Premieră: noul Range Rover Sport
27 Martie 2013, 11:18
Se întâmplă! Britanicii au dezvăluit astă noapte noul Range Rover Sport – cel mai rapid, cel mai agil şi cel mai manevrabil model al mărcii creat vreodată! Să-l descoperim, deci!

Dezvăluirea a avut loc la New York, în metropola care deţine întâietatea la
numărul de exemplare Range Rover Sport vândute. Blocurile prestigiosului cartier newyorkez Manhatthan au fost cât se poate de potrivite pentru noul model britanic, mai ales că la ceremonia de dezvăluire au fost prezente şi mai multe vedete, inclusiv Daniel Craig, actorul care interpretează rolul lui James Bond.
Dar haideţi să aruncăm o privire şi asupra maşinii. Imaginile spion, care circulau anterior în mediul online, s-au confirmat. Range Rover Sport are un design extrem de dinamic, îmbinând elemente ale fratelui mai mare Range Rover, dar şi ale micuţului plin de glamour Range Rover Evoque.
Dacă generaţia anterioară a modelului era construită pe aceeaşi platformă tehnică cu modelul Discovery, atunci noul Range Rover Sport a fost dezvoltat împreună cu fratele mai mare Range Rover, beneficiind de o structură similară de aluminiu, care i-a permis să „scape” de sute de kilograme. Mai exact, cea mai uşoară versiune a generaţiei precedente Range Rover Sport cântărea la gol 2,535 kg, în timp ce noua generaţie are o o versiune care cântăreşte sub 2,000 kg. În motorizări comparabile, spre exemplu cu un diesel V6 sub capotă, generaţia nouă cântăreşte 2,115 kg, faţă de 2,535 kg ale generaţiei precedente, deci „slăbirea” brută a maşinii constituie cam 420 kg!

Britanicii nu ascund faptul că noul model este unul din modelele cele mai focusate spre performanţă de asfalt, lansate vreodată în gamă. Range Rover Sport se poate descurca şi
în offroad, dar ţelul primordial a fost să se asigure o performanţă ameţitoare pe şosea. De asta, odată cu noua structură monococ din aluminiu, s-a renunţat la construcţia pe cadru dur.
Cel mai puternic propulsor va fi V8-ul supraalimentat de 5.0 litri şi 510 CP, care va putea accelera maşina de la 0 la 100 km/h în jurul a 5 secunde. Sunetul motorului este amplificat
de un sistem de evacuare special,
care pune în evidenţă sonoră
potenţialul maşinii.
Sub capota noului Range Rover Sport şi-a făcut loc şi noul motor 3.0 V6 Supercharged al britanicilor, care dezvoltă 340 CP, suficient cât să accelereze până la prima sută în
aproximativ 7 secunde. Vor exista şi două motorizări diesel – TDV6 şi SDV6, ambele fiind reprezentate de un propulsor diesel V6 de 3.0 litri,
cu diferite valori de putere.
Versiunea TDV6 va livra 258 CP, iar SDV6 – 292 CP. Ceva mai târziu va fi disponibilă şi o a treia motorizare diesel, reprezentată de V8-ul de 4.4 litri, care livrează 339 CP şi 700 Nm.
Toate motoarele sunt
cuplate doar la o
transmisie automată
cu 8 rapoarte, de
origine ZF. Land
Rover promite şi un
sistem de propulsie hibrid
pentru noul Range Rover
Sport, care va fi
disponibil către
sfârşitul anului.
Pentru performanţa offroad, britanicii promit un caracter specific mărcii, asigurat de o serie de noi tehnologii. Cursele suspensiilor sunt deosebit de lungi – 260 mm în faţă şi 272 mm în spate – care vor contribui la menţinerea aderenţei SUV-ului chiar şi atunci când se vor aborda cele mai dificile sectoare. Va exista şi un sistem Terrain Response 2, care oferă aceleaşi regimuri selective
de condus pe diverse tipuri de suprafeţe, dar poate identifica şi în mod independent tipul de suprafaţă, reacţionând corespunzător. Versiunile mai puternice ale modelului vor primi şi un regim suplimentar pentru acest sistem, orientat spre performanţă de asfalt, care va compensa ruliul caroseriei în viraje, asigurând o precizie şi o manevrabilitate sporită a maşinii în curbe.
Abordarea cu ţintă „on-road”
a maşinii se simte şi la nivelul
sistemului de tracţiune integrală.
De fapt, noul model oferă posibilitatea
alegerii între două sisteme diferite de
tracţiune integrală – unul cu
performanţe sporite în offroad şi altul
cu performanţe ceva mai modeste în
teren accidentat. Primul distribuie
cuplul egal între punţi, în mod normal, iar un ambreiaj multi-disc, controlat
electronic poate redistribui cuplul între punţi până la 100% pe oricare din ele. Distribuţia e combinată şi cu sistemele electronice de anti-derapaj şi
stabilizare a traiectoriei, care frânează roţile care pierd aderenţă, astfel asigurându-se înaintarea maşinii. Mai mult ca atât, aici există şi
demultiplicator de cuplu, care ajută maşina să poată înainta încet în cele mai dificile situaţii. Opţional se pot comanda şi senzori de adâncime a apei prin care se trece, montaţi în oglinzile exterioare, care îl informează pe cel de la volan despre complexitatea anturajului prin care se trece.
Cel de-al doilea sistem de tracţiune integrală are un diferenţial Torsen între axe şi distribuie în mod normal cuplul în raport de 42% pe puntea faţă şi 58% pe cea spate, dând preferinţă punţii spate la abordarea virajelor şi oferind astfel maşinii un comportament mai apropiat de o limuzină cu tracţiune spate. Variaţia de cuplu transmis
punţilor e mai mică,
însă, puntea faţă
putând primi
maxim 62%, iar
cea spate – maxim
78%. Diferenţialul
este ajutat de
sistemul anti-derapaj
şi control al traiectoriei
pentru a nu se pierde în
offroad.
La interior, predomină liniile de design ale ultimelor modele Range Rover, cu o puternică aluxă de lux. Britanicii
spun că pasagerii spate
vor beneficia acum
de mai mult spaţiu
pentru genunchi în
raport cu generaţia
precedentă, şi mai mult
spaţiu pe lăţime, iar
judecând după silueta
modelului, se poate presupune
că spaţiul pe înălţime, destinat
acestora, va fi ceva mai redus.
Noua generaţie Range Rover Sport va ajunge în showroom-uri către sfârşitul verii. Preţurile nu au fost deocamdată anunţate.
PiataAuto.mdIlie Toma
4
3,775
GALERIE FOTO (53 IMAGINI)
COMENTARII (4)
Robert
Bucureşti, România
la 27 Martie 2013 - 20:06
SUV-ul Range Rover Sport are un avantaj substantial de mare pe aceasta piata infestata de concurenti care mai de care mai '' puternici '' si pusi pe fapte .Din punct de vedere estetic arata '' infiorator '' de bine la exterior .Interiorul e putin inspirat din familia Range Rover, dar nu se pune problema .Motorizarile mi se par relativ schimbate, mai ales proulsorul pe benzina care acum dezvolta doar 500 cp ,si nu 510 cum dezvolta generatia anterioara ( in cazul nostru prezenta ) .
Si ca tot am ajuns la partea tehnica ,ei spun ca au rezolvat problemele de uzura a diferentialului si au imbunatatit si fiabilitatea '' fading-ului '' .
Am intalnit foarte multe modele Range Rover Sport la service care aveau urmatoarele probleme :

- model din 2008, care la 41 de mii de km , chiar inainte cu o saptamana dupa iesirea masinii din garantie ( dupa informatiile proprietarului ) , s-a plans ca s-au dus bucsele la bara stabilizatoare.
- a doua problema a venit de la un alt model diesel :
masina avea 56 mii de km, si drept urmare se defectase alternatorul
- O alta problema a mai fost la un al model cu motorizare diesel 2.5TD de la BMW , in care cablul de masa care unea blocul motor cu caroseria se mai tinea in trei lite, ceea ca facea sa nu ajunga destul curent acolo unde trebuie, adica la baterie.
Si astfel de probleme pot continua....... Hai sa zicem ca` poate scapa cu o imagine mai putin patata , atata timp cat este o masina de teren , care este si '' natural'' sa se mai strice ceva ,dar totusi prea exagerat. Dar totusi si motoarizarile BMW au vina lor, si sunt un miez din aceste probleme.
0
0
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 27 Martie 2013 - 20:28
E foarte stilat, solid, rafinat, maret, elegant... ce sa mai spun? Nu m-am asteptat kiar la asa... Intr-un kuvint e SOOPER!!!
0
3
Mihail
Chişinău
la 27 Martie 2013 - 22:56
la interior se putea de lucrat mai bine pentru a fi demn de asa masina, e prea trist sa spun asa...

in rest merge :)

0
2
petro
Chişinău
la 28 Martie 2013 - 08:42
si cind te gindesti cite blocuri de comanda are....masinile astea noi sunt sofisticate a dracului, si toate astea pentru confortul proprietarului, concurenta dezvolta noile tehnologii
0
1
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!