.000 lei), unde o unitate conventionala este egala cu 20 lei. Persoana careia i-a fost aplicata amenda, este in drept sa achite jumatate din aceasta in termen de 72 ore, iar in acest caz se considera ca amenda a fost achitata integral.

Atentie! Important este faptul ca daca persoana fizica nu a achitat amenda timp de 30 zile de la data stabilirii ei, instanta de judecata o poate inlocui cu:
amenda in marime dubla, care insa nu poate depasi limita maxima de 150 unitati conventionale;
privarea de dreptul de a desfasura o anumita activitate pe un termen de la 6 luni la 1 an;
munca neremunerata in folosul comunitatii, unde o ora de munca este egala cu o unitate conventionala, durata muncii fiind de cel mult 60 ore;
arestul contraventional, calculandu-se o zi de arest pentru 2 unitati conventionale, durata arestului fiind intre 3 si 30 zile, in dependenta de faptele savarsite.
Totusi, pe langa aplicarea amenzii, conducatorului auto i se mai pot aplica si un numar de puncte de penalizare ca sanctiune complementara. Numarul punctelor de penalizare difera de la caz la caz, insa, odata ce persoana va acumula 15 puncte, cauza sa va fi trimisa spre examinare in instanta de judecata competenta, care poate aplica privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la 1 an. La expirarea termenului aplicat de instanta de judecata, punctele de penalizare se anuleaza, iar persoana este repusa in dreptul de a conduce mijlocul de transport.

Astfel, potrivit noului Regulament al Circulatiei Rutiere cele mai importante modificari sunt:

Limita maxima a vitezei de deplasare prin localitati a fost redusa la 50 km/h, cu admiterea majorarii acesteia pe anumite sectoare de drum pana la 80 km/h, acolo unde este prezent un indicator ce permite acest fapt. In cazul in care conducatorul auto va depasi viteza de circulatie stabilita pe sectorul respectiv de drum, acesta va fi sanctionat in conformitate cu articolul 236 al Codului Contraventional al Republicii Moldova in dependenta de viteza inregistrata, iar in cazul in care viteza este incalcata:

- de la 10 la 20 km/h, conducatorul se sanctioneaza cu amenda de 20 u.c (400 lei) cu aplicarea a 3 puncte de penalizare.
- de la 20 la 40 km/h, conducatorul se sanctioneaza cu amenda de 30 u.c (600 lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.
- mai mult de 40 km/h, conducatorul se sanctioneaza cu amenda de 50 u.c (1.000 lei) cu aplicarea a 5 puncte de penalizare.

In perioada 1 Noiembrie – 31 Martie, in toate conditiile traficului rutier, inclusiv ziua, urmatoarele mijloace de transport sunt obligate sa circule cu lumina de intalnire pornita:

- motocicletele si ciclomotoarele;
- vehiculele de instruire;
- vehiculele conduse de incepatori;
- microbuzele si autobuzele care transporta grupuri de copii;
- vehiculele care fac parte dintr-o coloana organizata;
- autovehiculele care tracteaza alte autovehicule (la autovehiculele tractate trebuie sa fie pus in functiune avertizorul de avarie, iar in cazul in care acesta nu functioneaza sau lipseste, in spatele acestor vehicule trebuie amplasat triunghiul de presemnalizare);
- autovehiculele care transporta incarcaturi periculoase, cu gabarit si mase depasite;
- vehiculele de ruta;
- toate celelalte vehicule motorizate;

In cazul in care nu vor fi respectate prevederile Regulamentului Circulatiei Rutiere privind "Semnalele conducatorilor de vehicule. Folosirea dispozitivelor de iluminare exterioara si a dispozitivelor de semnalizare luminoasa si sonora" conducatorii mijloacelor de transport vor fi sanctionati potrivit articolului 240 al.1 al Codului Contraventional care prevede o amenda de la 5 la 10 u.c. (100 - 200 lei).

Pentru agentii de circulatie a fost introdus un nou semnal pentru cedarea trecerii, eliberarea benzii sau oprire, care este aratat in momentul cand agentul se afla in mijlocul de transport.


In momentul cand un conducator auto nu se va supune indicatiilor agentului de circulatie sau le va neglija, acesta va fi sanctionat cu o amenda de la 45 la 50 u.c. (900 - 1.000 lei) cu aplicarea a 4 puncte de penalizare.

Noul Regulament al Circulatiei Rutiere mai contine noi ajustari si modificari, ca de exemplu:
Conducatorul auto va fi obligat sa poarte obligatoriu vesta reflectorizanta de protectie, in cazul executarii interventiilor la vehiculul oprit pe platforma drumului.

In una din anexele regulamentului sunt incluse si indicatoarele de informare si orientare pentru comoditatea orientarii participantilor la trafic pe drumurile publice, inclusiv la obiectele turistice si cele cu caracter cultural – istoric.

Carutasii vor trebui sa-si inregistreze carutele la primaria din localitate, unde vor primi un numar de identificare (regulamentul nu specifica daca acesta este reflectorizant sau nu).

In concluzie, modificarile suferite de noul Regulament al Circulatiei Rutiere cu adevarat par sa se apropie de legislatia europeana in domeniu, iar acest lucru in primul rand ne este sugerat de viteza maxima in localitati in marime de 50 km/h, atitudinea stricta fata de cuplarea centurii de siguranta, precum si pornirea obligatorie a luminilor de intampinare pe timp de zi, dar si de alte prevederi. Desigur, si marimea amenzilor rutiere, dar si posibilitatea de a ajunge in arest contraventional pe un termen maxim de 30 zile, ii va speria pe multi dintre soferi si ii vor impune sa-si revizuie stilul de condus, ceea ce ar trebuie sa influenteze benefic asupra tuturor participantilor la trafic, chiar daca multi din acestia nu sunt de acord cu noile prevederi. Un alt punct important este atentia sporita fata de pietoni, care vor fi si ei amendati usturator (de la 5 la 10 u.c sau de la 100 la 200 lei) in caz ca vor traversa partea carosabila intr-un loc neindicat. Mai mult ca atat, daca se va produce un accident din cauza lor, acestia vor fi supusi sa suporte consecintele, fara ca sa o faca conducatorul auto, care pana acum era sanctionat din moment ce tampona un pieton. In asa mod, noul Regulament al Circulatiei Rutiere pare a fi mai amplu, dar tot odata este mai sever, insa practicabilitatea acestuia ramane a fi monitorizata pe parcursul timpului, si demonstrata, sper eu, prin numarul scazut al accidentelor rutiere.

Conduce-ti cu grija!

Mai jos va prezentam inca o data grila noilor amenzi pentru incalcarea regulilor de circulatie prevazute de Codul Contraventional al Republicii Moldova:
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!