Prima pagină  »  Ştiri  »  Ford dezvaluie Focus Electric, cu adevarat electric!
10 IANUARIE 2011, 09:01
1,408
0
Ford dezvaluie Focus Electric, cu adevarat electric!
De Ilie Toma
1
Proaspat-lansatul Chevrolet Volt tocmai a dat de o problema chiar la el acasa: Ford dezvaluie Focus Electric, un model cu care producatorul american vrea sa le dea mari batai de cap celor de la Chevrolet.

Spre deosebire de cei de la General Motors, care au “alimentat” opinia publica timp de aproape doi ani cu prezentari partiale ale modelului, pana cand acesta a ajuns in showroom-uri acum o luna, cei de la Ford au facut publica marea veste atunci cand aproape toate detaliile au fost puse la punct. Si tot spre deosebire de cei de la GM, Ford a ales calea electricitatii pure, sub capota lui Focus regasindu-se doar un motor electric, fara un alt motor conventional pentru extinderea autonomiei, ca in cazul lui Chevrolet Volt.

Ford Focus Electric este construit pe aceeasi platforma tehnica, pe care o folosesc si versiunile lui Focus, propulsate de motoare diesel sau pe benzina si, in materie de confort, versatilitate si placere in condus, va ramane foarte apropiat de versiunile traditionale. Mai mult ca atat, pentru piata SUA, acolo unde vor incepe initial vanzarile, modelul electric va fi asamblat la aceeasi uzina din Michigan, ca si celelalte versiuni Focus.

Focus electric va fi echipat cu o transmisie cu o singura treapta, care va transmite puterea motorului rotilor din fata. Viteza maxima pe care o va atinge modelul va ajunge la 136 km/h. Directia masinii, franele, suspensia – toate vor oferi un comportament identic cu cel al versiunilor cu propulsie traditionala, in timp ce lipsa unui motor clasic va favoriza un confort acustic sporit pentru cei de la bord.

Energia masinii va fi stocata intr-un set de baterii lithium-ion, la dezvoltarea carora participa si inginerii Ford. Autonomia modelului nu este deocamdata dezvaluita, insa Ford declara ca aceasta va fi mai mult decat suficienta in comparatie cu distanta parcursa zilnic de cea mai mare parte dintre americani.

Producatorul american nu se sfieste sa-si compare direct noul model cu concurenta. Raportand la “echivalentul de mile per galon” – o notiune foarte vehiculata in ultimul timp de cei de la GM pentru Volt, care estimeaza echivalentul energetic al propulsiilor electrice, noul Focus promite a fi cu cel putin o astfel de mila per galon mai eficient. Pentru o incarcare completa la o priza de 240 V noul Ford Focurs Electric va avea nevoie de 3-4 ore, sau de doua ori mai putin decat un Nissan Leaf. Pentru o mai buna eficientizare a timpilor de incarcare, masina va fi dotata cu un sistem de comunicare la departare cu proprietarul sau, dezvoltat de Microsoft.

Noua lansare a celor de la Ford va ajunge la sfarsitul acestui an in showroom-urile din SUA. Ulterior, acesta va ajunge si in Europa, Ford aflandu-se in prezent in procesul deciziei vizavi de lista pietelor europene pe care Focus Electric va fi comercializat.
GALERIE FOTO (18 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!