Prima pagină  »  Ştiri  »  Mercedes-Benz F-CELL World Drive: Coloana masinilor care fac inconjurul lumii a
23 MARTIE 2011, 14:53
2,267
0
Mercedes-Benz F-CELL World Drive: Coloana masinilor care fac inconjurul lumii a ajuns in SUA si Canada
De Ilie Toma
0
Turul lumii in 125 de zile, realizat de trei exemplare Mercedes-Benz B-Class F-CELL se apropie de jumatatea perioadei sale iar coloana de automobile a ajuns pe continentul nord-american, unde au si reusit sa parcurga deja o distanta de 7,500 km. Cum a fost calatoria pana aici? Deosebit de interesanta...

La 30 ianuarie 2011, cele trei exemplare Mercedes-Benz B-Class F-CELL, cu propulsie pe baza de celule de hidrogen, au luat startul din Stuttgart intr-o calatorie in jurul lumii, de peste 30,000 km parcursi pe urscat, care urma sa treaca prin 14 tari si 4 continente. Scopul acestei calatorii consta in demonstrarea viabilitatii tehnologiei F-CELL, dar si omagierea celor 125 de ani pe care ii implineste in acest an producatorul german. De aici si durata de 125 de zile a calatoriei in jurul lumii.

Prima destinatie de la pornirea din Stuttgart a fost Parisul, via Loudres, locatia in care a si avut lor prima alimentare. Deoarece cele 3 vehicule sunt alimentate cu hidrogen, iar reteaua globala de statii este inca una slab dezvoltata, coloana de automobile a fost insotite de o autospeciala, echipata cu o cisterna de hidrogen, astfel incat in zonele unde statiile de alimentare lipsesc, coloana sa-si poata continua drumul.




In contiuare, atmosfera a devenit mai incinsa, automobilele luand directia Spaniei. Cele trei exemplare B-CELL au vizitat si orasul spaniol Barcelona.




Calatoria pe teritoriul statului spaniol a continuat, coloana Mercedes-Benz indreptandu-se catre Madrid, avand ca punct intermediar Valencia.





Dupa Spania, a venit randul si ultimei tari europene inaintea trecerii Oceanului Atlantic. La 12 februarie coloana a ajuns in Lisabona, capitala Portugaliei, avand programate si cateva zile de evenimente de presa. In total, pe teritoriul Europei cele trei Mercedes-Benz B-Class F-CELL au parcurs peste 4,000 km.




La 25 februarie, coloana a parasit teritoriul european pe cale aeriana, la bordul unui avion cargo, indreptandu-se catre continentul nord-american. Aici coloana urma sa parcurga circa 7,500 kilometri prin SUA si Canada, inainte de a parasi uscatul pentru un nou zbor spre Australia.

Coloana Mercedes-Benz si-a pornit calatoria pe continetul nord-american din statul Florida.





Ulterior, ruta coloanei a trecut prin alte trei state americane – Alabama, Mississipi si Louisiana, cu un stop in New Orleans, orasul inima caruia continue sa cante jazz si blues.




In continuare, au urmat alti peste 1,000 km spre Texas.




Teritoriul Statelor Unite ale Americii este unul deosebit de vast, insa, si coloana a avut a infrunta in continuare cel mai lung segment, din Texas spre Arizona, pe o distanta de peste 1,600 km.





A urmat vestul SUA. Mai exact, Los Angeles. Anume in Los Angeles a avut loc prima realimentare cu hidrogen a vehiculelor la o statie publica, de pe teritoriul SUA. Pana aici, toata distanta pe continentul american a fost parcursa cu realimentari de la cisterna care insoteste coloana.





Odata ajuns pe coasta vestica a Statelor Unite, coloana s-a deplasat spre nord, spre Sacramento. In aceasta etapa coloana a facut si o vizita unui partener strategic: Tesla Motors, producatorul american de automobile electrice sport, detinut in raport de 10% de Daimler, incepand de acum un an.




Coloana celor trei vehicule Mercedes-Benz B-CLASS F-CELL insotita de celelalte vehicule de asistenta, s-a indreptat in continuare catre statul Oregon, pentru o distanta de 870 km.



Urmatorul punct de destinatie, unul cu o importanta majora, de altfel, a fost Vancouver, Canada. La 17 martie, zi in care coloana a ajuns in Vancouver, Mercedes-Benz a anuntat ca va construi propria uzina de celule de combustibil in Canada, chiar in regiunea Vancouver. Decizia arata cat se poate de clar intentia celor de la Mercedes-Benz de a transforma tehnologiile de azi in produse de maine. Constructia uzinei este o urmare logica a unei colaborari in dezvoltarea tehnologiei celulelor de combustibil, initiala in 2008 intre Daimler, Ford si Ballard. Constructia noii facilitati va incepe imediat, urmand ca in 2013 de pe poarta acesteia sa plece primele produse finite. Noile generatii de celule de combustibil, care vor fi dezvoltate si produse aici vor fi compatibile nu doar cu noile generatii A-Class si B-Class, debutul carora este asteptat spre sfarsitul acestui an, ci si cu unele sedan-uri din gama companiei, cum ar fi C-Class sau E-Class.





Dupa Vancouver, coloana F-CELL s-a deplasat inapoi spre Seattle, de unde urmeaza sa isi ia zborul spre Australia.

Din momentul startului calatoriei din Stuttgart, coloana de vehicule a parcurs peste 11,500 km. Cele mai picante lucruri, insa, abia urmeaza. Coloana Mercedes-Benz urmeaza sa parcurga Austrialia, apoi se va deplasa pe cale aeriana spre Shanghai, China, de unde va parcurge o distanta enorma prin Asia, prin tari precum Kazahstan si Rusia, dupa care se va indrepta spre tarile scaundinave, urmand sa ajunga, intr-un final, din nou in Stuttgart.

Vom reveni cu noi detalii despre turul celor de la Mercedes-Benz.
GALERIE FOTO (111 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!