Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Daimler anunţă vânzarea acţiunilor deţinute în Tesla Motors. Ce înseamnă acest pas?

23 Octombrie 2014 - 15:20
Ilie Toma
Daimler anunţă vânzarea acţiunilor deţinute în Tesla Motors. Ce înseamnă acest pas?
Daimler a anunţat de curând vânzarea acţiunilor deţinute în cadrul Tesla Motors – producătorul de vehicule electrice cu sediul în California, SUA, care a reuşit de-a binelea să revoluţioneze şi să domine piaţa automobilelor electrice premium. Ce înseamnă acest pas, de fapt?

Daimler a achiţionat 9.1% din acţiunile Tesla Motors pentru 50 de milioane de dolari în luna mai 2009, atunci când

Tesla era deja un fenomen, dar vânzările Roadster-ului de atunci îl catalogau mai degrabă ca un producător de nişă cu ambiţii. Abia mai târziu apariţia lui Model S a adus vânzări spectaculoase, sedanul electric reuşind să-l devanseze până şi pe Mercedes-Benz S-Class de generaţie precedentă în 2013 pe teritoriul SUA. Între timp, capitalul celor de la Tesla Motors au crescut, iar cota de participaţie Daimler în cadrul Tesla s-a redus la 4%.

Mercedes-Benz a reuşit să beneficieze şi de tehnologiile celor de la Tesla, modelele B-Class Electric Drive şi smart fortwo electric primind sisteme de propulsie bazate pe acele tehnologii. În luna iunie a acestui an, însă, Elon Musk – şeful Tesla – a declarat că va face publice toate tehnologiile Tesla şi le va permite tuturor producătorilor auto să le folosească. Se pare că din acel moment cei de la Daimler n-au fost prea fericiţi, întrucât deţinerea acţiunilor în cadrul Tesla nu mai era absolut necesară pentru a avea acces la tehnologiile mărcii.

Totuşi, Daimler nu va rămâne păgubit din toată afacerea. Conform estimărilor specialiştilor de bursă, vânzarea celor 4% din Tesla le-ar aduce germanilor între 780 de milioane şi 1.17 miliarde de dolari. Mai mult ca atât, Daimler declară că parteneriatul cu Tesla va continua, iar tehnologiile mărcii vor fi în continuare prezente pe modelele germane.

Între timp, ne amintim că şi Toyota deţine o cotă de participare de 2.4% în

Tesla, cotă care le-a favorizat calea spre lansarea unui RAV4 Electric în SUA, tot cu tehnologie Tesla la bord. Vânzările modelului sunt foarte slabe, însă, iarToyota pare să-şi îndrepte atenţia spre tehnologia fuel-cell, a celulelor de combustibil, depărtându- se astfel de ideea propulsie pur electrică. Notă: în ultimele săptămâni unele site-uri de ştiri din Moldova au publicat informaţii despre o posibilă „venire” a lui Tesla în Moldova, concluzie făcută pe baza apariţiei în planul staţiilor electrice a unei staţii şi pe teritoriul Moldovei. Redacţia PiataAuto.md a comunicat în repetate rânduri direct cu Tesla şi, din câte suntem informaţi, lansarea mărcii Tesla în Moldova nu este planificată în anii următori, Tesla fiind destul de încăpăţânată la acest capitol, iar staţia planificată ar putea avea mai degrabă, rol de deservire pentru eventualele maşini aflate în tranzit.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter