Prima pagină  »  Ştiri  »  Video special: Elon Musk, fondatorul Tesla Motors
8 AUGUST 2011, 10:14
2,308
3
Video special: Elon Musk, fondatorul Tesla Motors
De Ilie Toma
7
Schimbările majore sunt făcute de către cei care îşi asumă riscuri, de către cei care cred că pot convinge lumea să accepte schimbarea. Puţini ştiu că Elon Musk, fondatorul Tesla Motors, este şi cel care a inventat sistemul PayPal, sau că a pus pe roate prima companie comercială viabilă capabilă să proiecteze şi să lanseze nave spaţiale.

Cu banii câştigaţi din vânzarea PayPal către eBay, Musk a început a-şi transforma un alt vis în realitate, cel de a construi maşini cu adevărat atractive şi dorite, dar cu propulsie electrică, fapt care ar reduce, în timp, dependenţa oamenilor de combustibilii fosili. Încă din start, Elon Musk văzuse calea spre succesul Tesla ca un drum în două etape – primul în care construia o maşină exclusivă, dar scumpă, care să-i permită să finanţeze şi dezvoltarea fazei a doua, în care Tesla avea să lanseze un sedan de familie, mult mai accesibil, care ar putea fi vândut în număr mare.

Dacă Tesla Model S, sedanul care întruchipează cea de-a doua fază, va fi lansat în curând, între timp ideea sa a fost copiată şi de General Motors, după cum afirmă chiar fostul şef GM. „Dacă o companie mică din California credea că poate face din asta un proiect viabil, şi să aducă pe piaţă un sedan electric, noi, General Motors, nu aveam cum să stăm cu mâine încrucişate privind cum un băiat din California ne o ia pe dinainte”, declară fostul şef GM. În rezultat, a apărut ceea ce numim astăzi Chevrolet Volt.

Într-o perioadă extrem de critică pentru Tesla, Elon Musk a încercat să convingă şi şefii Daimler că sistemul de baterii şi trenul de rulare al Teslei poate fi adaptat pentru vehiculele Mercedes-Benz şi Smart. Modelul demonstraţional, pe care Musk la adus cu el în Germania, a eşuat complet, făcând din întreaga întâlnire o situaţie frustrantă. Totuşi, Musk nu s-a dat bătut, şi i-a invitat pe şefii Daimler în SUA, la sediul Tesla, promiţându-le o demonstraţie reală pe un smart cu propulsie electrică.

Smart nu se comercializează în SUA. Prin urmare, Musk a fost nevoi să trimită pe cineva în Mexic să cumpere unul, după care, în doar 4 săptămâni, inginerii l-au echipat cu un set baterii derivat de pe Tesla, motor electric, şi toate elementele auxiliare, fâcând din vehicul unul care putea fi condus pe drumurile publice. Şefii Daimler au rămas impresionaţi, iar Tesla a obţinut un contract valoros pentru producţia şi livrarea trenului de rulare pentru smart electric. Ulterior, cei de la Daimler au făcut o nouă investiţie importantă în Tesla, achiziţionând şi 10% din acţiunile companiei.

Şi Toyota a recunoscut meritul celor de la Tesla, oferindu-le un alt contract valoros prin care noul RAV4 electric avea să beneficieze de un tren de propulsie pregătit de Tesla. Cu recunoaşterea mai-marilor industriei auto, Tesla pare să îşi fortifice speranţa de a deveni, într-o zi, o companie profitabilă şi viabilă.

Povestea lui Elon Musk, a Teslei, şi a unor oameni care se încăpăţânează să demonstreze că pot schimba lumea o puteţi vedea în excepţionalul material video de mai jos (în engleză), pregătit de către cei de la Bloomberg.



COMENTARII (3)
Mihail
Chişinău
la 8 August 2011 - 12:36
bravo pentru stire piataauto... chiar nu am stiut...
si bravo pentru Musk-a :) eu dacas avea bani seriosi as fonda si eu un brand moldovenesc de automobile... (frabia la malai viseaza :)
0
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 8 August 2011 - 16:41
Totusi a fost omul potrivit in momentul potrivit. Ecologia e trendy iar pretul la combustibilii fosili a explodat. Oricum Roadster-ul facut de Tesla e impecabil. La liniuta a luat Lamborgini de ex. Un video pe YouTube parca...
0
0
Mihail
Chişinău
la 8 August 2011 - 21:41
Constantin-Padure.com da stii cit cintereste roadsterul? la asa masina tre sa inbli cu cochiletii in bagajnic ca po sa te eie vintu!!!

da o masini de citeva sute de kg si un motoras electric po sa intreaca un lambo da pina la impecabill mai este...
roadsterul merge 2 ore si 22 tre sa stea in priza pe cind combustibulul e altceva xD

si eu dorec un viitor electric ...da pina la performantele dorite mai este de lucrat
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!