Prima pagină  »  Ştiri  »  Punctele de penalizare in Moldova: Cum sa aflam cate puncte avem
30 SEPTEMBRIE 2009, 08:38
57,686
0
Punctele de penalizare in Moldova: Cum sa aflam cate puncte avem "la activ" si cand expira acestea?
De Redactia PiataAuto.md, cu suportul avocatului Iulian Balan
28
A trecut ceva timp de cand a intrat in vigoare noul Cod Contraventional, si cu siguranta multi dintre cei care conduc un automobil au avut a intampina situatii in care au fost trasi pe dreapta de agentii Politiei Rutiere. Pentru control de rutina, speram, insa cei care au avut a plati si o amenda, cu siguranta s-au ciocnit si de punctele de penalizare, instituite in premiera in Republica Moldova.

Cate puncte de penalizare aveti la activ? Cum puteti afla aceasta informatie in mod corect si transparent? Si care ar fi posibilitatea diminuarii numarului acestora? Vom incerca, cu ajutorul avocatului Iulian Balan, sa dam raspuns la aceste intrebari.

Ce spune legea - cui i se aplica punctele de penalizare?

Prin articolul 36 al Codului Contraventional s-a prevazut, in premiera pentru Republica Moldova, aplicarea punctelor de penalizare. Astfel, in cazurile in care conducatorul de vehicul este declarat vinovat de savarsirea unei contraventii, odata cu aplicarea sanctiunii principale (amenda), i se aplica si o sanctiune cu caracter complementar (puncte de penalizare), in cuantumul prevazut de norma contraventionala pentru fiecare incalcare in parte. Numarul minim de puncte de penalizare ce poate fi aplicat este 2, in timp ce maximul ajunge la 6.

Cate puncte putem acumula? Ce se intampla apoi?

Daca aplicarile de sanctiuni au conditionat acumularea a unui numar de 15 puncte de penalizare, agentul constatator, sau mai exact agentul politiei rutiere, remite cauza contraventionala spre examinare in instanta de judecata competenta, care, aplica si privarea de dreptul de a conduce vehicule pe un termen de la 6 luni la un an.

Punctele de penalizare se anuleaza la expirarea termenului de 6 luni de la data constatarii contraventiei pentru care au fost aplicate sau de la data privarii, prin hotarare judecatoreasca, de dreptul de a conduce vehicule. Spre exemplu, la 1 august 2009 ati obtinut 4 puncte de penalizare pentru o incalcare, apoi la 15 august 2009 inca 6. In acest moment aveti un total la 10 puncte „la activ”. La 02 Februarie 2010, cele 4 puncte primite la 1 August vor expira si veti avea la activ inca 6 puncte. La 16 februarie, aveti sansa sa redeveniti „curat”, intrucat si cele 6 puncte primite la 15 august vor expira. Desigur, toate aceste conditii sun valabile in cazu in care in intervalul acestor luni nu mai acumulati alte puncte de penalizare, care ar ridica numarul de puncte active la 15, situatie in care veti fi privat de dreptul de a conduce conform procedurii descrise mai sus.

Cum putem sa ne verificam „bilantul” punctelor active?

Printr-o cerere la organul teritorial de politie rutiera, conform vizei de resedinta. Odata inaintata cererea, in decursul a 10 zile organul teritorial al Politiei Rutiere va oferi informatia despre numarul de puncte de penalizare ce v-au fost aplicat, precum si informatii cu privire la cazierul contraventional al solicitantului. Solicitantul poate inainta o astfel de cerere personal sau printr-un reprezentant legal al sau.

Eliberarea cazierului contraventional se efectueaza dupa tarife similare cazierului juridic. Astfel, eliberarea acestuia in aceeasi zi costa 60 lei, sau 30 lei pentru eliberarea in termen de 10 zile.

Cand sa asteptam o reducere a birocratiei?

In mod logic, daca exista o baza de date, poate exista si o interfata operativa cu care aceasta ar putea fi accesata, chiar si de publicul larg. Institutiile statului si-au aratat disponibilitatea ca, in timp, sa depuna eforturi pentru a asigura disponibilitatea acestor informatii in regim online, printr-o inregistrare pe site-ul Politiei. Asta tine insa de viitor. Deocamdata, in calitate de exemplu al tehnologiilor mai avansate, putem aduce cazul posibilitatii achitarii amenzilor direct de la bancomate, gratie unei banci comerciale din Republica Moldova.

PiataAuto.md Va indeamna sa conduceti cat mai prudent si corect, respectand regulile de circulatie! Drum bun!


PiataAuto.md aduce sincere multumiri avocatului Iulian Balan (Biroul Asociat de Avocati "Hanganu, Tanase & Partenerii") pentru sustinerea in realizarea acestui articol.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!