Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Expediţie fantastică în ţara lui Moş Crăciun: am ajuns în Minsk, cu primele aventuri!

14 Decembrie 2013 - 12:18
Ilie Toma
Expediţie fantastică în ţara lui Moş Crăciun: am ajuns în Minsk, cu primele aventuri!
Expediţia fantastică în ţara lui Moş Crăciun este în plină desfăşurare! Redacţia PiataAuto.md se află în acest moment în Minsk, capitala Belarusului şi face o mică pauză pentru a vă împărtăşi primele experienţe de traseu.

Moldova. Drumul care sfârşeşte pe apă.

Atunci când ne făceam schiţele traseului, toate instrumentele de ghidare ne indicau că este cu mult mai raţional să trecem vama pe la Soroca spre Ucraina, întrucât cel dintâi traseu logic, prin Dubăsari şi Transnistria, era unul tabu pentru noi din cauza specificului acestei fâşii de pământ. În primul rând, ne este ruşine să spunem că aproape că ne-am rătăcit în ţara care ar trebui să o cunoaştem poate cel mai bine. Lipsa acută a indicatoarelor rutiere din acea zonă a Moldovei, dar şi lipsa noastră de experienţă la traversarea acelei zone, ne-a făcut să recurgem la metoda întrebatului de localnici despre cum am putea găsi… vama spre Ucraina. Ah, da, ambele sisteme de navigare pe care le avem la îndemână – cel al maşinii şi unul suplimentar de marcă Garmin, s-au dovedit a fi mult prea puţin informate despre aceste zone. În fine, am găsit vama noastră, ne-a luat ceva timp să traversăm şi să dăm explicaţii vameşilor despre expediţia pe care o facem, după care ni s-a dat undă verde să trecem. Aici ne-a venit marea surpriză a zilei de ieri. Drumul de după vamă coboară… în râul Nistru. Fără un pod, deci fără asfalt. Există un bac plutitor care face cursa între un mal şi celălalt al râului, transportând vehiculele care traversează frontiera… Ne-a luat prin surprindere propria noastră ţară, cu infrastructura ei rudimentară, din păcate.

Era firesc să realimentăm maşina noastră înainte de vamă, să-i turnăm până la refuz lichid de parbriz şi să înaintăm. Consumul mixt până aici, prin Moldovam ajunsese la 9.3 litri/100 km.

Ucraina – mult mai europeană

De la ultima noastră vizită prin Ucraina, multe s-au schimbat. Există în continuare drumuri de calitate rea în zona de vest a ţării, prin care am traversat noi, dar există mai multă amabilitate în oameni, iar capitala Kiev poate fi comparată pe bună dreptate cu oraşe europene consacrate, precum Praga sau Varsovia. Am traversat Ucraina începând cu seara zilei de ieri, până adânc în noapte, pe distanţa a câteva sute bune de kilometri (vreo 700). Consumul mixt total a coborât la valoarea de 8.5 litri/100 km, iar rezervorul de 80 litri ne-a permis să nu alimentăm maşina absolut deloc pe întreg teritoriul Ucrainei!

Traseele sunt extrem de umede şi murdare, însă, şi asta ne-a murdărit de-a binelea maşina. Şi atât de mult ne plăceau inscripţiile grafice de pe ea!

Dar nu e mare problemă, vom rezolva noi în curând cu o spălătorie, de îndată ce condiţiile meteo vor fi mai bune.

Senzaţiile la drum lung cu X6 xDrive30d pot fi definite prin câteva cuvinte esenţiale – încredere, eficienţă, dinamism, confort şi plăcere în condus. Îţi dă maşina asta o doză de încredere specială, care te face să înaintezi cu senzaţia că ai fi un căpitan de vas bine informat şi bine echipat, care cucereşte o nouă zonă a mărilor lumii.

Belarus – dictatura cu laturi impresionante

Ei bine, despre Belarus oficialii europeni zici întotdeauna că este ultima dictatură din Europa. Nu ne apucăm să judecăm dacă este aşa sau nu, dar atunci când conduci prin ţara asta ai un soi de şoc cultural! Drumuri foarte bune, curăţenie, lipsă aproape absolută a panourilor publicitare obsesive şi a inscripţiilor luminscente pe care să le confunzi cu semafoarele. E o sobrietate curată, cu iz aproape sovietic, dar oarecum plăcut în acelaşi timp graţie formatării aerate şi sterile a spaţiului vizual, aşa cum nu prea vezi în oraşele noastre mioritice. Şi natura Belarusului e excepţional de frumoasă, de parcă ar fi o continuă sursă de inspiraţie pentru picturi de natură. Aici sunt mesteceni mai mult ca oriunde, iar condusul pe un drum înconjurat de aceşti copaci îţi dă o senzaţia de extaz, mai ales dacă e combinată cu cerul dimineţii de azi! Am avut o plăcere să înaintăm prin Belarus, deşi a trebuit să stăm foarte mult la vamă şi să le explicăm vameşilor situaţii expediţionale pe care ei nu le-au mai înâlnit niciodată.

Bunăvoinţa a învins până la urmă şi vameşii ne-au petrecut frumos în interiorul Belarusului, urându-ne un drum sigur spre Laponia, pentru a duce în siguranţă scrisorile copiiilor din Moldova lui Moş Crăciun!

Să vedeţi ce preţ bun are combustibilul diesel în Belarus! Costă cam 0.70 euro pe litru, un preţ pe care noi nu l-am văzut de când mai dansam pe ritmurile Modern Talking...

Suntem în Minsk acum. Am găsit aici o spălătorie în care îţi faci singur maşina curată, plătind doar apa şi energia consumată. Aşa că ne-am apucat de treabă şi am curăţat frumoasele noastre inscripţii de pe maşină şi suntem gata să mergem mai departe! Ne îndreptăm spre Vilnius, Riga, apoi Talinn! Iar de acolo, mai vedem noi când prindem feribotul spre Helsinki! Staţi pe aproape, revenim cu noi detalii!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter