Prima pagină  »  Ştiri  »  După cortina producţiei de carburanţi: Rafinăria Petromidia, Rompetrol
10 AUGUST 2011, 09:30
3,685
8
După cortina producţiei de carburanţi: Rafinăria Petromidia, Rompetrol
De ROMPETROL MOLDOVA
2
GALERIE FOTO (9 IMAGINI)
Rompetrol Rafinare, companie membră a Grupului Rompetrol, a început ultima fază a programului de creştere a capacităţii de procesare a rafinăriei Petromidia, de la 3,8 milioane tone la peste 5 milioane tone de materie primă. Valoarea investiţiilor aferente acestuia se ridica în prezent la 234 milioane USD, nivelul total fiind estimat la peste 377 milioane USD.

“Programul face parte din strategia Grupului Rompetrol şi a unicului său acţionar – KazMunayGas, de consolidare şi dezvoltare a prezenţei în regiunea Europei Centrale şi de Est, atât în România, Bulgaria, Republica Moldova, Ucraina şi Georgia, unde regăsim staţiile Rompetrol, cât şi în ţări precum Turcia, Serbia sau Grecia. De asemenea, acesta susţine obiectivul companiei de poziţionare între primele 25 de rafinării din Europa, în baza profitabilităţii şi a performanţelor operaţionale” declară directorul general al Rompetrol Rafinare, Arman Kairdenov.

Programul a fost iniţiat în 2006 sub denumirea de “Pachet Investiţii Rafinărie 2010”, termenul de finalizare fiind primul trimestru din 2012 cand vor fi integrate in procesul de productie alte trei noi instalatii (instalatia de hidrocracare blanda, instalatia de producere a hidrogenului si instalatia de recuperare sulf).

Astfel, rafinaria va atinge, prin eliminarea constrangerilor operationale si modernizarea principalelor instalatii de productie, o capacitate de preluare de 5 milioane tone de materie prima, dar si cresterea randamentului de motorină, in acord cu evolutia pietelor de profil.



Pentru acest an, Rompetrol Rafinare si-a propus modernizarea instalatiei de desulfurare gaze de rafinarie, transformarea instalatiei de desulfurare distilat de vid in instalatie de desulfurare motorina, dar si constructia unei instalatii noi de producere azot si a unui nou sistem de facle. Compania a retehnologizat in 2010 instalatia de cracare catalitica si cea de recuperare sulf.

Lucrarile aferente programului si realizate pana in prezent au permis rafinariei trecerea de la productia de carburanti Euro 3/Euro 4 la Euro 5, in acord cu prevederile Uniunii Europene, reducerea pierderilor tehnologice si a impactului asupra mediului (emisiile în atmosferă şi depozitarea deşeurilor periculoase), imbunatatirea fluxului de productie si a eficientei energetice, cresterea gradului de siguranta in exploare a instalatiilor, dar si majorarea capabilitatii de rafinare a titeiului cu un grad ridicat de sulf.

Facilitate ROMPETROL de stocare a carburanţilor, situată lângă Bucureşti


Rominserv, contractorul general al Grupului Rompetrol, a coordonat lucrările, aceasta colaborand in cadrul acestui proiect cu licentiatori si companii majore de inginerie de profil din tara si din lume precum IPIP Romania, UOP, Axens, Technip, Haldor Topsoe si LGI.

Pentru sustinerea acestui program, Grupul a realizat pe platforma Petromidia si alte investitii conexe precum constructia terminalul din largul Marii Negre pentru aprovizionarea cu titei, extinderea capacitatii de export carburanti (benzina si motorina) si gaz petrolier lichefiat prin dana 9 a portului Midia, precum si modernizarea si automatizarea parcului de rezervoare.

Centrul de control ROMPETROL


Rompetrol Rafinare a înregistrat în primul trimestru al anului o cifră de afaceri consolidată de peste 1,07 miliarde USD, în creştere cu 27% faţă de nivelul consemnat în perioada similară din 2010. În aceeaşi perioadă, compania a obţinut un rezultat operaţional de peste 46 milioane USD, faţă de un nivel negativ de 19,5 milioane USD consemnat în T1 2010, precum şi o îmbunătăţire semnificativă a rezultatului net, de la un rezultat negativ de 57,3 milioane USD in T1 2010 la un rezultat negativ de 11,3 milioane USD in T1 2011.

Compania şi-a stabilit pentru acest an rafinarea unei cantităţi totale de materii prime de 4,17 milioane tone (3,94 milioane tone ţiţei) si un nivel investitional de 216 milioane USD, din care 180 milioane USD pentru programul de majorare a capacitatii de procesare a rafinariei Petromidia.
COMENTARII (8)
Mihail
Chişinău
la 10 August 2011 - 12:26
Comentariu şters de redacţie.
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 10 August 2011 - 13:15
Am inteles ca la Rompetrol benzina e de calitate inalta.
1
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 10 August 2011 - 16:00
Mihai, ce-ai spus acolo sus de ti-au sters comentariul?
0
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 10 August 2011 - 16:05
Rompetrol controleaza 30% din piata de carburanti din Moldova avand active in toata Europa de Est. Cu cativa ani in urma respectiva rafinarie primise un titlu de recunoastere ca fiind una din cele mai prestigioase rafinarii din Europa Centrala si de Est. Eu unul am incredere in combustibilul lor.
0
0
Mihail
Chişinău
la 10 August 2011 - 18:51
Constantin-Padure.com da chiar ceam spus ca nu inteleg de ce mia sters comentariul? piataauto imi dati o explicatie??
>"Comentariu şters de redacţie." in loc de aceasta putit scri motivele!!!

Constantin-Padure.com a carei tari apartine rompetrolul? dupa cum se incepe rom pare a fi romineasca mda? da directorul general nu pare a fi roman! :(...cine stie spuneti :)
0
0
Redacţia PiataAuto.md
Chişinău
la 10 August 2011 - 19:17
Catre Mihai:
aţi calomniat direct o naţiunie, or, comentariile care fac atacuri pe principii etnice sunt pasibile de ştergeri imediate. Vă rugăm să păstraţi decenţa în toate comentariile Dvs. pentru a ne bucura împreună de o atmosferă "curată" şi "sănătoasă" pe site. Vă mulţumim!
1
0
Mihail
Chişinău
la 10 August 2011 - 22:31
ok...
0
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 11 August 2011 - 18:37
In urma cu un an si ceva, Dinu Patriciu, detinatorul pachetului majoritar al Rompetrol a vandut la un pret destul de mare actiunile catre KazMunaiGaz. Este o companie din Kazahstan. Oricum, in urma acestei tranzactii Patriciu a devenit cel mai bogat om din Romania avand lichiditati cash. Totul se reduce la bani indiferent cat noi inernautii am face spume...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!