Prima pagină  »  Ştiri  »  Primăria Chişinău îşi doreşte o nouă taxă rutieră
2 AUGUST 2011, 09:09
2,382
18
Primăria Chişinău îşi doreşte o nouă taxă rutieră
De Redacţia PiataAuto.md
4
La şedinţa de ieri a primăriei municipiului Chişinău, Primarul General Dorin Chirtoacă şi-a expus intenţia de a institui o nouă taxă rutieră, pentru automobilele înmatriculate în Chişinău. Aceasta ar putea fi egală cu mărimea taxei actuale pentru Fondul Rutier, însă ar avea un caracter local, iar banii acumulaţi ar fi utilizaţi exclusiv pentru reparaţia drumurilor din municipiul Chişinău.

În prezent, proprietarii de automobile înmatriculate în Chişinău achită taxe anuale în valoare totală de 80 milioane lei, însă jumătate din aceşti bani sunt destinaţi întreţinerii drumurilor naţionale, şi doar 40 milioane lei ajung în bugetul primăriei. Odată cu noua taxă locală, la cei 40 milioane efectivi se vor mai adăuga 80 milioane, bugetul total constituind, astfel, 120 milioane lei.

În acest an, după epuizarea bugetului de 40 milioane pentru reparaţia drumurilor, primăria Chişinău a decis contractarea unui împrumut, pentru a putea efectua lucrări de reparaţie capitală pentru 10 străzi din municipiu.

După cum afirmă chiar Primarul General al Chişinăului, aproape întotdeauna când sunt intervievaţi, proprietarii de automobile din Chişinău declară că ar fi de acord să plătească o taxă rutieră mai mare, cu condiţia îmbunătăţuirii sesizabile a calităţii drumurilor din municipiu.

Care este opinia Dvs. vizavi de intenţia instituirii unei noi taxe rutiere locale?
COMENTARII (18)
petro
Chişinău
la 2 August 2011 - 09:37
daca sar utliza cu adevarat 90% din suma de 80 milioane lei eu cred ca sar putea face fata,soferii platesc si sunt gata sa mai plateasca numai ca sa nu mergem ca sarpele pe strada,degraba vom avea taxe ca in UE dar rezultat nimic...,,capra face oaia trage,,
1
2
Melc codobelc
Chişinău
la 2 August 2011 - 10:31
as fi gata sa platesc, daca as sti ca intr-adevar s-ar repara drumurile calitativ!
0
2
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 2 August 2011 - 11:00
eu cred in buna intentia a primarului, dar mai putin in onestitatea companiilor care efectueaza lucrarile sau oricare alti intermediari sau responsabili din cadrul primariei.
In general sunt de acord cu dubla taxa, nu numai la nivel de Chisinau.
Petro, vrei crezi sau nu, dar taxele in MD sunt departe de cele in UE. Si nu ma refer la valoare, ci pondere in venituri.
0
0
ionutz turcanu
Paris, Franţa
la 2 August 2011 - 11:03
O noua metoda de furat bani...Sincer as fi gata sa platesc aceasta taxa cu o conditie..Sa imprumute bani de la bancile europene sa i-a credete sa faca tot drumul din chisinau bun si dupa aia sa ceara banii sa spuna(Ati vrut drumuri buni ne-am imprumutat am facut drumurile acom sa contribuim toti pentru a returna banii pt reparatia drumurilor ) si cred ca multi ar face asta ca si mine:)
1
1
Mihail
Chişinău
la 2 August 2011 - 11:34
ionutz turcanu hahah si smecher esti... asta ca un fel de a nu risca da? dintii sa vezi lucru facut si pe urma banii :)....
lasati oameni fondurile europene... prosta de spus clar primarului daca tis sparse buzunarelele ap ai be.it .... !
0
0
ionutz turcanu
Paris, Franţa
la 2 August 2011 - 14:18
Mihai: nu esti smecher sau mai indraznet se suie toti in cap la tine...deja ajunge atita minciuna intii sa faca drumurile apoi achitam si taxa dublu...
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 2 August 2011 - 18:22
Corect Ionutz Turcanu, sunt de parerera ta. De ce ei isi permit sa ceara bani si sa nu faca nimik, da aici nu tre sa imprumute pentru a face? Lasai sa inceapa lucrarile intii si apoi sa ceara banii care nu ajung spunind: "Oameni buni, am facut cit am facut si e nevoie de colectat bani pentru a finisa lukrarile". Soferii vor fi suta la suta deacord sa achite cit e nevoie, in schimb deja circula pe carosabil nou. Dar asa... ce cred unii... dau banii, dar voi vedea drum bun sau din nou cineva ii va pune in buzunar? Lucrul acesta tinindui in suspans.
0
0
ionutz turcanu
Paris, Franţa
la 2 August 2011 - 19:25
VB_1One:Inteleg da oricum nu se pot acumula atitia bani suficienti pentru repararea totala a drumurilor din chisinau de aia si este nevoie sa imprumute bani apoi sa zica ne-am imprumutat de la banci am facut drumul cum ati dorit acum sa intoarcem bani...sincer as fi de acord sa se mai plateasca o taxa in plus da in schimb sa mergem pe drumuri bune pt care si sunt facute masinele care sunt aduse la noi:)
0
0
dima
Chişinău
la 2 August 2011 - 23:11
eu sint gata sa platesc dublu. am platit vineri 500 lei taxe, platesc 1000 lei, insa vrau ca pe un sait special sa se arate unde si cum ajung banii, cu documente intocmite legal, si ce drum concret a fost reparat de acesti bani.
0
0
petro
Chişinău
la 3 August 2011 - 11:18
eu inteleg toti vor drumuri bune,si eu inclusiv dar hai sa fim reali nu toti sunt gata sa plateasca dublu pe taxe,in ziua de azi cu asa preturi cum poti trai,casa masa familie,unii fura statu si se plimba cu masini luxoase iar altii ...stiti credtca
0
0
petro
Chişinău
la 3 August 2011 - 11:22
in chisinau sunt firme care presteaza servicii auto,ex. taxi,rutele,masini de mare tonaj,inclusiv trolebuzele care circula des prin oras,lora sa le ridice taxele,sunt unii care se duc la lucru si vin seara acasa cu masina iar unii se primbla zi si noapte ....cred ca mati inteles
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 3 August 2011 - 14:53
Pedro si asa tot e corect cum zici tu....
0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 3 August 2011 - 16:15
da ionutz, si dupa ce o sa faca drumurile vei zice ca jumate din banii europeni s-au furat si noi acum trebuie sa achitam toata suma. Sau mai nou vor aparea pareri de genu "a reparat citeva drumuri sa-si faca fata si acum cere bani de la noi". Mai priviti lucrurile si din alt punct de vedere. Odata ce s-au imprumutat bani, va trebui sa achiti si dobinda.
Tot de ce este nevoie, e un control strict asupra gestionarii banilor si calitatii lucrarilor, indiferent cu sau fara imprumut.
1
0
dima
Chişinău
la 3 August 2011 - 21:21
petro caatare asa si este rutele taxiurile platesc de 2 ori pe an si pedeasupra dublu fata de noi, rutele de exemplu 1200 lei la fiecare juma de an!
0
0
ionutz turcanu
Paris, Franţa
la 3 August 2011 - 23:13
Eugen: sa fiu putin mai explicit daca se vor repara toate strazile din chisinau integral chiar daca si se va fura banii oricum drumurile deja facute nu le mai fura nimeni...ce fel de control strict asupra gestionarii banilor si a calitatii la noi in tara exemplu STR Alba Iulia...Sa fim putin mai seriosi pot sa stringa ei acom si triplu ca daca lumea va tacea si va plati o sa fure si ei deja triplu si vor face asa doar citeva drumuri sa nu zica ca chiar nu au facut nimic
0
0
Andrew
Beira, Mozambic
la 6 August 2011 - 21:27
ok, dar raioanele nu viziteaza Chisinaul ???, nu sunt deeeord absolut, si asa o gramada de-a bani fura, ridikarea nu va fi de folos....
0
0
Sorin Toderita
Chişinău
la 7 August 2011 - 15:57
este o tema dureroasa pentru noi toti. Sunt dezamagit complet de calitatea drumurilor, chiar astazi am patito pe traseul Chisinau-Leuseni, cine mama-ma.ii au facut atit pietris in regiunea Capriana? a trecut un TIR si mia aruncat o ploaie de pietre in parbriz, acum am de scos bani din buzunar caci CASCO nu am, dar citi au mai patit asa? si cel mai interesant lucru de ce doar 5 ani de exploatare a traseului si deja reparatie. Sunt deacord sa platesc taxa dublata dar numai dupa ce vor contracta o companie serioasa(Din Elvetia sau Germania) care garanteaza calitate de durata a lucrului.
0
0
Redacţia PiataAuto.md
Chişinău
la 9 August 2011 - 19:45
Ne pare rău pentru întâmplarea prin care aţi trecut, într-adevăr traseul Leuşeni este într-o stare ciudată în această perioadă, cu pietriş periculos care îţi poate afecta maşina...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!