Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Traseul expediţiei fantastice din Moldova spre Laponia şi la capătul pământului este de-a dreptul nebun!

24 Noiembrie 2014 - 16:55
Ilie Toma
Traseul expediţiei fantastice din Moldova spre Laponia şi la capătul pământului este de-a dreptul nebun!
Deci, dragii, noştri, de câteva zile bune vă tot spunem că mergem într-o superbă expediţie din Moldova spre ţara lui Moş Crăciun, apoi la „capătul pământului”, dar ce-o fi „capătul pământului” de fapt? Care e traseul minunatei expediţiei, traseu care va însuma în jur de 10 mii de kilometri? Ei bine, e un traseu extraordinar de dificl, provocator şi de-a dreptul neverosimil!

Maşina expediţională este oferită redacţiei de către cei de la BMW Group din Germania, iar asta înseamnă că înainte de startul expediţiei propriu-zise, în cea de-a doua parte a acestei săptămâni vom merge la Munchen pentru a aduce în Moldova maşina expediţională! Apoi, în dimineaţa zilei de duminică, 30 noiembrie, vom porni în marea expediţie, cu sacul de scrisori şi desene adunat de la copiii Moldovei!

Anul trecut am mers spre Soroca, iar de acolo am traversat cu bacul spre Ucraina şi am mers apoi prin Belarus spre ţările Baltice. Anul ăsta, din motive evidente, vom fi nevoiţi să ocolim Ucraina, chiar dacă zona ei vestică pare mai liniştită. Vom ocoli şi Belarus, pentru că nu vrem să stăm ore în şir la vamă, dând explicaţii pentru a nu plăti pretinse garanţii vamale de 40% din valoarea maşinii pentru simpla tranzitare a Uniunii Vamale. Cum vom merge spre Cercul Polar, deci?

Ei bine, primul segment va semăna mai mult cu o deplasare spre vest. Vom traversa România de la est la vest aşa cum o facem de obicei când ne îndreptăm spre Germania sau Austria. Apoi, odată ajunşi în estul Ungariei, vom întoarce spre nord şi vom poposi la Debrencen. Din acest punct expediţia noastră se va îndrepta foarte pronunţat spre nord, iar condiţiile climaterice şi de drum vor fi tot mai dure şi mai provocatoare!

Următoarea ţară pe care o vom traversa va fi Slovacia, în fâşia ei estică. Apoi, pentru prima dată în experienţa noastră de şofat, va trebui să traversăm Polonia pe aproape toată zona sa estică, trecând prin oraşe precum Lublin sau Bialystok. În această zonă a Poloniei nu prea există autostrăzi, iar drumul ne va lua destul de mult timp!

După traversarea Poloniei, vom intra şi în Ţările Baltice, primul mare oraş traversat fiind Kaunas, în Lituania. De aici ne vom îndrepa spre Riga şi Talinn, urmând ca din Talinn să luăm feribotul spre Helsinki, Finlanda!

Aici nebunia ia cote neverosimile!

Odată cu păşirea pe pământ finlandez, provocările traseului expediţional vor urca la cote imense. Ştim de anul trecut că drumurile finlandeze se curăţă foarte rar, iar finlandezii sunt şoferi extrem de buni, într-atât de buni încât se descurcă fascinant în cele mai dificile condiţii chiar şi la viteze mari! Doar că anul trecut noi eram ajutaţi de sistemul de tracţiune integrală al modelului expediţional, iar în acest an noi mergem în expediţie cu BMW Seria 2 Active Tourer – primul model din istoria BMW cu tracţiune faţă! Deci va trebui să facem faţă acestor condiţii extreme de traseu cu tracţiunea faţă!

După aproape o mie de kilometri parcurşi prin zăpadă tot mai mare pe traseu, zone tot mai rar populate, şi frig tot mai înţepător, vom ajunge în Laponia, ţara lui Moş Crăciun, acolo unde îi vom livra Moşului toate scrisorile şi desenele copiilor din Moldova! Desigur, se cuvine să vă amintim să aduceţi cât mai grabnic scrisorile copiilor Dvs. la oricare din punctele de colectare indicate anterior, pentru ca scrisoarea sau desenul copilului Dvs. să ajungă neapărat la bordul maşinii expediţionale!

În ţara lui Moş Crărciun e magie şi feerie. Ziua durează doar vreo 3 ore, iar o zi pe an, ziua solstiţiul de iarnă, soarele aproape că nu răsare deloc, tocmai de asta linia Cercului Polar e trasată anume acolo! Noi vom avea nevoie de vreo 2-3 zile să explorăm Laponia în întreaga ei frumuseţe magică ca să reuşim să-i facem Moşului o vizită fără grabă, cu livrare deplină şi frumoasă a scrisorilor! Vom sta de vorbă şi cu renii Moşului, pe care îi vom lăsa se se odihnească, întrucât până la urmă îl luăm pe Moş cu noi la bord şi plecăm la capătul pământului!

Unde este acest capăt al pământului, deci? Ei bine, vorbim la propriu despre cel mai nordic punct al Europei continentale – Nordkapp, sau North Cape sau Capul de Nord – ziceţi-i cum vreţi. Cert este că punctul ăla se află cu vreo 750 kilometri mai la nord de linia Cercului Colar la paralela 71.1 a globului, într-o zonă în care ai şanse mult mai mari să vezi un ren cu coarne aurii decât un om... Sau un magazin, sau o staţie peco... Sau un oraş... Zăpada pare nesfârşită, iar noaptea polară face peisajul zi şi noapte de la un punct încolo... La Nordkapp noaptea polară porneşte pe la 19 noiembrie şi ţine tocmai până pe la 22 ianuarie – adică vreo 64 de zile de beznă neîntreruptă!!! Într-atâţia kilometri ar trebui să avem noroc şi de auroră boreală! Dar marea nebunie e că în acele zone superbe şi extreme ale geografiei terestre noi ne avântăm cu o maşină relativ compactă, cu tracţiune faţă!!! Şi să ştiţi că nu exagerăm deloc când vă exclamăm cu atâta entuziasm despre aceste zone geografice – din aceste regiuni şi spre aceste regiuni se organizează, sporadic, expediţii cu totul deosebite în lumea asta! Şi uite că anul ăsta şi nou facem o asemenea expediţie, despre care se va auzi peste mări şi ţări, pentru că nimeni, niciodată, n-a făcut-o! Pentru că nici BMW Seria 2 Active

Tourer n-a avut parte de o asemenea provocare în toată lumea! Pentru că spiritele noastre de exploratori sunt propulsate de cauza nobilă a unei expediţii fantastice, iar nobleţea ne va da puteri şi curaj să înaintăm acolo unde nici măcar SUV-urile nu se prea aventurează!

Vom reuşi? Voi ce credeţi?

P.S.: Nu uitaţi, aşteptăm cu mare nerăbdare toate scrisorile şi desenele copiilor, tuturor copiilor din Moldova!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter