Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Nokian a dezvăluit primele anvelope cu crampoane retractabile!

24 Februarie 2014 - 08:40
Ilie Toma
Nokian a dezvăluit primele anvelope cu crampoane retractabile!
Anvelopele cu crampoane au performanţe foarte bune pe gheaţă şi zăpadă, dar sunt foarte gălăgioase pe asfalt. Ce-ar fi dacă o singură anvelopă ar putea îmbina avantajele celor două tipuri? Pe asfalt curăţat ar fi la fel de silenţioasă ca o anvelopă fără crampoane, iar pe gheaţă şi-ar scoate „ghearele” la atac pentru a asigura o aderenţă maximă!

Compania finlandeză Nokian a dezvăluit de curând tehnologia conceptuală a primelor anvelope cu crampoane retractabile, activarea cărora are loc prin apăsarea unui buton special, montat în habitaclul maşinii. Crampoanele tuturor anvelopelor ies simultan „la atac”.

Finlandezii nu explică prea detaliat modul de funcţionare a noii lor tehnologii, dar declară că partea mobilă a anvelopei e o placă specială din interiorul stratului de cauciuc, fixată prin componente de mobilitate de structura cordului de fier a anvelopei.

Partea care rămâne neexplicată e modul în care conexiunile electrice sunt realizate cu roata aflată în permanentă mişcare şi, respectiv, cum sunt transmise comenzile de activare a crampoanelor de la butonul amplasat în habitaclu. Desigur, există şi posibilitatea teoretică a evitării necesităţii de a monta cabluri de conexiune, întrucât energia ar putea fi captată chiar de anvelopă prin tehnologii sofisticate de captare a energiei cinetice din mişcarea ei, dar, după cum vă spuneam, acestea nu sunt decât presupuneri, întrucât finlandezii nu dezvăluie toate detaliile. Cu siguranţă, însă, implementarea unei astfel de tehnologii în producţia de serie ar fi extrem de scumpă, fapt care îi face pe finlandezi să declare că nu vor produce asemenea anvelope în viitorul apropiat, ci mai degrabă demonstrează că un astfel de concept e posibil, iar într-un viitor mai îndepărtat el s-ar putea regăsi pe maşinile străzilor noastre.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (7 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter