Prima pagină  »  Ştiri  »  Tracţiune integrală în clasa compactă: noul Audi A1 quattro
21 DECEMBRIE 2011, 08:24
3,379
6
Tracţiune integrală în clasa compactă: noul Audi A1 quattro
De Ilie Toma
4
GALERIE FOTO (33 IMAGINI)
Un hatchback compact cu 3 uşl care să dispună de tracţiune integrală? Credeaţi că nu e posibil? Audi sparge tiparele convenţionale şi lansează versiunea quattro pentru cel mai mic model din gama sa – Audi A1!

Totuşi, Audi A1 quattro va fi produs într-o serie extrem de limitată, de doar 333 de exemplare, şi va fi echipat cu un motor turboaspirat pe benzină, de 2.0 litri, care va dezvolta, atenţie, 256 CP! Adică mai mult decât un Golf GTI, chiar dacă dimensiunile lui A1 sunt comparabile cu cele ale unui Polo! Cuplu maxim al motorului ajunge la 350 Nm şi va fi disponibil între 2,500 rpm şi 4,500 rpm.

Cuplul generos este transmis celor patru roţi prin intermediul unei transmisii manuale în 6 rapoarte. Inima transmisiei integrale este un ambreiaj scăldat în baie de ulei, controlat electronic şi acţionat hidraulic, care ajustează distribuţia cuplului între cele două punţi. În regim normal de condus, cea mai mare parte a cuplului este transmisă punţii faţă. În momentele când aderenţa acestei punţi scade, atunci o parte a cuplului începe a fi transferată şi roţilor spate, prin acţionarea ambreiajului menţionat mai sus. În cazul în care una din roţi pierde total aderenţa şi derapează în gol, atunci aceasta este frânată electronic prin sistemul EDL (blocare electronică a diferenţialului).

Ambreiajul de distribuire a cuplului între punţi a fost poziţionat în apropierea punţii spate, contribuind astfel la echilibrarea maselor între axe. Audi A1 quattro vine cu aceeaşi suspensie de tip McPherson în faţă, în timp ce în spate a fost instalată o suspensie cu patru braţe stabilizatoare, care a permis şi instalarea conexiunilor mecanice ale tracţiunii integrale.

A1 quattro nu duce lipsă nici de potenţial dinamic. Cu cei 256 cai-putere sub capotă, acesta poate accelera de la 0 la 100 km/h în doar 5.7 secunde, iar viteza maximă ajunge la 245 km/h.

Deoarece vorbim, practic, de o ediţie limitată, A1 quattro va fi disponibil într-o singură nuanţă a caroseriei – alb glaciar metalizat, cu plafon vopsit în negru. Grila radiatorului este şi ea vopsită în negru, în timp ce liniie din interiorul blocurilor optice faţă au culoare roşie. Jantele sunt deosebit de atractive, fiind realizate în „design turbo”, după cum afirmă cei de la Audi.

La interior, scaunele sunt tapiţate cu piele neagră Nappa şi sunt cusute cu aţă roşie contrastantă. Cadranele de bord diferă şi ele pe A1 quattro, turometrul fiind iluminat în culoare roşie, ca o aluzie directă la cei 256 CP de sub capotă...

Audi A1 quattro va fi disponibil pentru clienţi începând cu a doua jumătate a anului viitor. Acesta va fi livrat doar în dotare maximă, cu întreaga listă de echipamente, în mod normal opţionale, inclusă. Preţul nu este anunţat, dar, dat fiind că vorbim de o ediţie limitată şi pe deasupra echipată până la refuz, acesta va fi cu siguranţă unul usturător...
COMENTARII (6)
Crazywolf
Chişinău
la 21 Decembrie 2011 - 09:21
valeleu si of-of-of
0
0
dima
Chişinău
la 21 Decembrie 2011 - 10:12
arata bine si caracteristicile sint pe masura, cred ca vor fi nevoiti sa mai faca peurma inca 33333 de astfel de masini fiindca va fi cerere, sint multi bolnavi:))))
0
0
Autoexpert
Chişinău
la 21 Decembrie 2011 - 10:23
De fapt Dima ai dreptate...Seria limiatata A1 quattro va fi produsa doar pentru piata Marei Britaniei pentru a testa reactia clientilor...Daca v-a fi pozitiva se v-a produce RS1 ce va avea in jur la 280 CP...Iar in anul viitor se va incepe productia S1 ce v-a avea propulsor 1,6 Turbo cu puterea in jur de 220 cp...
0
0
Crazywolf
Chişinău
la 21 Decembrie 2011 - 12:04
sunt absolut sigur ca o vor produce si pentru altii, mai in masa!
0
0
Mihail
Chişinău
la 21 Decembrie 2011 - 15:22
o masina spectaculara... imi place extrem de mult... minile acum isi rupe parul cu manisule de box...
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 21 Decembrie 2011 - 20:21
Klassnaia shtu4ka...
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!