Prima pagină  »  Ştiri  »  RE60 – o parodie sau o nouă cea mai ieftină maşină?
4 IANUARIE 2012, 12:02
2,810
9
RE60 – o parodie sau o nouă cea mai ieftină maşină?
De Valeriu Bahnaru
4
GALERIE FOTO (10 IMAGINI)
Tata Nano deţine în prezent titlul de cea mai ieftină maşină, însă recordul ar putea fi în curând doborât, dacă proiectul RE60 va fi transpus în realitate...

Timp de patru ani Alianţa Renault-Nissan şi compania indiană Bajaj Auto au lucrat la dezvoltarea unui automobil deosebit de ieftin, destinat ţărilor în curs de dezvoltare. Acum, rezultatul muncii vede lumina zilei, sub forma conceptului RE60, debutul public al căruia va avea loc la Salonul Auto de la Delhi.

Chiar dacă proiectul a fost susţinut de Alianţa Renault-Nissan, ingineria micromobilului a fost dezvoltată, în mare parte, de către indienii de la Bajaj Auto, ţintind să concureze în nişa în care domină Tata Nano – cea a automobilelor ultra ieftine. Noţiunea de ieftin, însă, ia forme cu totul ciudate în cazul lui Bajaj, uneori lucrurile devenind chiar ridicole.

RE60 vine cu o siluetă pătrăţoasă şi o lungime de doar 2.75 metri. Lăţimea modelului măsoară 1.31 metri, iar înălţimea – 1.65 metri. Într-un asemenea automobil ar trebui să încapă, conform spuselor creatorilor săi, până la patru adulţi.

Sub capota micromobilului a fost montat un motor pe benzină, cu un singur cilindru, de doar 200 cm cubi. Acesta dezvoltă o putere maximă de 20 CP, fapt care îi permite vehicului de 400 kg să atingă o viteză maximă de 70 km/h. Consumul este unul destul de moderat – de doar 2.8 litri/100 km, în timp ce emisiile CO2 se situează sub valoarea de 60 g/km. Până la urmă, RE60 ar putea fi numit şi un vehicul ecologic, nu?...

Mai mult ca atât, inginerii indieni declară că în viitor vor apărea şi versiuni capabile să ruleze pe bază de gaz petrolier lichefiat, şi chiar pe gaz natural comprimat, fapt care va reduce şi mai mult costurile de exploatare a maşinii.

Conform declaraţiilor directorului executiv Rajiv Bajaj, reprezentanţii Renault şi Nissan nu au avut ocazia, deocamdată, să se familiarizeze cu RE60, însă indienii sunt dispuşi să permită amplasarea emblemei Renault sau Nissan pe capota micromobilului, dacă alianţa franco-japoneză va agrea această idee. Totuşi, dacă cei de la Renault şi Nissan nu se vor arăta prea inderesaţi de branding-ul celui mai ieftin automobil, indienii de la Bajaj Auto îşi vor amplasa propria emblemă pe noul vehicul.

La acest moment, pentru viitorul model de serie se vehiculează un preţ, care ar urma să pornească în India de la echivalentul a 1,700 Euro. Vânzările modelului de serie ar urma să ia startul în decursul acestui an.
COMENTARII (9)
G e o
Floreşti, Moldova
la 4 Ianuarie 2012 - 12:33
offf Doamne mai urita si mai intraiurea maisna nu am vast,dar macar e ieftina. Eu de banii acestea mai bine imi procur un VW Golf 2 sau 1 Diesel si am sa am mai multa putere si va fi mult mai bine. Cu acesti 20 CP ai acestei masini credca numai ridici toate dealurile cu maisna plina. E aceeasi motocicleta numai ca aici nu sufla vintul :) Are si un desing urit si...mai bine interveneau Chinezii caci ei de asa bani faceau ceva poate mai bun sau mi frumos. AM acasa un IJ Planeta din 1968 si acela consuma mai putin si are mai mare putere, cu acela pot sa accelerez 100 liber fara ataj si la un consum de 2 L. Mai bine sa nu ajunga maisna aceasta in vinzare.
1
3
M-Leon
Chişinău
la 4 Ianuarie 2012 - 17:55
Shii cu Paneru ista? =))))) renault-nisan vrea sa ia lumea peste picior cu modelul acesta? ))
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 4 Ianuarie 2012 - 19:47
Mda chiar ii vesel ce au facut Renault si Nissan.
0
1
///////
Chişinău
la 5 Ianuarie 2012 - 13:44
"AM acasa un IJ Planeta " plimbă-te tu cu IJ Planeta, BAH, ASTA ARE 4 ROTE, NU TE PLOUĂ, E FĂCUTĂ PENTRU INDIENI UNDE ESTE ALT TRAFIC (EVENTUAL DACĂ AI VREO IDEEE) ŞI FII SIGUR CĂ LA 400 KG SI 20CP POATE RIDICA DEALURI (RAPORTUL DE KG PE CAL PUTERE NU E MAI MIC CA LA RABLA DE GOLF 1).
P.S. probabil dacă marii constructori se luau dupa minţi "lucide" ca astea, mergeam înca cu roţi din alea de lemn.
2
0
///////
Chişinău
la 5 Ianuarie 2012 - 13:45
E=I
2
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 5 Ianuarie 2012 - 13:55
Abarth sa fi asmblat acesta masina coreenii sau Chinezii nu ziceam nimic dar asa uite icne o fac acesta maisna Honda si Renault,ce e cu tine esti copil?
0
2
///////
Chişinău
la 5 Ianuarie 2012 - 16:17
aceasta masina va fi asamblata de Bajaj Auto (strict pt ei) este adaptata cerintelor de piata, dar dezvoltata de Nissan si Renault, si chiar nu cred ca chinezii ar face o treaba mai buna.
no offence.
1
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 5 Ianuarie 2012 - 18:53
Inka kum ar face treaba chinezii...
0
0
Mihail
Chişinău
la 8 Ianuarie 2012 - 18:34
ia nu graiti prostii baeti .... nu ma surprinde tare masinuta asta dar sunt deacord cu Abarth....

asa se uita lumea si la smart for two ... le parea strana da se vinde ca piinea calda... iar acum un model de prin anii 2000 cam grau il gasesti la 2-3 mii de euro....

nus asa de prosti renaultu si mai ales cei de la nissan care au masini ca gtr care so aflat multi ani in top cele mai secrete tehnologii din lume....

ii cam uritica da nui destinata pentru concursurile de frumusete etc... e destinata pentru o piata mai saracacioasa si pentru oamenii care au nevoie de ele pentru a se deplasa... si punct!
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
Înapoi
Ştiri după categorii
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!