Prima pagină  »  Ştiri  »  Viitorul Mercedes-Benz SLK va putea "controla cerul"
1 NOIEMBRIE 2010, 14:44
1,349
0
Viitorul Mercedes-Benz SLK va putea "controla cerul"
De Ilie Toma
1
Caldura. Pe la amiaza aceasta devine cu totul insuportabila. In Valea Mortii, la hotarul dintre Califronia si Nevada, termometrul indica peste 50 grade Celsius. Echipa de teste Mercedes-Benz considera, insa, aceste conditi perfecte pentru a testa viitorului SLK, iar odata cu el, un sistem revolutionar, numit Magic Sky Control.

Debutul noii generatii Mercedes-Benz SLK este asteptat abia anul viitor si, daca pana acum pozele-spion veneau de la paparazzi, in acest caz insusi producatorul ne livreaza primele imagini cu modelul camuflat, la testele de anduranta. Iar locatia testelor nu este aleasa intamplator, inginerii avand nevoie de calduri insuportabile pentru a testa un sistem revolutionar de acoperis panoramic cu grad de transparenta modificabil.

Acoperisul isi va schimba transparenta prin simpla apasare a unui buton, oferind senzatia unei decapotabile pe timp racoros, si o protectie eficienta impotriva razelor de soare, pe timp torid. Iar secretul se ascunde in insasi structura sa.

Principiul de functionare se bazeaza pe fizica unui condensator plat. Daca un anumit strat din structura sticlei este supus actiunii curentului electric, particulele lui se pozitioneaza astfel incat fasciculele de lumina pot trece prin structura sticlei. In momentul in care curentul electric este oprit, particulele sticlei se repozitioneaza in mod haotic, iar transparenta ei dispare, aceasta revenind in stare “intunecata”.

Atat convertorul electric, cat si unitatea de control se afla in apropierea laturei frontale a sectiunii panoramice, iar butoanele de comanda pentru operarea sistemului sunt pozitionate pe pavilion, in zona oglinzii retrovizoare.

In zone cu temperaturi insuportabile, precum desertul in care au loc ultimele teste cu noua generatie SLK, chiar si un acoperis decapotabil poate fi neconfortabil, deoarece curentii care sufla spre pasagerii de la bord sunt si ei deosebit de calzi. Proprietatile noului pavilion panoramic, cu grad de transparenta modificabil, de la Mercedes-Benz, fac ca si in modul transparent acesta sa filtreze cu mult mai bine razele ultraviolete si infrarosii. Acest fapt contribuie la mentinerea excelenta a unei atmosferi racoroase la bord, iar proprietatile de filtrare cresc considerabil odata cu includerea regimului “intunecat”.

Inginerii din echipa de teste Mercedes-Benz opereaza cu un utilaj de masurare special, numit piranometru, care are capacitate masurarii intensitatii razelor solare. Cu acoperisul deschis, energia receptionata in zona Vaii Mortii din SUA echivaleaza cu 1000-1100 W la metru patrat. Cu noul pavilion, in regim transparent, acest indice coboara la 200 W, in timp ce regimul intunecat coboara cifra pana la 40-50 W, sau a 20-a parte din valoarea expunderii directe.

Noul tip de pavilion aduce beneficii si mediului, prin usurarea considerabila a sarcinii sistemului de climatizare, fapt care duce, in final, la un consum mai mic si la emisii CO2 mai reduse.

Iar ultima etapa de teste a sistemului Magic Sky Control si a noii generatii SLK este incheiata cu o confirmare sigura a eficientei noului pavilion. Decizia este sigura: Magic Sky Control isi va face debutul anul viitor pe noua generatie SLK, iar Mercedes-Benz a si anuntat pretul acestei optiuni: circa 2000 Euro.
GALERIE FOTO (18 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!