Cinci stele Euro NCAP pentru noua Skoda Superb (Video)
24 Iunie 2015, 15:08
Testele înăsprite Euro NCAP nu mai fac posibilă obţinerea uşoară a celor 5 stele. Dintre toate modelele testate în 2015 doar noul Suzuki Vitara a obţinut calificativul maxim. Acum, crossover-ului nipon se alătură şi noua Skoda Superb care a obţinut şi ea rezultatul râvnit de 5 stele. În noua serie de crash-teste cei de la Euro NCAP au mai testat şi noul Hyundai i20 şi modelul Fiat Panda Cross care s-au descurcat ceva mai rău faţă de modelul ceh.
Noua Skoda Superb a înregistrat rezultate bune la impactul frontal cu o acoperire de 40% a părţii frontale, iar în noul test cu acoperirea totală cutia toracică a conducătorului a avut o protecţie marginală, iar protecţia gâtului pasagerilor spate a fost una adecvată. Protecţia celor de la bord în crash-testele laterale inclusiv cel sever cu stâlpul, a fost una bună, iar protecţia gâtului pasagerilor spate în
cazul coliziunii din spate a fost marginală. Protecţia copiilor de la interior a fost în mare parte bună, iar la impactul cu pietonul, cel din urmă va avea de suferit doar la contactul marginilor dure a capotei şi cu pilonii
frontali. La testele sistemelor electronice de asistare noul Superb a primit puncte suplimentare pentru sistemul de frânare autonomă la viteze de oraş care va fi instalat pe majoritatea exemplarelor.
Noul Hyundai i20 s-a adeverit a fi nu la fel de dur precum noul Superb înregistrând un rezultat de 4 stele. Modelul coreean a arătat rezultate bune, cu excepţia impactelor laterale, unde air-bag-ul de tip cortină nu s-a declanşat corespunzător fiind blocat de parţile din plastic a elementelor de la interior. Astfel noul i20 a fost penalizat, iar cei de la Hyundai investighează cazul pentru a preveni problema. Protecţia la coliziunea spate a fost marginală pentru pasagerii spate, conducător şi pasagerul faţă. La impactul frontal protecţia capului copilului de un an şi jumătate a fost marginală. La impactul cu pietonul i20 a arătat rezultate bune, doar pilonii frontali fiind ceva mai duri.
Doar cu trei stele s-a ales modelul Fiat Panda Cross, fiind penalizat din cauza insuficienţei de gaz la umflarea air-bag-ului şoferului, ceea cea a provocat contactul capului, iar mai apoi şi a pieptului cu volanul rezultând într-o protecţie slabă pentru aceste regiuni ale corpului.
La impactul cu acoperirea totală a părţii frontale, Fiat Panda Cross a demonstrat o protecţie marginală a pieptului conducătorului şi o protecţie slabă a pasagerilor spate în zona capului şi pieptului. Modelul italian s-a descurcat cu mult mai bine la impactele laterale, iar la protecţia copiilor Panda Cross a primit scorul maxim.
Bara de protecţie faţă a oferit protecţie slabă pentru picioarele pietonului, la fel slabă a fost protecţia
capului acestuia de-a lungul pilonilor frontali. Lipsa a mai multor sisteme de siguranţă moderne nu a ajutat prea