Pe culmile lumii: expediţia fantastică de Crăciun a traversat paradisuri montane şi îl aduce pe Moş mai aproape de copiii ţării noastre
24 Decembrie 2013, 12:23
Ieri, după publicarea ultimei noastre relatări, Moş Crăciun a urcat din nou la bordul maşinii noastre expediţionale BMW X6 şi ne-a făcut semn că putem să gonim din nou „sania” lui din acest an. Ne îndreptam spre cel mai înalt oraş din Europa – Davos – situat în Elveţia, pentru că Moşul avea ceva treabă pe acolo.

În Germania, după Frankfurt ne-am întreptat spre oraşul elveţian Basel, pe un traseu mai direct. Se pare că pe
aici zăpada lipseşte cu desăvârşire şi e un cu totul alt tabloul faţă de ţinuturile nordice ale Laponiei, de acum câteva zile. Dar traseele uscate ale Germaniei ne permit să gonim cu peste 170 km/h şi chiar 200 km/h uneori. Consumul maşinii oscilează între 9.3 litri/100 km şi 9.2 litri/100 km, media lui nefiind resetată încă de la începutul expediţiei, cu peste 5,000 km în urmă. Viteza la bordul lui X6 pe autostăzi civilizate e absolut insesizabilă, şi virajele de autostrăzi luate cu vreo 160-180 km/h sunt o normalitate executată fără cel mai mic stres.
Din Basel am apucat-o spre Zurich, însă în Elveţia nu mai e loc de accelerări intense pe autostrăzi. Limita de viteză a 120 km/h şi trebuie respectată cu stricteţe, altfel încasezi amenzi usturătoare. La vama elveţiană, vameşul de acolo a privit firesc BMW-ul cu plăcuţe de înmatriculare germane, apoi, când a văzut inscripţionat pe capotă expresia „BMW xDrive: AI NOŞTRI MERG ÎN ŢARA LUI MOŞ CRĂCIUN” într-o altă limbă decât se aştepta, ne-a oprit
pentru a ne întreba despre scopul vizitei în Elveţia. I-a răspuns Moş Crăciun, însă, şi în zece secunde vameşul zâmbea şi ne-a lăsat să trecem cu un bun venit călduros. Aşa că peste zece minute mergeam spre Zurich cu viteză plictisitoare. La 120 km/h, BMW X6 pare că stă pe loc, nu că merge pe autostrăzi... Dar asta, e trebuie să respectăm legea.

În Davos am ajuns uimitor de rapid, totuşi. Ştiind că localitatea e poziţionată atât de sus în munţi, ne
aşteptam să traversăm sectoare lungi cu seprentine montane, dar n-a fost să fie. Au fost trasee prea uşoare şi prea banale. Ne-am întrebat la un moment dat – sigur am ajuns în Davos? Dar traseul era corect. Am făcut câteva poze, cât Moş Crăciun îşi făcea treaba pe aici, apoi a revenit şi ne-a zis haideţi să mergem în Salzburg acum! Să vedeţi acum un traseu frumos!

Eh, ce a urmat aici e sinonim cu extrazul suprem în condus. Drumul a
tot urcat în munţi, iar priveliştea din jur semăna cu Paradisul. Seprentinele s-au înteţit, până am dat de zone cu sute de seprentine, pe care le abordam cu plăcere tipic bavareză. Atunci când sistemul de navigare îţi arată înainte un traseu ce seamănă a mâzgâlire de copil din cauza zecilor de serpentine din faţă, ar putea să te ia groaza şi ameţeala într-o altă maşină, dar nicidecum dacă eşti la volanul unui BMW. Pentru că acele linii mâzgâlite
înseamnă un nou episod de „sheer driving pleasure”! În zonele astea ai impresia că eşti undeva pe culmile lumii! E atât de frumos pe aici, iar condusul atât de antrenant!

În savoarea locurilor, ne-a scăpat din vedere să ne realimentăm maşina, pentru că n-o făcusem de pe la mijlocul spre sudul Germaniei.
Rezervorul nostru are 80 de litri şi obişnuim să alimentăm atunci când mai rămân cel puţin 20 de litri în el, dar acum cred că am rămas cu doar vreo 12 litri, întrucât maşina ne-a anunţat că ar fi bine să realimentăm. Ne-am amintit aici de canistra aia din portbagaj, oferită de partenerul nostru Rompetrol. Acolo mai erau 10 litri de combustibil de rezervă, pe care intuiam că vom avea nevoie să-l folosim pe la cercul polar. Dar acolo
se pare că noi am fost un pic mai precauţi cu nivelul combustibilului, şi am ajuns să o folosim abia aici. Am scos-o din portbagaj şi BMW-ul nostru a primit 10 litri de diesel EFIX de calitate pentru a-şi continua drumul în siguranţă! ŞI apropo, dacă vă amintiţi, spuneam că în Belarus maşina noastră a simţit imediat dieselul necalitativ şi şi-a schimbat maniera de reacţie a motorului. Ei bine, atunci aflaţi că dieselul EFIX de la Rompetrol
este pe placul maşinii noastre, întrucât cu el maşina are aceleaşi reacţii maxime ca şi cu un combustibil german sau elveţian. Deci, calitatea e confirmată chiar de maşina pe care o conducem.
Ne-am continuat drumul prin aceste peisaje idilice cu o stare de spirit cu totul deosebită. A fost una din acele clipe din viaţă când savurezi cu plăcere fiecare secundă şi te gândeşti că anume în acel moment, faci ceva memorabil pentru toată viaţa! Expediţia noastră se dovedeşte a fi într-adevăr fantastică!

Spre seară, ne apropiam de Salzburg, unde aveam un hotel pentru niţică odihnă. Anume de aici, din Salzburg,
publicăm acum această relatare. Moş Crăciun e undeva prin preajmă prin oraşul lui Mozart şi, după micul dejun, ne aşteaptă să ne continuăm drumul spre România şi Moldova! Astă seară, Moşul va avea treabă multă! Iar noi îl vom lăsa să-şi facă treaba în ţările noastre, să ducă la copii cadouri din sacul ăla imens al lui, din portbagajul lui BMW X6. Noi vom petrece Crăciunul servindu-l pe Moş cu maşina expediţională în locul saniei lui,
ducându-l peste tot în vâltoarea
magiei! Iar după aia Moşul ne-a
zis că vrea să descopere
mai mult Moldova, iar
într-un final le va
împărţi copiilor
dulciuri făcute de elfii lui, pe care le avem tot în portbagajul maşinii. Aşa că noi astăzi venim cu Moşul pe plaiurile noastre, iar BMW X6 are rol de sanie a Moşului. Şi se pare că în acest an Moş Crăciun îşi va începe vizitele pe la copii anume cu copiii din Moldova, care l-auemoţionat cu scrisorile şi desenele trimise lui, cu această expediţie! Deci, aşteptaţi-l pe Moş Crăciun în această noapte! Crăciun fericit tuturor!
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
7
2,787
GALERIE FOTO (21 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!