BMW, primul producător care aplică luminile laser în producţia de serie
10 Februarie 2014, 09:00
BMW anunţă astăzi un nou pas de pionerat în industria auto. Începând cu toamna acestui an, luminile laser vor fi disponibile opţional pentru BMW i8. Astfel, dacă LED-urile din dotarea standard a modelului hibrid bavarez au o distanţă de iluminare de peste 300 metri în faza lungă, atunci luminile laser vor dubla distanţa de iluminare, până la 600 metri. În acelaşi timp, noua tehnologie va impune un consum de energie cu 30% mai mic în comparaţie cu tehnologia deja eficientă a LED-urilor.
Pe lângă avantajele menţionate mai sus, tehnologia laser mai aduce o serie de alte beneficii importante pentru designeri şi ingineri. O diodă laser este de 10 ori mai mică decât una obişnuită, producând fasciculi luminoşi de o intensitate mult mai mare, fără a încălzi suprafaţa înconjurătoare. Aceste caracteristici permit nu doar eficientizarea amplasării elementelor de iluminare în interiorul unui bloc optic, dar şi reducerea greutăţii totale a vehiculului. În acelaşi timp, lumina generată de
tehnologia laser are o temperatură cromatică foarte apropiată de cea a luminii de zi, fiind percepută de ochiul uman ca una naturală şi plăcută, reducând astfel şi senzaţia de oboseală. În combinaţie cu sistemul de monitorizare cu cameră video a traficului din faţa vehiculului, această tehnologie reduce aproape la zero riscurile unor consecinţe rezultate din orbirea şoferului de un alt autouturism din întâmpinare sau din eşuarea observării unui obstacol pe traseu.
În rezultat, cel de la volan obţine un condus nocturn mai relaxat şi mai plăcut, iar maşina devine mai eficientă şi mai ales mai sigură. BMW i8 va fi
primul model de serie care va beneficia de această tehnologie, dar acest pas va fi doar un început, urmând ca bavarezii să extindă
tehnologia laser pe tot mai multe modele BMW în următorii ani.
PiataAuto.mdIlie Toma
4
2,107
GALERIE FOTO (2 IMAGINI)
COMENTARII (5)
FIFA
Chişinău
la 10 Februarie 2014 - 13:58
Iata cred eu unul dintre cei mai importanti pasi in industria auto...noaptea va fi mult mai placut de condus. (asta daca esti la volanul acestui i8 desigur)
0
3
Viorel
Teleneşti, Moldova
la 10 Februarie 2014 - 14:42
Interesant cam cit o sa coste inlocuirea unui asemenea far cu asa tehnologie in cazul deteriorarii acestuia intr-un accident :)
2
1
dima
Chişinău
la 10 Februarie 2014 - 21:10
Viorel am un prieten care atunci cind isi cumpara un automobil, deodata se gindeste cit va costa o aripa noua sau un bamper, ca in caz de accident sa nu coste mult, cum poti sa cumperi o masina si deja sa te gindesti la accidente? e absurd, mai bine mergi pe jos si nu o sa se strice nimic si totul va fi eftin:)))
0
3
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 10 Februarie 2014 - 22:49
BRAVO!!!
0
1
Viorel
Teleneşti, Moldova
la 11 Februarie 2014 - 21:02
Dima: deaccord cu tine, ca oricum cine isi cumapara asa masina trebuie sa aiba capital si pentru eventualele "cheltuieli neplanificate" insa totusi as vrea sa stiu pretul unui asemenea far :)
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!