Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Concorso d’Eleganza: automobilele din era The Great Gatsby

25 Mai 2014 - 09:50
Ilie Toma
Concorso d’Eleganza: automobilele din era The Great Gatsby
Clocotitorii ani ’20 ai secolului XX... Era prosperităţii nemaivăzute, a răsfăţului ameţitor, era marelui Gatsby – un personaj simbol al acelor ani, scăldaţi în lux, vâltoare şi multe laturi tenebre... În asemenea timpuri, cei aflaţi pe valul belşugului căutau maşini pe măsură. Puternice, rapide, strălucitoare, opulente şi mari!

Concorso d’Eleganza Villa d’Este a găzduit câteva asemenea exemplare din era Great Gatsby, simbolice pentru acele timpuri!

Primul este Hispano-Suiza H6 B din 1922, o maşină construită în Europa, doar foarte apreciată şi peste ocean. Exemplarul adus la concursul de eleganţă are caroseria efectuată de Chapron, iar sub capotă e amplasat un imens motor cu 6 cilindri, de 6,610 cm cubi. Marca Hispano-Suiza era renumită în acele vremuri şi pentru inovaţiile majore pe care le aducea în lumea auto. Motorul modelului H6, spre exemplu, era realizat complet din aluminiu, iar frânele au introdus un sistem genial pentru acele vremuri de asistenţă hidraulică, asigurată de o pompă conectată cu transmisia. Atunci când maşina cobora, inerţia ei şi forţa descendentă asigurau pomparea presiunii în sistemul de frânare, sporind astfel forţa şi eficienţa frânării. Această tehnologie a fost ulterior cumpărată de mulţi alţi producători de la Hispano-Suiza, inclusiv de către Rolls-Royce!

Un alt automobil, poate chiar mai reprezentativ pentru epoca lui Gatsby, a fost Duesenberg Model A Straight 8, modelul american cu motor de 8 cilindri în linie, de 4,260 cm cubi. Exemplarul adus la concursul de eleganţă a fost construit în 1923. Un asemenea motor dezvolta în anii ’20 cam 88 CP, iar cuplul maxim ajungea la 230 Nm, fiind cuplat la o transmisie cu 3 trepte.

Nimic nu era, însă, mai luxos în lumea automobilelor americane a epocii lui Gatsby decât un Packard. Concursul de eleganţă de la Villa d’Este a găzduit un Packard 640 Custom Eight, din 1929, cu un motor de 8 cilindri de 6.5 litri sub capotă. Maşina asta reprezintă apogeul luxului chiar de dinaintea marii depresii şi a apusului epocii luxului ameţitor.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (17 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter