Prima pagină  »  Ştiri  »  Trei designeri, si toti trei legati de Golf
26 OCTOMBRIE 2010, 13:10
2,638
0
Trei designeri, si toti trei legati de Golf
De Ilie Toma
0
De la stanga spre dreapta: Giugiaro, Warkuß şi de Silva


Giugiaro, Warkuss si de Silva – sunt trei nume marcante in industria auto. Pentru Volkswagen Golf, acesti trei maestri de design sunt si mai importanti insa: Giugiaro a desenat Golf I, Golf IV si Golf V poarta semnatura lui Warkuss, iar Golf VI e conturat de de Silva. Acum, toti trei maestri s-au reunit intr-o intalnire de exceptie.

Acestia si-au dorit sa analizeze impreuna fenomenul “Golf”, iar noi putem intui doar ca o asftel de intalniri nu are cum sa nu aduca efecte majore in viitoarele modele VW, mai ales ca, casa de design Giugiaro a fost de curand achizitionala de Grupul VW.

Giorgetto Giugiaro, in varsta de 72 de ani, era sef al Italdesign atunci cand a desenat Golf I. “Pentru mine, atunci, nu a fost deloc dificil sa creez un vehicul care sa faca evolutia de la Beelte spre viitor. Cand vine vorba de criterii de design, pentru mine cele mai importante sunt proportiile. Uneori jocul proportiilor se aseamana cu o joaca de matematica”. Si se pare ca ideile lui Giugiaro au prins bine la public, iar proportiile alese au fost corecte: VW Golf I s-a vandut in peste 6.78 milioane de exemplare, pana in anul 1983.

Giorgetto Giugiaro


Importanta siluetei Golfului, data de Giugiaro pentru prima generatie a fost subliniata si de Hartmut Warkuss, Sef de Design al Volkswagen AG pana in 2003. “Noi am inceput lucrul asupra lui Golf IV inca in 1993, iar eu ma intrebam atunci cum l-ar fi desenat Giugiaro” – declara Warkuss. “Si in final, ne-a reusit sa cream un noul profil de succes. Designul trebuia sa fie echilibrat, dar in acelasi timp actual pentru perioada sa”. Golf IV s-a vandut ulterior in peste 4.3 milioane de exemplare, desi a fost produs pentru o perioada mai scurta decat stramosul sau, Golf I. Astazi, multi experti il considera deja pe Golf IV un model clasic.

Hartmut Warkuß


Walter de Silva a detinut postul de Sef de Design la Volkswagen din 2007. Amintinu-si de o perioada nu prea indepartata, cand avea sarcina sa creeze design-ul lui Golf VI, de Silva declara “Giugiaro si Warkuss au creat baza a ceea ce numim fenomentul Golf. Atat Golf VI, cat si generatiile viitoare, certifica instantaneu faptul ca pastreaza aceste gene fundamentale. Giugiaro si Warkuss au compus muzica, asemeni unei partituri clasice. Iar noi i-am dat ulterior doar o noua interpetare a acelei muzici”.

Walter de Silva


Iar fenomentul Golf este in plina desfasurare, generatia a VI-a a modelului beneficiind de un succes major pe piata. Volkswagen se poate mandri in continuare ca Golf VI este si un aducator de noi clienti pentru marca, foarte multi dintre cei care achizitioneaza un Golf fiind pentru prima data posesori ai unui model VW.

Iar povestea continua. Walter de Silva declara enigmatic: “Sunt pe cale sa-mi conturez, in minte, cea de-a 7-a generatie a Golf-ului. Si vreau ca acea noua generatie sa urmeze nota data de Giugiaro, iar intr-o buna zi sa devina un nou clasic in industria auto. Nu vrem sa facem schimbari radicale, pentru ca oscilarile oarbe in incercari disperate de schimbare scad increderea fanilor si cumparatorilor marcii. Golf trebuie sa fie genial, perfect proportionat si perfect reprezentantiv pentru ce poate fi mai bun in timpurile in care exista!”, a conchis Walter de Silva
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!