Prima pagină  »  Ştiri  »  Pare asta a fi un model nou? Este! E noul Morgan
5 NOIEMBRIE 2010, 09:38
1,291
0
Pare asta a fi un model nou? Este! E noul Morgan Threewheeler!
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (4 IMAGINI)
Are doar trei roti si vine din Marea Britanie. Desi pare a fi un exponat de muzeu, vorbim totusi de o noua lansare a celor de la Morgan Motor Company.

Conceptul masinii isi are originea in anii de inceput ai industriei auto, cand inginerul Harry Morgan a creat primul Threewheeler inca la inceputul secolului XX. Acest concept – simplu dar genial – i-a asigurat lui Threewheeler o pozitie onorabila in randul celor mai de succes automobile usoare la acea vreme. Morgan Motors, companie fondata de Harry Morgan, a vandut in perioada anilor 1909-1953 aproximativ 30 000 de exemplare Threewheeler. Greutatea extrem de redusa, acceleratia implicanta, dar si un consum de doar 5.6 litri/100 km la acea vreme, au transformat modelul intr-unul de referinta pentru Morgan si pentru industria auto britanica. Mai mult ca atat, modelul a castigat Grand Prix-ul Frantei in 1913, iar pe circuitul de la Brooklands succesul acestuia era o regularitate. Stirling Moss, un om-legenda in lumea sporturilor cu motor, avea un Threewheeler si afirma “Morganul meu era un magnet de femei”...

De ce vorbim de Threewheeler astazi, in pragul anului 2011, cand lumea este atat de diferita? Pentru ca Morgan Motor Company, compania britanica de azi, a gasit o solutie inedita in fata tendintei de downsizing, cand toti producatorii vor intampina in scurt timp restrictii aproape imposibile privind media emisiilor CO2 ale automobilelor produse. Morgan s-a gandit ca downsizing-ul este o filosofie a simplitatii, iar Threewheeler reprezenta exact acea filosofie, inca acum 100 de ani. Iar acest gand a dus in scurt timp la o decizie finala incredibila: Morgan va produce un nou Threewheeler, iar acesta va avea un aspect aproape identic cu cel de acum 100 de ani.

Il puteti vedea in imaginea alaturata. Rotile cu spite, in stilul celor de la inceputul secolului trecut, sunt imbinate cu frane cu disc. Motorul de sub capota este unul V2 de 1800 cm cubi si este luat... de la Harley Davidson! Cutia de viteze este una cu 5 trepte si este luata... de la Mazda. Sasiul este unul tubular integru si dispune si de doua bare de protectie in zona capului pasagerilor. Iar amplasamentul compartimentului “interior”, ii asigura masinii o silueta de glonte dar promite si sa ii protejeze pe cei de la bord de vremea rea.

Cu o greutate de doar 500 kg si o putere de 100 CP, noul Morgan Threewheeler ar putea accelera de la 0 la 100 km/h in doar 4.5 secunde, iar viteza maxima va ajunge spre valoarea de 185 km/h.

Totusi, greutatea redusa si configuratia in 3 roti ar putea sa ii puna probleme masinii in calea omologarii sale pentru drumurile publice. Tocmai de asta, Morgan isi va omologa noul model cu titlu de motocicleta.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!