Prima pagină  »  Ştiri  »  Audi A8, acum si in versiune blindata
16 FEBRUARIE 2011, 15:18
2,642
0
Audi A8, acum si in versiune blindata
De Ilie Toma
0
Audi lanseaza versiunea blindata a limuzinei sale de lux, gata sa ofere cea mai buna protectie posibila pentru cei de la bord. Modelul vine in versiune cu ampatament marit si, din cauza greutatii sporite, poate fi echipat doar cu motorul de top W12. In 2012, pentru Audi A8 L Security va exista si optiunea unui al doilea propulsor.

Din exterior, un ochi “neinarmat” poate distinge cu greu versiunea blindata de una obisnuita. Masinile blindate se vor insa discrete, iar lipsa evidentierii e un avantaj. Marea majoritate a echipamentului de blindaj al masinii este instalata manual, intr-un atelier pazit cu strictete. In acest atelier usile dispun de o securizare speciala si pana si folosirea telefoanelor mobile este interzisa. Specialistii de aici au nevoie de cel putin 450 de ore de munca manuala pentru a realiza deplin instalarea tuturor elementelor de blindaj. Iar cand automobilul isi primeste “armura” completa, ia din nou calea uzinei pentru asamblarea finala.

Noul Audi A8 L Security a fost testat la un poligon balistic guvernamental din Munchen, in urma caruia a obtinut calificativul de VR 7, fapt care ii atesta corespunderea cu cele mai inalte standarde in materie de vehicule blindate civile. In unele zone, nivelul de protectie a noului A8 L ajunge chiar la standardele VR 9 si VR 10, considerate proprii mai mult vehiculelor militare blindate.

Aceasta protectie de exceptie rezulta dintr-o lista lunga de solutii tehnice, pe care inginerii din Ingolstadt le-au luat in calcul inca de la proiectarea noii generatii A8. Aici putem enumera aliaje de metal cu o duritate deosebita, folosirea aramidului (un material textil utilizat in veste anti-glont), aluminiu cu duritate sporita, geamuri multi-strat... Numai echipamentele de blindaj ale interiorului cantaresc 720 kg.

Aluminiul folosit la pragurile laterale este ranforsat cu sectiuni de otel in interiorul lor, oferind astfel o protectie excelenta si in cazul unor explozii, or, anume aceasta zona a automobilelor blindate era considerata mai vulnerabila pana in prezent. Astfel, noul Audi A8 L Security poate face fata cu brio si unui atac cu o grenada militara de mana.

Geamurile laterale, parbrizul si luneta – toate sunt realizate dintr-o combinatie speciala de “straturi”, care le fac rezistente la caldura extrema si foc, precum si la gloante directe. Din cauza acestor echipamente un geam blindat cantareste foarte mult, motiv din care in istorie au existat multe automobile blindate, geamurile carora nu puteau fi coborate. In cazul noului A8 L Security, acestea pot fi coborate pe aproape intreaga inaltime, modelul fiind dotat, optional ce-i drept, cu mecanisme electromecanice care le pot opera. Chiar si asa, geamurile masinii insumeaza o greutate impresionanta: 300 kg...

Daca va amintiti filmele cu focuri de arma, curse si masini blindate, in multe scene veti observa eroi care impusca inamicii din viteza, deschizand usa. Ei bine, in cazul noului A8 L Security, exista un sistem care poate bloca usile in orice pozitie, usi care, de altfel, mai cantaresc, toate impreuna, 360 kg.

In portbagajul masinii mai exista o “cutie de comunicatii”, care adaposeste dotarile necesare pasagerilor pentru cazuri cu totul extreme, cand acestia ar putea fi nevoiti sa paraseasca vehiculul. Aici se afla si o a doua baterie a masinii. Clientii vor putea opta chiar si pentru blindaj suplimentar a bateriei secundare si a rezervorului de combustibil.

Cei din interior pot comunica cu cei din exterior cand masina este complet izolata printr-un sistem de comunicare cu megafon, care e incorporat in grila frontala a masinii.

Daca lista de tehnologii de blindaj va pare surprinzatoare pana aici, aflati ca lucrurile impresionante abia incep. Noul A8 L Security aduce si un sistem inventat si patentat de Audi, numit “iesirea de urgenta”. Cand soferul sau pasagerul din spate apasa un buton special, care este insa mascat sub forma unuia cu alta destinatie, iar apoi se trage de unul din manerele usilor, un sistem pirotehnic detaseaza toate punctele de prindere ale usii, aceasta putand fi expulzata ulterior printr-o usoara impingere, asigurand astfel iesirea de urgenta.

Noul Audi A8 L Security este dotat si cu un sistem de auto-stingere a incendiilor. In portbagajul masinii sunt stocate doua rezervoare cu solutie extinctoare, iar sistemul se activeaza la alarmarea senzorilor de caldura exterioara sau la apasarea manuala a unui buton din interior. Odata activat, substanta este imprastiata in zona arcurilor aripilor, in cea a podelei, a rezervorului de combustibil si a compartimentului motorului.

Exista si un sistem de ventilare de urgenta, care, in situatie de urgenta, va folosi oxigenul stocat in doua rezervoare speciale protejate pentru a asigura aer proaspat in interior. La necesitate, sistemul poate crea si presiune pozitiva in interior, pentru a impiedica astfel gazele toxice din exterior sa patrunda in habitaclu.

De asemenea, motorul poate fi pornit de la distanta, salvand astfel timp pretios in cazul unei operatiuni de salvare. Iar optiunile continua aproape la nesfarsit: sistem de evacuare a fumului din interior, sistem de semnalizare cu LED-urile pentru rularea in convoi, o sirena, pregatire pentru sistem de conexiune mobila profesionista, un telefon “fix” de masina, un sistem de inregistrare a accidentelor si chiar si sustinatoare de steaguri.

Sub capota masinii se regaseste cel mai puternic motor din gama A8 – propulsorul W12 de 6.3 litri , care livreaza 500 CP si 625 Nm. In pofida greutatii sporite a versiunii blindate, motorul asigura o acceleratie demna de la 0 la 100 km/h – de doar 7.3 secunde. Din cauza anvelopelor speciale, viteza maxima a fost limitata la 210 km/h.

Si acum despre consum. A8 L Security indica un consum mixt de 13.5 litri/100 km, cifra cu mult mai mica decat oricare din concurentii directi ai modelului. Chiar si in raport cu predecesorul sau blindat, noul A8 L Security consuma cu 3.0 litri/100 km mai putin.

Dupa cum spuneam la inceputul acestei stiri, in anul 2012 va fi disponibil si un al doilea propulsor pentru versiunea blindata, care va fi si mai eficient, cu o tinta de consum intre 10 si 11 litri/100 km. Ambele motoare vor fi cuplate la o transmisie automata in 8 rapoarte, care va transmite puterea tuturor celor patru roti.

Primele exemplare Audi A8 L Security vor fi gata de livrare catre sfarsitul verii.
GALERIE FOTO (5 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!