Cum să alegem corect scaunul de maşină pentru copii? Sfaturi utile de la “Primii Paşi”
18 Februarie 2014, 17:07
Ultimele actualizări ale Regulamentului Rutier din Moldova au introdus obligativitatea transportării copiilor în vârstă de până al 12 ani în scaune
specializate, care să corespundă vârstei şi greutăţii lor. Dar cum să alegem corect scaunul de maşină pentru copii? Ce particularităţi e bine
să le cunoaştem atunci când achiziţionăm unul? Sfaturile utile şi destăinuirile de mici secrete sunt oferite astăzi pentru cititorii PiataAuto.md de marca „Primii Paşi”.

De ce e nevoie de un scaun pentru copil în maşină?

Pentru că fizicul unui copil, mai ales a celor mai mici, e încă firav, iar capacitatea lui de reacţie în cazul unor situaţii periculoase e limitată. Un copil ce nu se găseşte într-un scaun de maşină poate fi rănit sau ucis chiar şi la viteze reduse, şi nu neapărat doar în scenariul unor accidente, dar şi în cel al unor frânări agresive sau a unor manevre rapizi de evitare a unui impact. Practica mondială arată că scaunele de maşină pentru copii reduc probabilitatea traumelor cu până la 75%. În perioada de la naştere până la atingerea vârstei de 12 ani, un copil va avea nevoie de la 2 până la 4 scaune, în funcţie de tipul ales.
Cum alegem corect un scaun de maşină pentru copil?

În primul rând, un scaun auto pentru copil trebuie să fie potrivit vârstei şi greutăţii copilului. E preferabil, deci, să cântăriţi copilul înainte de a achiziţiona un scaun. Aici trebuie să ţinem cont de câteva interdicţii şi recomandări care sunt deseori omise. De exemplu, cu cât copilul este mai mic, cu atât trebuie să acordăm o atenţie mai mare poziţiei de somn în scaun, întrucât copiii mici dorm mai des. De aceea, e bine să alegem un scaun ce oferă suport dorsal şi lateral pentru gât şi cap. Pentru scaunele destinate copiilor de până la 3 ani, e obligatorie centura de cuplare în formă de Y, sau cu cuplare în 5 puncte. Doar aceste tipuri
de centuri vor putea proteja coloana vertebrală şi abdomenul copilului de traume severe. Trebuie să ştiţi, de asemenea, că, indiferent de tipul scaunului ales, instalarea scaunului în maşină pentru copiii cu vârstă de până la 1 an şi 9 kg se face doar cu faţa în poziţie inversă sensului de mers, pentru că doar altfel coloana lui vertebrală firavă poate fi cu adevărat protejată. Fiţi atenţi în cazul montării scaunul pe scaunul pasagerului dreapta – inspectaţi vehiculul Dvs. dacă acesta dispune de deconectare a airbag-ului de acolo. Montaţi scaunul pentru copil în acel loc doar dacă puteţi deconecta şi aţi deconectat airbag-ul, în caz contrar deschiderea airbag-ului ar putea împinge scaunul pentru copil în direcţia scaunului maşinii, provocând sufocarea micuţului.
Un alt criteriu la fel de important e calitatea scaunelor şi corespunderea lor cu normele stricte de siguranţă din acest domeniu. Cel mai simplu e să căutaţi marcajele ECE R44/04, (E2), ECE R44/03 pe scaune. Dacă acestea există, atunci înseamnă că ele se conformează ciclului complet de testări europene şi corespund standardelor aplicate în Europa. Atrageţi atenţia şi la ţesătura scaunului – ea trebuie să conţină minim 30% bumbac, să posede proprietări anti-alergice. E preferabil să posede şi proprietăţi termice, pentru un confort termic sporit al copulului. De asemenea, e preferabil ca stofa scaunului să poată fi „dezbrăcată” de pe acesta pentru a fi spălată periodic.
Repartizare tipuri de scaune în funcţie de vârstă şi greutate

Atunci când cumpăraţi un scaun pentru copil, trebuie să ştiţi că el se încadrează de obicei într-o anumită grupă de vârstă şi greutate. Există cel puţin patru grupe de scaune, destinate unor intervale de vârstă şi
greuate, care se interpătrund între ele, iar unele scaune dispun de proprietăţi de transformare suplimentare, care le sporesc diapazonul de vârstă cărora le sunt destinate.

Cele mai mici scaune de copii sunt cele de tip coşuleţ, încadrate în grupa 0, destinate copiilor cu greutate
între 0 şi 13 kg. Avantajele acestor scaune sunt specializarea puternică pentru copii nou-născuţi şi sugari, în tendinţa de a le oferi protecţie maximă acestora. Bebeluşii pot fi, însă, amplasaţi şi în alte tipuri de scaune, care cuprind perioada imediat de după naştere.
Vorbim aici, în primul rând de scaunele care cuprind simultan şi grupa 0, şi grupa 1, şi sunt destinate copiilor cu greutate cuprinsă între 0 şi 18 kg.
Există scaune care cuprind simultan 3 grupe – 1, 2 şi 3, fiind destinate copiilor cu greutate cuprinsă între 9 şi 36 kg, aproximativ de la 1 la 10 ani. De obicei aceste scaune vin cu posibilităţi de ajustare mai avansate.
Scaunele destinate copiilor mai mari pot cuprinde grupele 2 şi 3, fiind destinate copiilor cu greutate între 15 şi 36 kg, cu înălţime recomandată între 96 şi 145 cm. În cele mai multe cazuri, anume aceste scaune vor fi cele care vor sluji până la atingerea vârstei de 12 ani, atunci când copii vor putea lua loc în scaunele standard ale maşinii, cu centura de siguranţă cuplată.
Marca românească „Primii Paşi”, acum şi în Moldova, în Salonul Mamei şi Copilului

Marca „Primii Paşi” a fost lansată în anul 2000 pe piaţa românească cu misiunea de a oferi produse de înaltă calitate pentru copii, la preţuri accesibile. Gama „Primii Paşi” cuprinde astăzi peste 1000 de
produse, iar scaunele auto pentru copiii de toate vârstele sunt printre produsele care definesc marca.

Mai nou, scaunele auto pentru copii „Primii Paşi”, alături de alte produse ale mărcii, sunt disponibile şi în Moldova, prin intermediul Salonului Mamei şi Copilului, situat în Chişinău, pe str. Kiev 11, în incinta
farmaciei Felicia, et. 2. Sunteţi oricând bineveniţi aici pentru a cunoaşte îndeaproape produsele „Primii Paşi”, beneficiind şi de sfaturile consultanţilor specializaţi. Puteţi, de asemenea, contacta Salonul Mamei şi Copilului la telefonul 022-310-622 sau pe pagina de Facebook.
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
4
7,499
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!