Poza istorică a zilei: Legendarul Volvo PV444 împlineşte 70 de ani
26 August 2014, 14:58
Fiind poreclit “micuţul Volvo”, modelul PV444 pentru prima dată a fost prezentat acum 70 de ani, la
1 septembrie 1944, în Royal
Tennis Hall din Stockholm.
Chiar dacă momentul premierei a fost umbrit de cel de-al Doilea Război Mondial, maşinuţa a atras multă atenţie, datorită gabaritelor compacte, liniei joase a plafonului şi formelor atractive. Surprinzător, dar proiectul a fost aprobat doar cu 5 luni înaintea premierei modelului, care a apărut în faţa publicului în toată splendoarea sa, dar cu partea tehnică incompletă.
Cu toate acestea, producţia a început trei ani mai târziu, iar în acest răstimp suedezii au reușit să desăvârşească modelul şi să-l treacă prin toate testele necesare înaintea de a fi pus pe linia de asamblare.

Din mai multe motive, Volvo PV444 este considerat unul dintre cele mai importante modele din istoria
companiei suedeze. Și iată de ce. Aceasta a fost primul model compact Volvo, primul Volvo care a folosit caroserie monococă, primul Volvo dotat cu arbore cu came deasupra capului pentru noul motor cu 4 cilindri în linie şi 1.4 litri volum de 40 CP și, de asemenea, primul Volvo, care a fost oficial exportat în Statele Unite ale Americii.
În SUA, însă, PV444 a apărut doar peste 8 ani de la începerea producției, fiind prezentat în Los Angeles în
august 1955, iar deja în 1956 micul Volvo a reuşit să devină a doua cea mai populară maşină de import printre şoferii din California.
Apropo, primele versiuni PV444 erau vopsite în culoare neagră, în timp ce elementele metalului expus la interior aveau o nuanţă verde deschis, iar tapiţeria avea nuanţe de alb şi turcoaz.
Cea mai mare realizare a simpaticului PV444 au fost vânzările neaşteptat de bune ale acestuia, care a devenit şi primul automobil produs la scară largă
de Volvo. Inițial suedezii planificau să producă în jur de 8.000 de unităţi, o cifră care de patru ori depăşea volumul
oricărui alt model Volvo construit până atunci, dar mașinuţa a devenit atât de populară, încât până în 1958, PV444 a fost produs în 200.000 de exemplare!
Dacă luăm în calcul şi varianta îmbunătăţită PV544, care a fost produsă până în octombrie 1965,
cifra se ridică la 440 000 de exemplare.

Datorită realizărilor şi succesului răsunător, modelul Volvo PV444 a fost un adevărat impuls pentru dezvoltarea companiei suedeze, în cele din urmă devenind o adevărată legendă.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,575
GALERIE FOTO (12 IMAGINI)
COMENTARII (1)
VB_1One
Floreşti, Moldova
la 26 August 2014 - 16:19
"Pobeda" :))
0
0
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!