Prima pagină  »  Ştiri  »  GM isi doreste decizii rapide si inteligente
9 AUGUST 2010, 11:25
1,633
0
GM isi doreste decizii rapide si inteligente
De Ilie Toma
0
Ed Whitacre, Presedintele General Motors, a tinut de curand o comunicare importanta, menita sa relateze si sa asigure toata lumea ca GM se afla intr-o perioada de avant renascentist. Presedintele GM a declarat ca, compania pe care o conduce si-a trasat in sfarsit obiectivul major: de a lua decizii rapide si intelegente.

Whitacre a dat drept exemplu crearea in doar cateva saptamani a unei subsidiare GM, numita GM Ventures, rolul careia va fi identificarea si dezvoltarea noilor tehnologii. De asemenea, Whitcare s-a referit si la finaizarea in doar o singura luna a negocierilor de preluare a insitutiei financiare AmeriCredit, pe care GM si-o doreste drept un instrument financiar important in cadrul grupului. „Fara consultanti, fara analisti... si faza ezitari” – a remarcat Predesintele GM, referindu-se la aceste realizari.

Discursul mai-marelui de la GM ia in continuare forma unei istorioare cu iz puternic de propaganda, si nu putem sa nu reproducem cea mai siropoasa parte a acesteia. Mentionam ca discursul a avut loc in cadrul Briefing-urilor Centrului de Management in Dezvoltare, din statul Michigan, statul cu cel mai mare lac din componenta SUA - lacul Michigan.


„Aveti imprejurimi minunate sus, aici. Sunt un texan de origine, si ma doare sa spun asta, dar lacul Dvs. este mai mare decat oricare alt lac din Texas...

Sunt pentru prima data la aceasta conferinta, si sper ca nu veti fi prea exigenti cu mine. Ati fost amabili sa ma invitati aici si anul trecut, insa atunci inca incercam cu disperare sa gasesc o cale de salvare fara a ma rataci.

Pe vremea asta, anul trecut, vedeam doar probleme, oriunde priveam.

Distribuitori suparati. Furnizori iritati. Clienti suparati. Angajati ingrijorati. Dati-i voi un nume acestei situatii. Va puteti insa da seama de ce nu am putut sa vin aici anul trecut.

Si daca stau sa ma gandesc bine, cand privesc astazi GM-ul, vad din nou doar probleme.

Distribuitorii nostri sunt suparati. Furnizorii innebunesc. Angajatii nostri sunt ingrijorati, iar clientii nostri suparati.

Dar, exista o diferenta.

Astazi, distribuitorii nostri sunt suparati pentru ca noi nu reusim sa producem suficient de multe masini, camionele si SUV-uri.

Furnizorii nostri innebunesc pentru ca abia de reusesc sa tina pasul cu cererea noastra de componente.

Angajatii nostri sunt ingrijorati pentru ca multi dintre ei au ramas in acest an fara concediul de vara, pentru a putea reusi sa tinem pasul cu volumele productiei.

Si in fine, clientii nostri sunt suparati pentru ca nu mai au rabdare sa isi astepte noi vehicule produse de GM.

Nu, nimeni nu-si doreste probleme. Dar, in cazul in care e totusi sa le ai, cu siguranta acestea sunt genul de probleme pe care ti le poti dori!”



Cifre

Si totusi, pe langa discursul plin de inspiratie al Presedintelui GM, am recurs si la cifre, pentru a obtine o esenta obiectiva a lucrurilor. In 2009, in intervalul ianuarie – iulie, GM a livrat pe piata SUA 1,143,799 vehicule, in timp ce vanzarile din aceeasi perioada a anului 2010 insumeaza 1,280,213 unitati, in crestere cu 11.9%. Totusi, acelasi in indicator in anul 2008 se cifra la 1,840,126 unitati, in 2007 – la 2,243,697 unitati, iar in 2006 – la 2,447,289 unitati, ceea ce inseamna ca livrarile GM pe piata americana sunt in crestere fata de 2009, daca inca nu s-au restabilit nici cel putin la nivelul anului 2008.

In iulie 2010, spre exemplu, americanii au cumparat 16,799 de unitati Buick, 14,919 unitati Cadillac, 139,916 unitati Chevrolet, 27,798 unitati GMC, 210 unitati Hummer, 20 de Pontiac-uri si 30 de Saturn-uri, insumand vanzari de aproape 200,000 de exemplare pentru GM. Pentru comparatie, in luna iulie 2009 americanii cumparau 189,443 vehicule GM, cu aproximativ 10,000 mai putine decat in anul curent.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!