Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Expediţie fantastică de Crăciun: Laponia, ţara de basm

21 Decembrie 2013 - 14:01
Ilie Toma
Expediţie fantastică de Crăciun: Laponia, ţara de basm
Urmând sfatului lui Moş Crăciun şi fiind ajutaţi de un elf de-al său, redacţia noastră a explorat împrejurimile din Laponia cu BMW X6, până sâmbătă, ziua în care trebuie să ne pornim cu Moş Crăciun spre plaiurile de acasă.

Dacă vrei să vezi Laponia la lumina zilei, ai doar vreo 3-4 ore la îndemână, întrucât aici, la Cercul Polar, ziua e foarte scurtă. Şi unde mai pui că suntem în perioada solstiţiului de iarnă, fapt care face ca timpul de prezenţă a soarelui pe cer să fie absolut minim.

În prima zi, în care am ajuns noi în Laponia, temperaturile nu păreau prea arctice – cam între -2 şi -5 grade Celsius. În zilele următoare, însă, am simţit temperaturile arctice de-a binelea, întrucât au coborât sub valoarea de -12 grade, apoi -19 grade, care “se simt” ca -28 grade, după cum ne spun informaţiile oficiale de aici. BMW-ul nostru expediţional, însă, a pornit excelent în fiecare dimineaţă, motorul diesel de 3.0 litri de sub capotă funcţionând absolut perfect. Chiar şi cu micile deplasări în interiorul Laponiei, consumul nostru global stă deocamdată fixat la valoarea de 9.0 litri/100 km, iar preţul unui litru de diesel în Laponia este de 1.45-1.49 euro per litru. În Rovaniemi, oraşul “capitală” a Laponiei, puteţi vedea un frumos, dar mic, târg de Crăciun în această perioadă, cu tot felul de bunătăţuri locale. Există mai multe tipuri de ceaiuri tradiţionale de Crăciun, servite de toţi localnicii în această perioadă, iar din meniu nu poate lipsi tradiţionala carne de ren! Aceasta e destul de scumpă, de altfel, dar merită probată! În Laponia ninge aproape în fiecare zi, iar multe maşini sunt dotate iarna cu o pereche de faruri imense supimentare, care să le asigure vizibilitate de traseu în aceste condiţii dure. Marea parte a maşinilor au anvelope fără crampoane, deşi anume aici anvelopele cu crampoane par să aibă cel mai mult sens. Toate anvelopele sunt, însă, extrem de bune, pentru că altfel nu ai nici o şansă aici!

Elful nostru însoţitor, însă, a dorit să ne arate parcul subteran al lui Moş Crăciun, unde se ascunde o întreagă lume de basm. BMW-ul nostru de expediţie a trebuit parcat ceva mai departe, la intrare, pentru că în jurul parcului maşinile nu au voie. Dar toată această lume subterană a elfilor care îi distrează pe copii şi adulţi pare scoasă din filele unei cărţi de poveşti. Laponia e un loc superb de Crăciun, fără îndoială!

Ne-am luat adio de la hotelul de aici, şi suntem acum din nou lângă casa lui

Moş Crăciun, aşteptându-l să-şi strângă lucrurile şi să pornim spre plaiurile de acasă. Moşul ne-a zis că vom merge prin partea vestică, pentru a mai opri prin câteva puncte de care are el nevoie, dar e cert că BMW X6 va fi în acest an sania Moşului, cel puţin pentru Moldova şi România! Avem o distanţă şi mai lungă de parcurs decât cea de 3,000 km a traseulu estic – va trebui să mergem cam vreo 4,600 km! Dar vom merge pe drumuri mai bune, cu mai puţine vămi şi mai multe autostrăzi de mare viteză, care ar trebui să ne reducă timpul de parcurgere a acestei distanţe! Urmează, deci, noi relatări cu parcursul călătoriei pe cealaltă parte a Europei, aducându-l pe Moş Crăciun acasă!

Ah, uite că tocmai au venit doi elfi cu un sac plin cu dulciuri de la Moş Crăciun, pentru copii de acasă şi l-au pus în portbagajul lui BMW X6. Sunt dulciuri delicioase, fabricate chiar de elfii lui Moş Crăciun şi vor ajunge la copiii de acasă! Aşteptaţi-ne, deci, că Moş Crăciun ştie să facă surprize frumoase!

Vroom, vroom... se aud cei 6 cilindri în linie a maşinii… Vroom, vroom... Pornim la drum cu Moş Crăciun spre casă!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter