A fost publicată harta riscurilor principalelor drumuri din Moldova!
29 Aprilie 2015, 18:20
Situaţia pe drumurile Moldovei este una foarte gravă, devenind şi mai resimţită în ultima perioadă de timp, din cauza accidentelor extrem de grave. În fiecare an în Moldova în urma accidentelor rutiere decedează
aproximativ 500 de oameni, în timp ce 2,000 de oameni sunt grav răniţi. S-ar părea că totul iese de sub control, iar comunicatul pe care l-am primit la redacţia noastră, ne-a dat speranţa unor îmbunătăţiri pe viitor. În acest
comunicat al organizaţiei EuroRAP, este prezentat proiectul SENSoR, cu susţinerea Automobil Club din Moldova, unde este arătată harta riscurilor principalelor drumuri din Moldova şi propuneri privind soluţionarea problemelor acestora.
În proiect se constată, practic, lipsa totală a elementelor de siguranţă, care ar ajuta la evitarea accidentelor sau ar reduce urmările în caz de accident. Doar 2% din drumurile naţionale dispun de o barieră fizică mediană, care împiedică ieşirea vehiculelor pe contrasens, în cazul în care conducătorul pierde controlul maşinii.

Barierele de pe acostament lipsesc aproape în totalitate, iar deraparea automobilului, de obicei, este una fatală, din cauza copacilor, amplasaţi în imediata apropiere de carosabil. Un total de 15% al reţelei drumurilor este clasificată drept una foarte gravă, având un impact imprevizibil asupra vehiculului, astfel prezentând pericol de accident.

Pe harta riscurilor alăturată observaţi că porţiunile de culoare neagră (56%) prezintă riscul cel mai mare, având doar o stea din cinci stele de siguranţă. Porţiunile de culoare roşie au două stele (26%), porţiunile de culoare oranj au 3 stele (15%), iar porţiunile de culoare galbenă au 4 stele (6%). Observaţi că nu există porţiuni impecabile, care pot fi clasificate la nivelul maxim de 5 stele.
Peste 2,500 de drumuri au fost scanate cu programul iRAPtools, care a identificat măsurile de prevenire a accidentelor şi diminuarea riscurilor de accidente în Moldova. În comunicat se spune că pe parcursul a 10 ani se pot implementa proiecte, care vor viza 20 de tipuri de îmbunătăţiri în funcţie de porţiune de drum şi locaţie. Priorităţile includ treceri de pietoni în 760 de locuri, 260 km de bariere rutiere, 1,160 km de marcaje rutiere, 2,000 km de îmbunătăţiri a acostamentelor, 60 km de marcaje centrale ce ar ghida depăşirea în condiţii de siguranţă, 50 de sensuri giratorii, 10 km de înlăturare a pericolelor de pe marginea drumului şi amenajări la intrarea în sate pentru a reduce viteza traficului.

Planul de investiţii pentru Moldova constituie 842 de milioane de lei, care va reduce cu 33% mortalitatea în urma accidentelor rutiere. Aceste investiţii ar preveni 10,700 de decese sau vătămări corporale grave şi ar aduce un beneficiu economic de aproximativ 4.6 miliarde de lei pe parcursul a 20 de ani.

Sperăm, că autorităţile vor ţine cont
de acest proiect, care va îmbunătăţi securitatea rutieră pe drumurile Moldovei, ceea ce ne demonstrează harta riscurilor după îmbunătăţiri.
PiataAuto.mdRedacţia PiataAuto.md
5
3,664
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!