Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

În Orhei va fi construit un complex auto pentru sporturi cu motor!

10 Iulie 2014 - 16:54
Denis Godorozea
În Orhei va fi construit un complex auto pentru sporturi cu motor!
Din cauza lipsei de locuri specializate pentru competiţii, sporturile cu motor în Republica Moldova se dezvoltă în pas de melc. La moment cel mai persistent este Campionatul Moldovei la Autocross, pentru care trasele sunt mai uşor de realizat şi nu necesită investiţii mari, precum un circuit asfaltat cu toată infrastructura necesară. Datorită peisajelor caracteristice ţării noastre, cu paşi gigantici progresează şi Jeep Cross Trial, care bucură fanii de off-road.

Dar cum rămâne cu Kartingul, Autoslalomul şi alte discipline inexistente la noi, precum cursele de turisme, care nu se pot dezvolta din cauza lipsei de circuite specializate? Doar în Grigoriopol există circuit pentru cursele de karting, care se află în stare deplorabilă, unde se petrec unele etape al Campionatului Moldovei la Karting, în timp ce restul etapelor se desfăşoară pe circuite improvizate în localităţi urbane, precum porţiunea de sub podul de la telecentru. O soartă similară îi urmăreşte şi pe participanţii Campionatului Moldovei la Autoslalom, care rătăcesc pe teritorii nu prea mari în diferite părţi ale ţării pentru a desfăşura etapele campionatului.

Discuţiile despre construirea unui complex auto pentru sporturi cu motor la nivel european, se duc deja mai bine de un an, dar doar acum s-au întreprins măsuri consistente pentru a împlini acest vis al sportivilor din Moldova.

Iniţiatorul principal în construcţia complexului auto pentru sporturi cu motor, este preşedintele comitetului de karting, Guţu Serghei, în timp ce cu realizarea acestui proiect se va ocupa intens Şevcenco Vladislav – ambii sunt foşti piloţi al curselor de karting şi sunt extrem de pasionaţi pentru a realiza acest proiect, care va servi drept punct de reper pentru noile generaţii de piloţi. În momentul de faţă, consiliul local al oraşului Orhei a atribuit un teren pentru construcţia complexului, iar din bugetul Republicii Moldova au fost alocate fonduri pentru proiectarea complexului şi pentru studiul de fezabilitate.

După compilarea tuturor documentelor inclusiv realizarea proiectului master-plan, ceea ce va dura aproximativ 3 luni de zile, va urma căutarea investiţiilor, care pot veni din bugetul naţional, fonduri europene sau investiţii private.

Dar ce anume va reprezenta acest complex? Pe o suprafaţă aproximativ de 35 hectare, situată pe malul râului Răut în apropierea Orheiului, iniţial va fi construit circuitul internaţional pentru karting cu o lungime de aproximativ 1.400 de metri, mai târziu va fi realizată o porţiune dreaptă cu o lungime de 900 metri pentru cursele de Drag Racing sau, cum li se mai spune, cursele la un sfert de milă (402 metri), apoi va fi construit şi marele circuit de 2 800 metri, unde se vor desfăşura curse cu automobile şi motociclete. Cel mai probabil, vor fi anexate şi trasee pentru campionatele la Autocross şi Jeep Cross Trial. Construirea complexului va da un mare impuls în dezvoltarea sporturilor cu motor în Republica Moldova, iar apariţia acestuia va stimula alte discipline, care nu puteau răsări fără un circuit specializat. Printre acestea se numără cursele Time Attack, cursele de turisme, cursele cu motociclete şi chiar cursele spectaculoase de Drifting!

Doar imaginaţi-vă câte posibilităţi vor avea sporturile cu motor şi ce dezvoltare va avea regiunea după construirea complexului! Cu siguranţă, acest complex va atrage şi piloţi din ţările vecine, care vor participa în campionatele noastre, astfel contribuind la dezvoltarea acestora. Apariţia complexului va motiva familiile tinere de a oferi şansa copiilor săi să înceapă o carieră de pilot chiar de la vârsta de 5 ani – de la o vârstă similară cariera sa în cursele de karting au început-o astfel de piloţi legendari, cum ar fi Ayrton Senna şi Michael Schumacher.

Lucrările de construcţii al complexului auto pentru sporturi cu motor la nivel european vor demara în primăvara anului 2015.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter