Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Poza istorică a zilei: Traction Avant, primul Citroen cu tracţiune faţă, împlineşte 80 de ani

30 Aprilie 2014 - 17:37
Ilie Toma
Poza istorică a zilei: Traction Avant, primul Citroen cu tracţiune faţă, împlineşte 80 de ani
Puţini sunt cei care cunosc că istoria automobilelor cu tracţiune faţă porneşte din franţa, încă din secolul al XIX-lea, când a fost creat automobilul

Victoria Combination. Până în anii ’30 ai secolului trecut au fost doar câteva încercări de a crea maşini cu puntea faţă motrice, însă primul model cu adevărat de serie a fost Citroen 7A, numit şi Traction Avant, denumirea căruia se traduce simplu – „tracţiune faţă”.

Modelul a debutat în aprilie 1934, acum 80 de ani, şi era atât de revoluţionar, încât şi-a asumat rolul istoric de deschizător de drumuri în lumea maşinilor cu tracţiune faţă. Citroen Traction Avant avea caroserie autoportantă, fapt care a permis coborârea înălţimii maşinii cu păstrarea generozităţii spaţiului interior. Modelul oferea un coeficient aerodinamic de invidiat pentru acele vremuri, o aderenţă excelentă şi un centru de greutate coborât.

Sub capota maşinii existau mai multe opţiuni de motorizări – de la motoare în 4 cilindri de 1.3 litri la cele de 6 cilindri în linie şi 2.9 litri volum. Cele mai puţin puternice motorizări atingeau o viteză maximă de 100 km/h, iar cele mai potente – de 130 km/h. Din 1934 până în 1957 au fost produse aproximativ 760,000 de exemplare Traction Avant, unele dintre acestea mai putând fi văzute şi astăzi pe coastele însorite ale Franţei.

Cu ocazia aniversării, Citroen va organiza mai multe evenimente dedicate modelului, printre care şi o întrunire de peste 800 de exemplare Traction Avant în toamna acestui an.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (12 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter