Prima pagină  »  Ştiri  »  Volvo dezvoltă un sistem de evitare a animalelor
13 IUNIE 2011, 13:48
2,109
13
Volvo dezvoltă un sistem de evitare a animalelor
De Ilie Toma
0
GALERIE FOTO (8 IMAGINI)
Testul elanului vine... de la elan, iar cazurile în care un animal sălbatic taie calea unei maşini, generând un impact aproape inevitabil, sunt încă destul de frecvente în lume. Suedezii de la Volvo anunţă, însă, că maşinile lor vor fi dotate în viitorul apropiat cu un sistem capabil să identifice astfel de situaţii şi să evite eventualele coliziuni.

Tot inginerii la Volvo au fost cei care au dezvoltat, acum câţiva ani, sistemul City Safety, care a debutat pe actualul XC 60. Acest sistem monitorizează partea din faţă a maşinii şi, în cazul în care maşina din faţă frânează brusc sau un eventual pieton apare în calea maşinii, iar şoferul întârzie să reacţioneze, automobilul va acţiona frânele pentru a opri maşina sau cel puţin pentru a minimiza forţa impactului. O versiune mai evoluată a acestuia a debutat pe modelele S60 şi V60, iar acum inginerii Volvo dezvoltă sistemul pentru ca acesta să fie capabil să recunoască şi eventualele animale sălbatice.

Identificarea va avea loc pe baza a două componente ale sistemului – o cameră sensibilă la razele infraroşii şi un senzor de tip radar, care vor monitoriza situaţia de trafic din partea frontală a maşinii. Se ştie că majoritatea mamiferelor vii emană căldură, deci raze infraroşii, iar o cameră sensibilă la astfel de raze poate sesiza cu uşurinţă prezenţa lor. Funcţionarea pe bază de infraroşii face posibilă funcţionarea sistemului şi pe timp de întuneric, mai ales că majoritatea coliziunilor cu animalele au loc către apusul soarelui sau către răsărit, ori în lunile întunecoase iarnă.

În cazul în care sistemul identifică un animal, acesta avertizează şoferul printr-un semnal sonor, iar dacă reacţiile celui de la volan vor întârzia să apară, automobilul va acţiona în mod independent frânele.

Una din cele mai mari provocări în calea inginerilor a fost „învăţarea” sistemului să recunoască diferite animale, alături de comportamentul specific al acestora, pentru a distinge corect pe cele periculoase pentru un potenţial impact. Un şoarece, spre exemplu, nu reprezintă un pericol şi automobilul ar trebui să omită acest animal, deşi şi corpul său emană raze infraroşii, în timp ce un elan sau un ren reprezintă un pericol major. Astfel, la faza iniţială, sistemul va reacţiona, în mare parte, la animalele mari, coliziunile cu care ar putea afecta siguranţa celor de la bord.

Accidentele cu implicarea animalelor sălbatice sunt o problemă deloc neglijabilă. Dacă în Austrialia, spre exemplu, problema o constituie cangurii, atunci în Suedia tonul este dat de elani şi reni. Anual, în această ţară scandinavă sunt raportate peste 40,000 de accidente în care sunt implicate animalele sălbatice. Din ele, 7,000 de accidente sunt cauzate de elani.
COMENTARII (13)
Mihail
Chişinău
la 13 Iunie 2011 - 16:11
atita timp cit elanu e bun de mincat nare nevoie daca usizi accidental unu! lai pus in bagajnic si sasliciokul este!
3
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 13 Iunie 2011 - 16:59
In tarile scandinave datorita ecologizarii, numarul animalelor salbatice se pare ca a crescut si astfel si accidentele auto care au drept motiv vietuitoarele salbatce. Aproape fiecare sofer a avut de-a face cu asa ceva. Chiar si eu aici in Danemarca am lovit o caprioara. Daunele nu au fost foarte mari dar am fost salvat de CASCO. Oricum, au aparut anumite dispozitive care odata instalate pe autoturisme emis ultrasunete menite sa alunge eventualele animale de pe sosea. Animalele ar putea reprezenta o neplacere dar fac parte din mediul inconjurator si asa trebuie...
0
1
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 13 Iunie 2011 - 17:23
Mereu Volvo ne aduce ceva nou legat de siguranta. Bravo lor!!!
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 14 Iunie 2011 - 07:53
si miea imi place Volvo...ei apasa totul pe siguranta oamenilor nu ca rusii......eftin sh mult un kg xD
0
1
Mihail
Chişinău
la 14 Iunie 2011 - 13:59
GHITON hai fii si tu serios! rusii? da ia spune nia si armament au suedezii si si au rusii? suedezii daca nu se apuca de munca sa faca seva ca VOLVO ,SAAB etc ap mor de foame! pentru ca alte venituri nau! pe cind rusii la si au sub picioare ......!
si apropo! masinile rusilor pina de mai eri! erau aseliasi ca acum 20 ani de la caderea urss-ului asta si vra sa spuna? vra sa spuna ca a cazut urss si tot sa blocat! si zavoadele nu faceau sacit s amai produca seea si puteu! si sa recunoastem 2101 pe vremea seia insamna seva ! da daca sa vorbim de ziua de azi! ap fiti seriosi o facut rusii si o facut da MARUSSIA ii nou comment! calitatea ii de un ferrari,lambo etc! doar ca marca nui asa cunoscuta si asta nu asigura o piata buna!
si tresim la vaz! dam ii dotat cu tehnologiile ca la renault si .!
1
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 14 Iunie 2011 - 14:34
Catre Mihai... Trebuie sa fim realisti. Mi se pare de-a dreptul penibila comparatia Rusia vs Volvo. Acesta este un site auto nu politic. Oricum, Marrusia nici macar nu pute pe piata auto. Nu este un concept 100% rusesc iar motorul este Crosworth, made in UK. Economic vorbind daca vrei sa o tii in politici, succesul economic al unei tari este garantat de harnicia ei nu neaparat de resursele naturale. Japonia nu are nici un fel de resurse naturale in timp ce Nigeria de exemplu balteste in petrol. progresul este adus d tehologii noiin timp ce resursele naturale nu reprezinta decat o sursa de supravietuire. Aaaaaa, in loc de incheiere. Poate nu stii dar cea mai mare problema sociala din Rusia o reprezinta.... alcoolismul.

P.S. - Data viitoare fii obiectiv si nu schimba subiectul !!!
1
0
Mihail
Chişinău
la 14 Iunie 2011 - 16:54
Constantin Padure! iti pare ca esti tare destept? am vazut ca critici russiia nu cumva tii gu tiganii de peste prut?! mai omule intre nigeria,rusiia si japonia este mare diferenta!
nu pune tu NIGERIA unde petrolul este controlat de SUA,si mafiile teroriste! etc! si JAPONIA stiu ca e nr.1 la tehnologie da nu spune ca nare nimic sub bicioare! are si chiar mai mult de cit de gindesti!! nu la petrol marefer!
sinca cite tari sunt care plutec pe petrol da oamenii inbla cu frunza la fund iar americanii le SUGE tot !!! nu da bun la persoane dealde tine nai cui lamuri!!!! tu te uiti mult la massmedia americanilor si creerul tau ii 0!! foarte departe de realitate!!!!
APROPO vrau sa te aduc la cunostinta ca moldovenii sunt NR.1 la consum de ALCHOOL!! e normal ca in russia sunt mai multi betivi ca in moldova daca comparam 5milione cu 250! de oameni!!!!
apropo rusii nu consuma alchool de flori de cuc da consuma pentru ca e o metoda de supravietuire in asa clima! si niste oameni cu CAP nar vedea nimic rau!! da de si desteptule terile vecine cu ecuatorul consuma multa APA? aaa?!
wai eu stiu ca esti ROMAN! stiu de asta! da vrau sati spun un lucru! RUSSIA in lume e cunoscuta ca o : PUTERE ECONOMICA/MILITARA! da voi romanii ca : TIGANI! si nimic mai mult!!!
RUSSIA e interesata sa fie incontinuare o SUPERPUTERE! si altceva nu o intereseaza pentru ca economia creste VAZIND CU OCHII! ori sa produca ei masini sau nu!!
1
0
Costeşti
Paris, Franţa
la 14 Iunie 2011 - 19:57
vorbim despre masini ,politica si ecomonie..........
Lumea auto este influentata de economie asa ca am un link la tema........suna--nu prea bine...
Bravo Volvo ca face ceva pentru unii conducatori care intradevar au nevoie de o asistenta redata m-sus.....
0
0
Costeşti
Paris, Franţa
la 14 Iunie 2011 - 19:57
http://m.protv.md/stiri/economie/dr-doom-omul-care-a-prezis-criza-financiara-mondiala-avertizeaza.html
0
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 14 Iunie 2011 - 21:53
Vad ca ma provoci si sustii niste afirmatii fara sa vii cu argumente viabile. Pentru nestiinta ta, alcoolul NU este recomandat pe timp de ger. Ceea ce tot sustin alcoolistii este numai o prostie. Este vorba doar de efectul placebo, deoarece alcoolul are un efect vasodilatator. Acest lucru ajuta cu adevarat in primele clipe dar dupa aia efectul vasodilatator implica o scadere mai rapida a temperaturii, deci nu e valabil... Pe langa asta este falsa afirmatia ca Moldova este nr 1 la capitolul consum de alcool pe cap de locuitor. Idiotii aia de americani sau cine au facut studiul nu au cercetat destul de bine. Ar fi aflat ca Moldova este in topul 5 mondial la calitatea vinurilor. Cat despre americani sau rusi, cu mana pe inima nu ii respect nici pe unul nici pe altii. In lupta lor pentru suprematie supun in mod barbaric alte tari. Stii tu vorba aia : Cand 2 se cearta. al treilea castiga... Al treilea fiind China. Om trai si vom vedea. Da sunt roman si ma mandresc cu asta dar cu mana pe inima iti spun ca iubesc Moldova mai mult decat multi de la voi. Tin sa mentionez ca sotia e din Chisinau si cu ocazia asta am intalnit o serie de oameni minunati acolo. Daca vrei, am putea discuta despre nelamuririle noastre in privat... Cauta-ma pe Facebook...
0
0
Mihail
Chişinău
la 16 Iunie 2011 - 14:13
corect spui! alchoolul nu te incalzeste da iti da o senzatie ca iti pare ca te aprinzi! putini au fost sub grade si leau inghetat picioare.... ehehe!
da nu la asta ma refer! nui recomandat ep timp de ger dar sa stii ca citiodata mai bine s anu simti durerea etc!!!!
tu primu ai inseput cu prostiile! cume russia da e o mare cultura! stiu ca voi romanii aveti mare ciuda ca ati itors COZORUKUL de citeva ori si ati ingenunchiar in fata russiiei! da ati meritato! nati fost foi aseia care vati unit asi cu nemtii asi eseti ca pina la urma cu toate ca nemtii aveau mare nevoie de soldati! da au preferat sa va refuze ca suntit natie de ....neincredere!!!! si PUNCT iubesti moldova? bravo tie sunt bucuros ! da sa stii ca moldova e moldova si romania ii romania! noi avem istoria mult ami veche!!! cind erau bassatrabenii cu limba pe care poti si azi so auzi la noi! nici urma de romanie nu era!!!! asa ca nu mai inpleti internetu cu moldova pamint romanesc! ca numa va faceti de ris!!
1
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 16 Iunie 2011 - 19:49
Domnu' Mihai, la politca suntem toti buni. Subiectul deschis de tine este dificil pentru ambele parti si desi este da actualitate sunt de parere ca atat de-o parte cat si de alta sunt alte probleme de rezolvat si aici ma refer la cele economice si sociale. Decizia este a poporului in primul rand, daca el va dori va fi, daca nu, nu. Dar cu foamea-n burta si cu probleme pe cap nimeni nu are ganduri de astea. Totusi sunt de parere si militez din tot sufletul pentru buna vecinatate si colaborare pentru folosul ambelor parti. Din pacate e mai usor sa unesti oamenii impotriva ceva dcat pentru un lucru bun.

P.S. - Ieri intr-un magazin german (Real) am gasit doua soiuri de vin moldovenesc. Nu-mi venea sa cred... Am luat imediat o sticla spre incantarea sufletului meu.Mama soacra mereu imi trimitea prin posta acest vin (Kagor) si mereu aveam probleme cu posta daneza deoarece trebuiau sa le platesc o taxa de import. Pretul era 3.75 Euro
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 17 Iunie 2011 - 08:13
mai Mihai ori mi se pare mie ori tu esti ca o baba....eu iti zic de masini tu imi psui de armament..de armament ai dreptate dar oricum credema ca rusii nu o sa vinda atitea exemplare cit o sa vindva Volvo....
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!