PiataAuto.md într-o discuţie cu Mihai Cociu înainte de BEMOL MOTOCROSS CUP
16 Octombrie 2012, 13:30
Duminică, 21 octombrie 2012, oraşul Hânceşti va fi gazda celui mai sonor eveniment motocross din Moldova – BEMOL CUP. Redacţia PiataAuto.md a mers la Hânceşti pentru a vedea cum se pregăteşte traseul unde vor
evolua bolizii pe două roţi, dar şi pentru a discuta cu Mihai Cociu, moldoveanul care tocmai a încheiat un sezon frumos în Campionatul Mondial de Motocross MX1. Pregătirile lui Mihai pentru BEMOL CUP ne-au dat şansa
să-l prindem în ţară şi să purtăm o discuţie cu unicul moldovean care ne reprezintă ţara într-o competiţie internaţională de asemenea rang.
Mihai, îţi urmărim evoluţia la Campionatul Mondial şi simpla ta prezenţă acolo trezeşte admiraţie. Probabil le inspiri admiraţie şi multor pici sau adolescenţi, care se întreabă cât timp îi poate lua unui tânăr să evolueze până la un nivel de pregătire care să îi permită participarea într-un campionat inernaţional. Ţie cât ţi-a luat să ajungi aici?

Mai mult de doisprezece ani, întrucât primele antrenamente le făceam pe când aveam abia 8 ani. Ca orice sport de performanţă, motocrossul îţi dă un spaţiu enorm de a evolua în abilităţi, iar evoluţia ia timp. Chiar şi acum, după 12 ani, ştiu că există mult loc pentru a mă perfecționa, iar campionatul
mondial de motocross mi-a impus o evoluţie în ritm accelerat, fără timp de ezitări.

Cât de mulţumit eşti de evoluţia ta din acest sezon?

Satisfacţia pe care o am e raportată la aşteptările cu care am pornit la mondialele de motocross. Vârsta tânără pe care o am ar fi trebuit să mă califice în clasa MX2, care e ceva mai lejeră, însă circumstanţele au făcut ca eu să fiu pus în competiţie chiar din start în clasa MX1, mult mai dură şi mai solicitantă. A fost un sezon în care am acumulat o experienţă de nepreţuit, care mă va ajuta să mă pregătesc de următoarele sezoane mult mai eficient, pentru a putea urca mai sus în poziţiile clasamentului. Faptul că am reuşit deja să acumulez puncte pentru
echipa mea constituie o realizare pentru mine.

Acolo, pe traseu, depinzi foarte mult de motocicleta cu care concurezi. Cât de mulţumit eşti de „calul tău de fier”?

Cu cât mai mult am avansat în sezonul curent de motocross, cu atât mai mult m-am convins că am nevoie de o motocicletă mai performantă. Motocicliştii care se bucură de un suport logistic generos la MX1 vin cu vehicule puternic modificate pentru aceste curse, care pot face faţă unor viteze extreme şi sărituri spectaculoase. Spre exemplu, un salt de 40 de metri lungime e unul perfect realizabil cu o astfel de motocicletă modificată, în timp ce una mai modestă, ca a mea, poate crea situaţii foarte periculoase la aterizare, motiv din care sunt nevoit să abordez zonele de salt cu viteze mai mici, pentru a reduce din distanţa saltului, iar asta, la rândul său, îmi adaugă secunde preţioase la timpul de cursă. Sunt încrezut însă că vom depune toate
eforturile pentru ca anul viitor să putem achiziţiona o motocicletă nouă, mai performantă şi, atunci, ajutat de experienţa acumulată acum, îmi voi îmbunătăţi rezultatele.


Spui „noi” când vorbeşti de eforturi logistice. Cine îţi susţine ascensiunea spre succes, de fapt?
Tatăl meu, în primul rând. E un exemplu de perseverenţă pentru mine şi el este, de fapt, managerul şi strategistul din spatele întregului proces logistic. Iar BEMOL e compania care ne ajută cu un suport preţios în toate aceste eforturi logistice cu substrat financiar. De fapt, extrem de puţine companii din Moldova îşi iau angajamente atât de frumoase faţă de susţinerea sporturilor! Chiar dacă nu aş fi eu cel susţinut, tot aş nutri o profundă admiraţie faţă de aceste gesturi. BEMOL a avut încredere în mine şi m-a ajutat să urc spre treapta mondialelor, fapt pentru care sunt recunoscător. Va veni o zi în care voi putea să le spun un „mulţumesc” mai maturizat şi mai valoros pentru suportul lor de acum!
Revenind la evenimentul de duminică, ce părere ai de traseul de la Hânceşti, în comparaţie cu traseele pe care ai reuşit să evoluezi?
E un traseu complex şi intrigant, foarte bine realizat. Mulţimea de curbe şi variaţiile de nivel vor permite asigurarea unui spectacol frumos pentru public şi a unor evoluţii
interesante pentru concurenţi. Sunt sigur că publicul va avea parte de un show frumos, motiv pentru care îi îndemn pe toţi să vină duminică aici, la Hânceşti!
PiataAuto.mdIlie Toma
2
3,731
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (10)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 16 Octombrie 2012 - 13:52
Mai aveti de laudat baistruku ista?
0
0
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 17 Octombrie 2012 - 06:18
VB_1One, lasa-l in pace pe baiat. Este sponsorizat de Bemol iar Bemol sponsorizeaza probabil si PiataAuto.md

Fara suport din partea altora viata e foarte trista.
0
0
Sergey
Chişinău
la 17 Octombrie 2012 - 08:24
Comentariu şters de redacţie.
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 17 Octombrie 2012 - 13:16
Constantin-Padure.com: Mai sunt o sumedenie de persoane in RM care merita laudate pentru meritele lor in autosport, dar despre ei se tace nustiu de ce... da acestuia mai nu i se saruta talpile. Nu m-as mira daca el ar fi vre-un fecioras de "shishka" si e nevoie de inaltat la cer acum kit e posibil. E nevoie mai obiectiv de privit lukrurile.
0
0
kamy
Chişinău
la 17 Octombrie 2012 - 19:16

VB_1One eu personal il stiu, nu e nici un fecioras de ''shishka'' din kontra face parte dintr-o familie normala. Pur si simplu taicasu a fost campion in genul asta de sport si acum ii este antrenor plus la asta si fratele lui mai mare tot cu asta se ocupa. Si tine minte un lucru ca daca muncesti ajungi sus, in orice domeniu. El se antreniaza de la virsta de 8 ani are cam 12 ani de munca si responsabilitate. Insa tu pe la virsta ceia presupun ca stateai in casa si nu faceai nimic altceva, ca daca te ocupai cu ceva( am invedere de sport de performanta) ap nu mai scoteai asa vorbe referitoare la o persoana pe care nici nu o cunoshti...El a muncit sa ajunga la un nivel inalt( ma refer la campionatul mondial) scrie pe google cite cerinte sunt pt a participa la un asa nivel...aici nu merge vorba de bani ci de performanta..
1
1
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 18 Octombrie 2012 - 23:43
Kamy: Iar tu vrei sa-mi demonstrezi ka ploua de jos in sus... Dumnezeu ku tine! Pacat insa ca toti sportivii de curse cu masini nu au parinti campioni ca sa-i faca chiar de la 20 de ani "super-puper". La copil daca de mik ii insufli ka el e "cine stie ce", ap ajunge mai mare si deam el singur se crede mare afacerist. Asa si baistuku ista: tatso de mititel io aratat de unde se zavodeste mopedu si el amu-i mare sportsmen. Lasa-ti-o mai moale...
0
0
kamy
Chişinău
la 20 Octombrie 2012 - 00:43
VB_1One))))))) chiar imi place sa vb cu tine)) de parca a-si vorbi cu un copil;) Si referitor la '' La copil daca de mik ii insufli ka el e "cine stie ce", ap ajunge mai mare si deam el singur se crede mare afacerist'' cine te opreste pe tine sa fii tu in locul lui)))) si de ce nimeni nu se gaseste sa il intreaca la capitolul ''performanta'' Eu personal nam nimic cu tine ...insa vreau sa-ti spun ca ma-m acupat cu sportul si stiu cei aia stres, munca , responsabilitate. Unii copii cind eu ma antrenam ei se jucau in fatza blocului ..acum am ajuns sa-mi cistig piinea singur insa acei care se jucau se joaca si acum si traiesc cu ideia ca ''poate intr-o zi va ploua cu bani'' fara munca si stres nu cistici nimic ..asta am avut de spus..si nicidecum nu am vrut sa-ti demonstrez ca ploua de jos in sus sau invers .))
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 21 Octombrie 2012 - 15:39
Kamy: Da eu am impresia ca tu esti cam infantil la ale tale. Cind vb de sport, sper ca nu te referi la joc de dame... xD si vreau sa-ti aduk la kunostinta ca acum sportivii mor de foame cu tot cu capacitatile lor, deoarece nu sunt sustinuti de catre stat. Iar unu de aista in care s-a investit bani seriosi si care l-o obligat sa participe la ceva din simplu motiv ca tatso sa arate kumatrilor ca "fishiorsu" merge pe urmele lui, iese mare erou in final. Asta e ca la scoala, cind copilul unui profesor "cinta" (da el intr-adevar urla acolo ca un debil, ca sperie si guzganii de prin subsol) pe la serate in fata colectivului de pedagogi si toti: "WAW... ce capabil e baiatul, oare cum ii reuseste ca le dovideste pe toate...? Da lu mamsa din sala ii pare ca el e mare cintaret".

P.S. Chiar nu mai vreau sa fiu asa ca el... tin la organismul si trupul meu si nu doresc ca la 40 de ani sa suport dureri ca consecinte ale cazaturilor facute in tinerete de pe mopedu cela... Despre ce performanta vb bre? Locurile 19-20-21 asta tu numesti performanta? Ma f**k eu pe asa popularitate, in lokul lui as muri de rusine ku asa rezultate.
0
0
Dennis
Hânceşti, Moldova
la 29 Octombrie 2012 - 09:24
eu nu il cunosc personal pe Mihai , insa stiu lume care il cunoaste si toti il lauda ,asa ca Mihai intradevar este bravo si merita apreciat pentru ceea ce face in motosportul moldovenesc.
0
0
kamy
Chişinău
la 30 Octombrie 2012 - 15:04
Dennis de- ai avea cui lamuri insa na-i cui)))
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!