Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

REPORTAJ SPECIAL: testăm primul înregistrator video – BlackVue DR500GW-HD

1 Noiembrie 2013 - 11:11
Ilie Toma
REPORTAJ SPECIAL: testăm primul înregistrator video – BlackVue DR500GW-HD
Febra înregistratoarelor video a cuprins de multă vreme statele răsăritene ale Europei, iar filmuleţele cu accidente sau situaţii periculoase captate în trafic nu mai sunt o raritate. Mai nou, vedem tot mai des înregistratoare video instalate şi pe maşinile şoferilor moldoveni.

Noi nu am fost niciodată prea mari admiratori ai montării înregistratoarelor la bord şi nu suntem nici acum, dar trebuie să recunoaştem că, în ţările în care permisele de conducere încă se mai cumpără uneori, iar o parte din şoferi nu prea ştiu ce înseamnă cultu- ră şi conduită corectă în trafic, înre- gistratoarele se pot dovedi o utilitate, nu un moft. Mai ales în accidentele în care partea vinovată nu poate fi stabi- lită evident, înregistratoarele v-ar putea ajuta să vă dovediţi nevinovăţia.

Ei bine, astăzi ne-am gândit să testăm şi noi un prim înregistrator video, montat pe unul din automobilele noastre redacţionale – Mitsubishi Lancer. Îl vom testa în traficul din Chişinău şi în condiţii mai speciale de luminozitate, pentru a-i cunoaşte calităţile în cât mai multe ipostaze. Dar, înainte de toate, haideţi să vă prezentăm modelul ales de noi pentru primul test cu un înregistrator video

BlackVue DR500GW-HD

Ca şi pe oricare altă piaţă a produse- lor electronice folosite mai ales pe pieţele emergente, piaţa înregistratoarelor video abundă în produse de provenienţă dubioasă şi calitate îndoielnică. Mărci necunoscute, origini necunoscute, falsuri şi imitaţii – toate sunt prezente în peisaj. Noi însă am ales o marcă ce a reuşit deja să se impună ca una notorie pe această piaţă – BlackVue.

Produsele BlackVue sunt asamblate de o companie coreeană, numită PITTASOFT şi ocupă o nişă ierarhică dintre mediu superior spre premium. Modelul testat de noi, spre exemplu, este printre cele mai avansate tehnologic de pe piaţă, fiind capabil de filmare în regim Full HD, la 1920x1080 px cu 30 de cadre pe secundă, dar şi de comunicare GPS, conexiune WiFi şi comunicare directă cu telefonul Dvs. inteligent. Mai mult ca atât, înregistratorul poate răspunde la comenzi vocale şi îşi raportează acţiune tot prin vociferare.

Ne-am asigurat de un alt factor important – provenienţa transparentă a înregistratorului – apelând la distribuitorul oficial al produselor BlackVue în Moldova, compania BLACKVUE.MD. Acesta ne-a oferit spre testare un înregistrator nou, atrăgându-ne atenţia la numerele de serie aplicate pe ambalaj, menţionându-ne că acestea pot fi verificate şi online pe site-ul oficial BlackVue. Produsele dubioase, imitate sau de contrabandă, nu se vor putea lăuda cu prezenţa unor numere de serie veridice. Evident, distribuitorul oficial al produselor BlackVue în Moldova oferă şi o garanţie completă a acestora pentru cumpărătorii săi, egală cu 1 an din momentul livrării.

Cum filmăm

Datorită avansului său tehnologic, înregistratorul ăsta aproape că nu are nevoie de setări minuţioase înainte de a fi instalat şi inclus la treabă. În setul original se include o cartelă de memorie de 16 GB şi un adaptor USB, cablul de alimentare şi tot setul de elemente de fixare. Îl despachetăm, îl montăm pe parbriz într-o zonă cât mai potrivită, îi scoatem capacul protector de pe obiectiv, îl conectăm la priza electrică de 12 V a maşinii şi asta e tot. În câteva secunde înregistratorul îşi raportează în voce iniţializarea lucrului, iar apoi şi startul filmării. Aveţi o mulţime de opţiuni pentru setări suplimentare, dar toate se fac de pe un smartphone.

Atunci când scoateţi cheia din contact şi energia nu mai este furnizată, înregistratorul îşi opreşte lucrul automat, raportându-vă despre asta. Partea esenţială a înregistratorului poate fi demontată foarte uşor din suportul său, pentru a nu rămâne la vedere, fiind un punct de atracţie suplimentar pentru hoţi.

Astfel, pe parbriz rămâne fixat doar suportul.

Filmare în condiţii dificile de luminozitate

Înregistratorului BlackVue DR500GW-HD se distinge şi printr-un senzor CMOS de înaltă capacitate, care îi permite modelului să filmeze calitativ în condiţii nocturne, în tunele şi parcări subterane, sau în condiţii climaterice dificile. Noi am încercat aceste capacităţi într-una din parcările subterane ale Chişinăului, iar rezultatele filmării le puteţi vedea în primele minute ale filmuleţului de mai jos. Chiar şi atunci când am deconectat farurile, lăsând doar luminile de poziţie, înregistratorul a filmat suficient de clar şi calitativ, cât să putem distinge cu claritate obiectele filmate şi chiar şi plăcuţele lor de înmatriculare.

Schimbare rapidă de la un mediu la altul

Ca şi în cazul camerelor video moderne, sensorii înregistratorului captează nivelul de luminozitate a peisajelor din jur şi îşi adaptează sensibilitatea filmării în funcţie de acest parametru. Dar rapiditatea reacţiilor poate fi foarte diferită, de asta în multe filmuleţe postate online la ieşirea dintr-un tunel întunecos, timp de câteva secunde nu se poate distinge nimic în exterior, până la readaptarea înregistratorului.

La modelul testat de noi există o perioadă firească de adaptare de la un mediu la altul, dar ea e foarte scurtă, durând mai puţin de o secundă, timp în care oricum obiectele exterioare pot fi în mare parte distinse clar. Din nou, demonstraţia o vedeţi în filmuleţul de mai jos.

Filmare Full HD în trafic

Regimul Full HD de filmare nu e doar un moft pentru înregistratoare, ci o necesitate de cele mai multe ori, pentru că rezoluţia înaltă permite distingerea plăcuţelor de înmatriculare, a eventualelor acţiuni a pasagerilor din interiorul altor maşini, etc. Detaliile contează, cu alte cuvinte, iar detaliile pot fi capturate reuşit numai într-o filmare Full HD. Uitându-ne la rezultatele filmării turului nostru de traversare a oraşului dintr-o parte în alta, putem spune că modelul testat de noi oferă o calitate apropiată de cea a unei camere video compacte moderne, de genul GoPro. Detaliile în mişcare sunt captate excelent, culorile sunt înregistrate realist, chiar şi cele mai stridente, astfel că filmul rezultat nu mai pare un simplu martor de trafic, ci un adevărat filmuleţ pentru un jurnal video de bord. În cazul în care traversaţi prin Alpii elveţieni, puteţi descărca filmuleţul pentru a-l păstra în arhiva personală, veţi fi impresionat de calitatea lui.

Încălcări ale regulilor de circulaţie

Eh, dragii noştri, în turul nostru de traversare a Chişinăului, efectuat în orele amiezii într-o frumoasă zi recentă de toamnă, am avut parte de un trafic lejer şi poate chiar neobişnuit de civilizat pentru capitala noastră. Din fericire nu am imprimat nici un accident live, dar totuşi, am capturat câteva încălcări tradiţionale ale regulilor de circulaţie din

Chişinău, în câteva zone în care aceastea se repetă cu regularitate. Despre ce încălcări vorbim, vă lăsăm să vedeţi în filmuleţul de mai jos, unde acestea sunt marcate.

Preţ

Ei bine, dacă ar fi să alegem noi astăzi un înregistrator video, probabil asta ar fi una de opţiunile căreia i-am da preferinţă. Dar înainte de a o spune cu certitudine, haideţi să vedem cât costă BlackVue DR500GW-HD în Moldova.

Ei bine, preţul anunţat de distribuitorul oficial BlackVue în Moldova pentru acest model constituie 339 dolari SUA. E un pic peste media preţurilor la înregistratoare pe piaţă, dar vă spuneam şi la începutul acestui test că marca BlackVue şi în special acest model e unul din nişa de top. Dacă mai cooptăm şi toate posibilităţile tehnice pe care le oferă înregistratorul, noi spunem că acesta îşi merită pe deplin preţul pentru acei care îşi doresc un device modern, cu posibilităţi tehnice avansate şi cu calitate garantată.

Unde îl puteţi achiziţiona

Ei bine, cei interesaţi ne vor întreba unde pot cunoaşte acest model în detaliu şi de unde îl pot eventual achiziţiona. Compania distribuitor al produselor BlackVue în Moldova, BLACKVUE.MD, are şi un magazin online cu acelaşi nume – www.blackvue.md. Aici puteţi accesa direct pagina înregistratorului BlackVue DR500GW-HD pentru a-i cunoaşte caracteristicile tehnice depline şi pentru a-l comanda online: http://blackvue.md/index.php/ru/blackvue-2

Atenţie: următorul test al redacţiei noastre cu un înregistrator va avea în vizor un model şi mai avansat, BlackVue DR550GW-2CH. În curând!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter