Land Rover adoptă o nouă transmisie automată, cu 9 trepte!
27 Februarie 2013, 13:02
Eeny, meeny, miny, moe – care treaptă s-o cuplez acum? Da, progresul tehnic progresează rapid... la numărul de trepte, iertat fie-ne pleonasmul... Cert este că Land Rover ne anunţă că modelele sale vor fi primele din lume, în producţie de serie, care vor primi o nouă transmisie automată cu tocmai 9 trepte la activ!

Toate cutiile de viteze montate pe modelele Land Rover provin, însă, de la compania germană ZF, iar noua transmisie nu este o excepţie. Deşi şi-au adus contribuţia şi reprezentanţii
britanici la realizarea şi adaptarea noii transmisii, ingineria e, totuşi, una germană. Mai mult, Land Rover tocmai le-a luat-o înainte americanilor cu dreptul de a-şi numi modelele drept „primele din lume” echipate cu noua transmisie cu 9 trepte, dar, de fapt, cu ceva timp în urmă şi cei de la Chrysler au anunţat că vor introduce aceleaşi transmisii ZF pe modelele lor, doar că nu au apucat încă să o facă. Şi dacă deschidem cărţile pe faţă cu totul, atunci trebuie să zicem că toată lumea azi cumpără transmisii de la ZF, sau
cel puţin o mare parte din industrie, iar asta înseamnă că în scurt timp vom vedea inovaţia cu 9 trepte pe modelele Jaguar, Bentley, Mercedes-Benz, Maserati şi lista poate continua foarte mult...

Totuşi, transmisia care îşi face loc acum pe modelel Land Rover este prevăzută pentru motoare ceva mai mici, cu cuplu maxim de 480 Nm, înainte de a fi replicată pentru modelele din nişele superioare. În cazul lui Land Rover, noua transmisie va înlocui o veche cutie de viteze cu doar 6 trepte.
În ciuda faptului că noua cutie de viteze are 3 trepte în plus, aceasta va fi cu doar 6 mm mai mare şi va deveni chiar mai uşoară, cu tocmai 7.5 kilograme!

Fără îndoială, noua transmisie montată pe modelele Land Rover va contribui la sporirea eficienţei de consum şi emisii, iar prima treaptă va avea un raport de
transmisie mai mic, fapt care va oferi mai multă putere de tracţiune la viteze foarte mici, inclusiv în condiţii de teren accidentat.

Ei bine, nota noastră de ironie de la început vine în contextul în care încercăm să calculăm cât de solicitat va fi ambreiajul noii transmisii dacă va avea de schimbat treptele atât de frecvent. Care va fi fiabilitatea lui, până la urmă, dacă la 110 km/h transmisia deja trebuie să fie în treapta a 9-a, motorul putând rula cu doar 1,800 rpm? Şi asta în timp ce există de
mult timp transmisiile automate cu raport continuu variabil, care au, practic, un număr infinit de trepte, şi care ajută de asemenea la eficientizarea consumului şi care, în fine, sunt prevăzute în special pentru motoarele de putere mică şi medie.

În fine, Land Rover va prezenta primele modele din gama sa, echipate cu noua transmisie, la Salonul Auto de la Geneva.
PiataAuto.mdIlie Toma
3
2,896
GALERIE FOTO (5 IMAGINI)
COMENTARII (9)
petro
Chişinău
la 27 Februarie 2013 - 15:21
nimic deosebit treapta 9-a cu 1800 r/min cam multe rotatatii, ma asteptam la 1500r/min si 150 km/ora
0
0
GRED
Chişinău
la 27 Februarie 2013 - 15:38
PiataAuto sunt curios daca Mercedes-Benz foloseste ZF cum e specificat in articol. Daca cunoasteti evident ma intereseaza in special cutia de 9 trepte ce va fi pe W222 care va aparea anul acesta. Multumesc Mult!
0
1
KlassiK
Chişinău
la 27 Februarie 2013 - 19:01
C200 CDI din 2012 7G-Tronic la 120km/h motorul lucreaza in 1800r/min cu un consum de 4.8l/100km
proverenno ))
0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 27 Februarie 2013 - 19:23
GRED: e buna intrebarea, chiar m-ar interesa si pe mine informatia.
Eu din ce stiu, e ca MB e unul din putinii producatori auto care isi construiesc singuri cutiile de viteza. Totodata nu exclud ca pe anumite modele ar putea si ei sa puna cutii de la furnizori. Referitor la W222 cred ca la fel e cutia lor proprie, doar pacat ca intind atita. Cred ca vreo 2 ani ani urma inca auzisem ca se lucreaza la o cutie cu 9 rapoarte si vad ca pina apare pe piata vor avea toti deam' 9 rapoarte.

Cutia precedenta de la ZF (8 rapoarte) se bucura de multe cuvinte de lauda din partea jurnalistilor. Citisem undeva ca o seria 5 diesel (nu stiu exact motorizarea) la 200 kmh are 2600 rpm
0
0
G e o
Floreşti, Moldova
la 27 Februarie 2013 - 20:36
NImic deosebit...daca drumurile vor si bune atunci vorr fi cutii de viteze si cu 10 11 12 13 trepte..acesta este economie.
0
0
GRED
Chişinău
la 28 Februarie 2013 - 08:16
Exact la asta ma refeream si eu. Posibil ca cutiile ZF sunt cele mai bune fiindca e o companie care e specializata anume in producerea cutiilor de viteze. Ideia ca nu e bine sa se anunte oficial pe un site auto de stiri ce nu corespunde adevarului. Mercedes NU cumpara si nu foloseste cutii de la ZF. Poate-s mai proaste cine stie dar asta e alta problema. Sigur ZF le-a luato inainte cu orce scop de a fi primii care pun in practica ideia cu 9 rapoarte. Desi W222 va aparea primavara asta sau mai tarziu? Cam tot atunci cind LRover va iesi pe traseu cu 9 rapoarte :)
0
0
Eugen
Frankfurt am Main, Germania
la 28 Februarie 2013 - 18:50
W222 se asteapta a fi prezentat prin mai-iunie dar vinzarile vor incepe in toamna
0
0
Viorel
Teleneşti, Moldova
la 1 Martie 2013 - 19:17
ei mare noutate, мтз-u de cind are cutie cu 9 trepte :)))
0
1
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 2 Martie 2013 - 10:47
Viorel: :-))
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!