Prima pagină  »  Ştiri  »  Calamităţile din Japonia solidarizează producătorii auto japonezi
16 MARTIE 2011, 14:57
2,231
0
Calamităţile din Japonia solidarizează producătorii auto japonezi
De Ilie Toma
0
Ceea ce se intampla in aceste zile in Japonia trezeste cu siguranta fiori si compasiune, iar tensiunea este intr-o continua crestere, date fiind riscurile unor noi explozii la centralele nucleare, si implicit riscurile cresterii necontrolate a nivelului radiatiilor. In aceste timpuri critice pentru Japonia, producatorii auto japonezi se solidarizeaza pentru a ajuta regiunile afectate si a asigura restul lumii ca livrarile de masini nu vor avea de suferit.

In Japonia, cultura corporativa se traduce printr-o lege nescrisa, in care companiile si oamenii se sustin reciproc in situatii critice si isi impart belsugul in situatii prielnice. Iar prin prisma unui grad atat de inalt de responsabilitate sociala, producatorii auto japonezi nu puteau ramane indiferenti fata de situatia creata.

Mazda a anuntat ca transfera imediat 30 milioane de Yeni pentru asistenta in regiunile afectate. Pentru a nu-si supune angajatii de la fabricile japoneze in pericol, dar si pentru a se alia eforturilor nationale de asistenta, Mazda a decis sa stopeze, pana duminica, 20 martie inclusiv, productia de vehicule la uzinele sale din Hiroshima si Hofu, ambele situate in sud-vestul tarii, la circa 1000 km departare de zonele critice. Mazda anunta insa ca intr-o perioada de cateva luni imediat urmatoare, nu vor exista probleme cu stocurile de automobile in Europa, asa cum drumul unei masini de la poarta fabricii, din Japonia, pana in showroom, dureaza cateva luni, iar livrarile pe cale maritima iau startul, de obicei, din partea sudica a tarii.

De asemenea, si Mitsubishi a anuntat astazi ca va oferi 30 milioane de Yeni pentru ajutorul regiunilor afectate. Mitsubishi va mai pune la dispozitia autoritatilor si vehicule, cu ajutorul carora ar putea fi asistate operatiunile de evacuare si salvare. Uzinele Mitsubishi din Japonia sunt localilzate in regiunile Aichi, Okayama si Gifu, nici una din ele nefiind afectata direct de cutremurul si valurile tsunami care au urmat, insa mai multi dintre furnizorii Mitsubishi au avut de suferit. Mitsubishi a decis sa-si suspende productia ieri si astazi, urmand ca de maine, 17 martie, uzinele sa reinceapa lucrul, insa orarul acestora ar putea fi in continuare supus rectificarilor, in functie de circumstante.

Toyota, cel mai mare producator global de automobile, a anuntat o donatie de 300 milioane de Yeni pentru acelasi scop, producatorul mentionand ca este pregatit sa ofere sprijin si sub forma de materiale, alimente sau servicii, de care ar putea fi nevoie. Si productia uzinelor Toyota a fost afectata, luni, 14 martie, aceasta fiind sistata in toate locatiile de asamblare, inclusiv si la uzinele de componente. Astazi Toyota a anuntat ca suspendarea productiei in uzinele de asamblare a automobilelor, de pe teritoriul Japoniei, va dura cel putin pana la 22 martie, si aceasta data fiind, insa, una care ar putea fi ulterior revizuita. Totodata, in efortul sau de a mentine ritmul productiei pentru facilitatile din afara Japoniei, Toyota va relua maine productia unor piese de schimb, iar la 21 martie a partilor componente care sunt destinate uzinelor sale din afara Japoniei.

Honda, care are localizate cateva facilitati in regiunea Tochigi, unde a fost localizat si epicentrul cutremurului, a avut de suferit direct in urma calamitatilor, tot aici fiind situat si centrul de cercetare si design al producatorului. Din 14 martie uzinele din Sayama, Ogawa, Tochigi, Hamamatsu si Suzuka si-au sistat activitatea si vor ramane in aceasta stare pana cel putin la 20 martie. De asemenea, Honda a anuntat ca va oferi, ca si Toyota, un ajutor financiar de 300 milioane Yeni, plus 1000 de generatoare electrice.

Nissan pare sa fie cel mai afectat de calamitatile care s-au instaurat in Japonia, o mare parte din locatiile sale de productie fiind direct afectate. Uzina din Iwaki, situata chiar in regiunea Fukushima, unde au avut loc si cele mai periculoase explozii la centrala nucleara de acolo, este cea mai grav afectata, mai multe dintre edificiile sale si echipamentele de productie fiind afectate. De asemenea, uzinele din Tochigi, Yokohama si Zama au fost si ele direct afectate de calamitati. Mai mult ca atat, 1,300 de vehicule care isi asteptau incarcarea si livrarea catre SUA din portul Hitachi au fost distruse de valurile tsunami... Alte 1,000 de vehicule, aflate in Centrul de Deservire Miyagi din Tagajo au fost de asemenea distruse.

In noaptea de 11 martie, aproximativ 1,500 de angajati Nissan si-au petrecut noaptea in uzinele in care muncesc, transportul public si caile de acces fiind indisponibile pentru deplasarea in siguranta a acestora acasa. La 12 martie, cea mai mare parte dintre acestia au putut pleca spre case.

Luni, 14 martie, toate uzinele Nissan din Japonia si-au suspendat activitatea de productie. Pana astazi, 16 martie, toate uzinele Nissan, cu exceptia celei din Iwaki, au fost capabile sa-si repare cea mai mare parte din distrugerile suferite, intr-un timp record. Unele uzine isi vor relua maine partial activitatea, insa Nissan anunta ca reluarea ar putea fi de scurta durata, din cauza imposibilitatii imediate de a asigura stocurile necesare de componente. O alta parte din uzine si-ar putea relua productia la 20 martie.

Uzinele de componente ale Nissan, JATCO si Fujinomiya, specializate in productia transmisiilor, au suportat de asemenea daune, iar restabilirea acestora ar mai putea dura cateva zile, in functie de circumstante. JATCO livreaza insa transmisii la multi alti producatori, inclusiv Mitsubishi, prin urmare intarzierea reluarii activitatii acestei uzine ar putea avea efecte negative pentru mai multi producatori.

Chiar daca a fost afectat direct intr-o masura grava, Nissan s-a aliniat cu ceilalti producatori japonezi si a declarat ca doneaza peste 430 milioane de Yeni pentru ajutorarea populatiei! De asemenea, producatorul este gata sa furnizeze autoritatilor vehicule pentru interventii, echipament medical de prim ajutor, iar angajatii Nissan s-au aratat pregatiti pentru a dona sange, plus alte obiecte care le-ar putea fi de folos celor aflati in stare critica.
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!