Prima pagină  »  Ştiri  »  43 000 Euro pentru automobilul electric Mitsubishi iMiev?
25 MARTIE 2010, 00:32
2,387
0
43 000 Euro pentru automobilul electric Mitsubishi iMiev?
De Ilie Toma
0
Nu mai e un secret pentru nimeni faptul ca automobilele electrice sunt, practic, parte din viata cotidiana. Aproape fiecare producator a anuntat dezvoltarea unor modele pur electrice, pe langa hibrizii deja aflati in productia de serie, iar unii producatori au si anuntat aproapiate vanzari in masa pentru automobilele electrice. Aparitia acestora in showroom-uri se lasa insa, de cele mai multe ori, asteptata.

Chevrolet Volt, bomba celor de la General Motors, a fost anuntat inca in 2009. In showroom-uri ar trebui sa apara spre finele lui 2010. Opel Ampera, de fapt acelasi Chevrolet Volt, dar cu haine nemtesti, nu are inca o data exacta de aparite in showroom-uri. BMW dezvolta Seria 1 ActiveE. Nu este inca un model de serie, ci doar un concept. Mercedes-Benz, prin Smart, produce deja automobile electrice in partida limitata. Nissan a prezentat de curand Leaf, cel care se vrea masina electrica populara, accesibila si iubita de toata lumea. Productia de serie se mai lasa asteptata si aici.

De mai bine de un an, mai exact in toamna lui 2008, Mitsubishi a anuntat dezvoltarea lui iMiev de serie, un vehicul compact cu propulsie pur electrica, pe care japonezii l-au vrut capabil sa faca fata tuturor situatiilor cotidiene. Trebuie sa stim ca Mitsubishi Motors studiaza posibilitatea dezvoltarii automobilelor de serie inca din anii ’60, deci exista ceva experienta buna in domeniu. De atunci, din toamna lui 2008 si pana astazi, am primit zeci de stiri de la producatorul japonez, in care acesta anunta parteneriate cu guverne si regiuni, de la Noua Zeelanda la Australia, care prevedeau petrcerea unor ample teste pentru iMiev. Conditii extreme si variate de clima, cu alte cuvinte, si asteptam deja un iMiev definitivat, gata sa infrunte cotidianul, si gata sa-ti faca de ochi dintr-un showroom lucios.

Uite ca lucrurile evolueaza si acum a fost anuntat pretul pentru iMiev de serie in Marea Britanie, disponibil foarte curand in showroom-uri. Mitsubishi iMiev costa in Marea Britanie nici mai mult, nici mai putin, de 38,699 lire sterline, sau, peste 43 100 euro! Aici chiar nu am putut sa nu ramanem ingandurati. Are oare sanse un automobil compact, mai mic decat un VW Polo, sa fie cu adevarat popular la un pret de 43 000 euro, chiar daca propulsia lui este electrica?

Stiati ca acum mai bine de 100 de ani existau mai multe automobile electrice in circulatie decat cele cu motoare cu ardere interna? Da, da, "tehnologia" exista de mai bine de un secol, insa aceasta a fost, in mod greu de explicat, "redusa la tacere" in favoarea petrolului pentru multe zeci de ani.

Sa vedem insa cum stau lucrurile de fapt si cat de avantajoasa se poate dovedi in final achizitia unui electromobil pentru iMiev? Guvernul Marii Britanii stimuleaza achizitia de masini ecologice, iar in cazul lu iMiev, cumparatorul primeste un bonus guvernamental de cca 5560 Euro, prin urmare, pretul achitat este redus la 37540 Euro. Inca nu suna destul de convingator, nu?

Mitsubishi promite insa adevarata economie la consum si intretinere. Intervalul de service pentru iMiev constituie 20 mii km, iar pentru parcurgerea acestor 20000 km automobilul va scoate din buzunarul Dvs. doar 128 Euro, la costurile Marii Britanii pentru energia electrica. Daca ar fi sa raportam aceasta suma la preturile energiei in Republica Moldova, deducem o suma de sub 100 Euro, pentru 20 000 km parcursi! Pentru comparatie, un automobil care consuma in mediu 10 litri in regim urban scoate din buzunarul unui european intre 2300 Euro, in Moldova pretul raportat fiind de cca 1650 Euro. Rezulta un cost de 17-18 ori mai mic pentru cheltuieli de „carburant” pentru iMiev! Iar autonomia micutului electromobil constituie 130 km, o distanta demna pentru uzul cotidian urban cu succes.

Pe langa aceste avantaje, Mitsubishi mai promite si cheltuieli de intretinere mult mai mici, asa cum intregul motor contine doar 4 elemente aflate in miscare continua, in timp ce, la un motor cu ardere interna, numarul acestor piese atinge 300!

Totusi, analizand calculele finale si economiile realizate, raportate la pretul unui iMiev, ar fi necesar cca 15 ani pentru a rascumpara pretul de 4 ori mai mare platit pentru micutul electric, in comparatie cu un model obisnuit, cu propulsie conventionala. In schimb, veti putea avea constiinta impacata vizavi de efectele pe care le produceti asupra planetei, stiind ca pana si pinguinii polari s-ar putea sa respire un aer ceva mai curat, datorita alegerii Dvs.!

Evolutia pare totusi iminenta si aceasta va duce la reducerea trepata a preturilor finale a automobilelor cu propulsie electrica. Pas cu pas, s-ar putea sa ajugem in doar cativa ani la preturi foarte competitive pentru automobilele electrice, si atunci toti mai multi dintre noi ar putea decide in favoarea acestora in momentul achizitiei unui automobil.

Dvs. ce parere aveti?
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!