Compania germană Draexlmaier renunţă să construiască o nouă fabrică în Moldova. Ţara noastră pierde o investiţie de 15 milioane de euro.
23 Noiembrie 2012, 08:10
Compania germană Draexlmaier este în acest moment singurul mare producător de componente auto, care deţine fabrici pe teritoriul Moldovei. Sunt două la număr, ambele deschise pe teritoriul Zonei Economice Libere din Bălţi, însumând un număr de aproximativ 2,600 de angajaţi.

Conform planurilor anunţate anterior,
compania germană urma să mai
construiască o fabrică la Bălţi, aceasta
din urmă fiind şi cea mai mare. Noua
fabrică ar fi trebuit să fie finalizată pe
parcursul acestei luni, iar producţia ar
fi trebuit să demareze către luna febru-
arie a anului viitor, creându-se astfel
2,000 de locuri noi de muncă şi inves-
tindu-se în total 15 milioane de euro.
Mai mult ca atât, în timpul ultimei vizite
a premierului Vlad Filat la Bălţi, de la 1
august 2012, compania germană îşi
anunţa planurile de a crea 14,000 noi
locuri de muncă până în 2014!

Acum, însă, Draexlmaier declară că a
renunţat la construcţia noii uzine în
Moldova, alegând o altă ţară pentru
amplasamentul acesteia. Se pare că
motivul renunţării este tratamentul
abuziv la care este supusă compania
din partea autorităţilor fiscale ale
Moldovei.

După cum informează publicaţia
„Adevărul Moldova”, pe parcursul
ultimelor 9 luni compania Draexlmaier
a fost supusă în mod repetat unor
controale minuţioase. Mai mult ca atât,
la începutul lunii noiembrie Fiscul a
pus şi sechestru pe conturile
companiei! Din decizia Inspectoratului
Fiscal reiese că Draexlmaier „a comis
mai multe încălcări destul de grave” de
când activează în Moldova, pentru care
i s-au impus plăţi la buget şi amenzi în
valoare de 25 milioane de lei!

Una din încălcările invocate e de-a
dreptul paradoxală. În perioada
2009-2012 compania Draexlmaier şi-a
asigurat angajaţii cu hrană. În 2009
compania a emis solicitare către oficiul
fiscal Bălţi, pentru a concretiza dacă
acest beneficiu pentru angajaţi poate fi
calificat drept ajutor material, primind
un răspuns confirmativ, cu precizia că
legislaţia Moldovei califică ajutorul
material drept orice beneficiu „în
expresie bănească sau naturală”,
acordat de către angajator angajaţilor,
pentru care nu se calculează contri-
buţii de asigurări sociale şi medicale.

La trei ani distanţă, Fiscul îşi reconside-
ră propria interpretare a legii şi declară
că alimentele nu pot fi calificate drept
ajutor material, ci trebuie trecute la
categoria „alte plăţi”, achitându-se
contribuţii sociale şi medicale. Astfel,
Fiscul i-a aplicat o amendă de 5.2
milioane de lei companiei Draexlmaier
pentru încălcarea invocată...

Compania Draexlmaier este unul din cei mai importanţi investitori străini, care au lansat afaceri în ultimii ani în Moldova. Astăzi compania numără peste 2,600 de angajaţi în Moldova, însă se estimează că în sectoarele auxiliare a furnizorilor de materie primă şi servicii, compania a mai favorizat crearea altor 5,000 de locuri de muncă.
Pe parcursul anului 2011 valoarea
salariilor nete achitate a cumulat peste
160 de milioane de lei, rezultând într-
un salariu mediu lunar de peste 5,100
lei. Mai mult ca atât, Draexlmaier a mai
efectuat plăţi la buget în sumă de 38
milioane de lei.

Redacţia PiataAuto.md a solicitat şi un
comentariu oficial de la compania
Draexlmaier. În momentul recepţionării
unui răspuns, vom reveni la acest subiect.
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
4
5,804
COMENTARII (30)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 23 Noiembrie 2012 - 09:04
Aici este un baston cu 2 capete si nu se stie care capat e mai benefic... Pe de o parte conducerea noastra e muista si orine nu ar incepe a face ceva in RM, "desteptii" trebuie sa-i inkida "dihalka", pentru ca moldovanul nu accepta ideia ca cineva sa fie mai destept ca el sau sa faca afaceri pe pamintul sau. Pe de alta parte, odata cu schimbarea administratiei la Draexlmaer, din nemti in moldoveni, a inceput un pic de haos. Nu mai functionau regulat ventilatoarele, curatenia cam lasa de dorit. Cind numai se auzea ca vine neamtul ku kontrolul odata in luna, totul revenea la normal. Tot de cind moldovenii au inceput '"a ruli" au scazut si salariile putin. Daca neamtul ar fi preluat controlul si ii hraneau mai departe nu trebuia sa le achite contribuţii sociale şi medicale asa cum prevede legea fiscala. I-a spuneti, decit bolnav si sarac, nu mai bine bogat si sanatos? :-)
1
2
GRED
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 09:26
Vai si amar de capul lor nenorocitii ... Ei au controale - aoleu. Pe-u astia din parlament nu au controale dar pentru cei care deschid locuri de munca au controale. La nemti nu merge asa "Hai ca suntem oameni, poate cumva rezolvam " - NU. Sau da sau BA. O sa "ruleasca" maldavenii la strans cartofi si patlagele ... care-s mai scumpe decat celea aduse din Polonia sau Turcia ..
0
3
jaguar
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 13:28
paradoxul consta in ,, farmecul mediocru" a autoritatilor moldovenesti de a speria investitorii.
Oamenii normali cauta investitii, cei cu ,, moldova fara saracie" ii alunga., ca sa incapa cu vantil ,,cu" in sintamga ,,moldova cu saracie."
0
3
Christoph
Cahul, Moldova
la 23 Noiembrie 2012 - 16:22
anostri daca or fi destepti ar minimaliza fiscul pentru investitorii straini si sar rezolva multe ( locuri de munca; produsele fabricilor, firmelor, institutiilor date mai ieftine pentru noi s.a.m.d ) , ce, credeti ca au castigat mai mult daca leau pus amenzi de 25 milioane lei ? daca faceau totul cu cap adunau mult mai multi bani pe parcusr. Defapt de unde am avea noi atatea s calssuri, seria 7 si A8 daca nu de aici ? ca altfel nu ar da nimeni bani munciti si transpirati pe vile si masini de lux, dar asta este capul nostru : avem 2 maini da vrem sa apucam 10 lucruri deodata .. Si inca una stiri de acestea te descurajeaza la maxim si te face sa iti fie scarba de oamenii ''destepti'' care ne duc spre un viitor promitator si spre europa ( nu toti intra aici , desigur, dar dupa cum vad sunt majotitatea )
0
2
dima
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 16:24
eu cred ca voi gresiti, nu sint moldovenii cei mai destepti si desigur ca nemtii is bravo, eu insa cred ca nemtii au gasit o laguna in lege si a profitat de asta ca sa nu plateasca impozitele, iar moldovenii desigur ca sau indignat si au pus amenda, de vina nu sint cei de la fisc sau cei de la conducerea firmei ci legea imperfecta care poate fi interpretata diferit, sapoi nu cred eu ca din cauza a 5mln de lei amenda, firma a renuntat la constructie, mai degraba au gasit ceva mult mai convenabil!
0
2
petro
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 17:37
mai devreme sau mai tirziu lacomia omului isi lasa amprenta....toti vor sa cistige maxim profit si cu cheltuieli minime.
0
1
petro
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 17:41
sau dinsii sau fara dinsii noi nu vom simti nimic diferenta, kiar daca se fac incasari la buget de milioane, noi cetatenii de rind nu cistigam nimic, se imbogateste boierimea...
0
1
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 23 Noiembrie 2012 - 19:09
Dima, e vorba de 25 mln. Da, am citit si eu in alte articole ca "de vina" e faptul ca legea lasa loc de interpretari. Daca asta e cauza principala a conflictului atunci eu consider ca moldovenii poarta vina, pt ca ei au scris legea. De ce trebuie sa plateasca cineva pt greseala altcuiva?! Eu tot as folosi lacunele in lege.

petro: daca ai fi unul din angajatii de la Draexlermaier, ai fi simti diferenta.

Din cite stiu, Draexlermaier au dat preferinta Romaniei. Unde e avantajul Moldovei cu care totti se lauda - forta de munca ieftina?? Se pare ca probleme care le avem compenseaza cu destul si indesat orice avantaj.
1
2
semion lobanov
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 20:11
In cazul in care legea este imperfecta si poate avea o interpretare dubla, atunci urmeaza a fi interpretata in folosul investitorului care a creat locuri de munca si asigura statul cu incasari in buget. Dar imperfectiunea data reprezinta o lacuna legislativa si trebuie a fi eliminata pentru a nu lasa câmpul unor interpretari duble sau dubioase. Dar aplicarea unei amenzi in cazul cind legea e imperfecta este inadmisibila, deterioreaza imaginea tarii si le sperie pe potentiali investitori.
1
1
dima
Chişinău
la 23 Noiembrie 2012 - 22:16
sint de acord insa amenda constituie 5mln restul sint bani care ei iar fi datorat statului pentru impozite, iar daca legea are asa lagune nu filat sau altul zice "vream asa sau altfel" se da in judecata si ea hotaraste, din cite am inteles nimeni nu a dat in judecata, sa inteleg ca ei isi recuosc vina? si mai repet odata o amenda de 5mln de lei nu iar fi determinat sa nu construiasca alta uzina de 15mln de euro, e prostie, si hai sa fim sinceri pina la urma faptul ca intreprinderea a hranit oamenii reese ca li se oprea o suma anumita din salariu, salariul se impoziteaza deci trebuie sa platesti, nu cred ca intreprinderea platea mincarea din banii lor!
0
2
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 25 Noiembrie 2012 - 16:41
Dima: Am citit comentariile tale in special si pot spune ca sunt in mare majoritate deacord cu tine. Privesti problema cit de cit din punct de vedere juridic.

Eugen: Tu in general stii ca undeva 85% din legislatia tarii noastre a fost imprumutata de la alte state odata cu declararea independentei RM la 27 august 1991, 10% a ramas cea a fostei URSS, pe alocuri modificata si doar 5% a fost "gindita" de patriHotii nostri din acea perioada?

Eugen:
iobanov:
Voi incurcati sensul termenului "interpretare" cu ce vreti voi, numai nu cu adevarata lui semnificatie. "A interpreta" inseamna a lamuri, a talmaci vreo ideie.

Interpretarea normelor juridice constituie o activitate la care participa diferite subiecte, avind fiecare un rol deosebit, solutiile de interpretare la care se ajunge neavind aceeasi importanta si forta juridica. Astfel s-a ajuns la cea mai cunoscuta forma de interpretare si anume : interpretarea oficiala si interpretarea neoficiala.

a. Interpretarea oficiala sau obligatorie provine de la un organ de stat competent, ea se subdivide in :

- Interpretarea generala ce se caracterizeaza prin faptul ca este data in forma unui act normativ, este de principiu ca atunci cind o dispozitie sau un act normativ apare neclara, organul emitent al actului normativ da acelei dispozitii interpretarea autentica printr-un nou act normativ.

-Interpretarea cauzala sau i se mai spune judiciara - este acea forma a interpretarii oficiale care este facuta de organele de aplicare a dreptului cu prilejul solutionari unei cauze concrete. Subiectele acestei interpretari sunt organele de stat care aplica dreptul.

b.Interpretarea neoficiala poarta si denumirea de interpretarea facultativa sau stiintifica sau doctrinara, in functie de faptul daca se i-au in vedere natura sau subiectele interpretarii.
2
0
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:13
VB ONE sau cum te mai numesti tu iobagule.

Vad ca esti mare cunoscator de practica interpretarilor. Te imfli in pene aici si facind atacuri la persoane, nu iti place ceva??? fiecare isi expune punctul sau de vedere, si nu are nevoie de interpretarile tale personale.
1
1
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:19
VB UNU.
tu inca ai rusine sa apari pe aici si sa comentezi ceva??? Obrazul tau e gros baiete.

Ai vrut sa dai Piataauto in judecata, si cum ????? ai reusit ?????

Chiar vreau sa te vad cum vei face risule, si te rog publica cererea de chemare in judecata ca sa vada toti vizitatorii cum un ...... de VB ONE (unu) a actionat in judecata Piataauto.

Ori declaratiile tale sunt vorbe goale neavind niciun substrat rational si mai putin legal.
1
1
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:23
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:27
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:28
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 21:32
Comentariu şters de redacţie.
Mihail
Chişinău
la 25 Noiembrie 2012 - 23:38
un investitor multumit atrage alti 10 din ulrma lui iar alti 10 atrag alte sute si tot asa!
unul nemultumit a pus punct investitiilor in Moldova in vecii vecilor!

ce sa gindit guvernul : opa vin nemtii cu bani da som profita! ca au bani!
neamtul sia bagat piciorul! in china cu 100 de euro de caciula ai o forta de munca disciplinata si punct! in Moldova dale 300 de caciula 300 pe caciula la stat si pe linga asta mizerie,coruptie si o forta de munca ca dupa cumatriii (doar ca in fiecare zi)
hai lasatio baeti! da sintem o tara in care pina cind no sa ne ridicam noi de rind sai dam jos pe cei de sus ei tot sor ... in vietile noastre!
0
2
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 26 Noiembrie 2012 - 00:13
Comentariu şters de redacţie.
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 26 Noiembrie 2012 - 01:04
Eu cred ca e gargara ceva la mijloc. Dupa cum scrie si mai sus, valoarea impozitelor anuale platite este de 38 de milioane de lei cu aproximatie. Asadar acea amenda nu e chiar atat de usturatoare.

Pe langa asta, eu cred ca Romania le-a dat o alta oferta si anume impozite mai mici chiar daca salariile sunt mai mari. Nu stiu cum vine treaba cu importul din MD in EU, ei nu trebuie sa plateasca vama ? Din pacate Moldova inca nu are semnat Acodul de Liber Schimb cu EU. Deja au avut negocieri serioase si probabil la anu' va fi semnat acel document.

Asta inseamna ca Moldova va putea exporta in EU mai usor iar MD va importa fara taxe vamale. Turcia si Maroc de exemplu sunt doua din cele mai bune exemple. Foarte multe companii din EU si-au deschis fabrici in aceste tari si profitul este pe masura.

Momentan lipsa locurilor de munca este o problema in Moldova. De-as avea puterea as elimina cel putin pentru o perioada impozitul pe profit si voi acorda teren de la stat pentru constructia fabricilor. Chiar si din salariile angajatorilor, serviciile conexe si TVA, Moldova ar avea ceva de castigat dar inca un impozit pe profit nu ii atrage pe investitori.

Parerea mea ... Chinezii asa fac si nu exista produs care sa nu fie "Made in China"
1
1
Constantin-Padure.com
Piatra Neamţ, România
la 26 Noiembrie 2012 - 01:34
Intamplator de ceea ce vorbeam mai sus ...

http://unimedia.info/stiri/acordul-de-liber-schimb-aprofundat-si-comprehensiv-rm-–-ue--intr-o-noua-runda-de-negocieri-54615.html
1
1
semion lobanov
Chişinău
la 26 Noiembrie 2012 - 05:24
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 26 Noiembrie 2012 - 05:28
Comentariu şters de redacţie.
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 26 Noiembrie 2012 - 16:22
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 26 Noiembrie 2012 - 18:09
Comentariu şters de redacţie.
dima
Chişinău
la 26 Noiembrie 2012 - 21:07
semion lobanov vs VB_1One exista un aforism "cind doi se cearta e greu sa intelegi care din ei e cel prost" incetati sa va mai murdariti unul pe altul.
1
1
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 26 Noiembrie 2012 - 22:09
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 26 Noiembrie 2012 - 22:22
Comentariu şters de redacţie.
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 27 Noiembrie 2012 - 00:54
Comentariu şters de redacţie.
semion lobanov
Chişinău
la 27 Noiembrie 2012 - 07:23
Comentariu şters de redacţie.
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!