Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Liniştea de dinaintea marii bătălii: cei 3 moldoveni au traversat Spania şi-şi fac astăzi intrarea în Africa!

14 Iulie 2015 - 07:22
Ilie Toma
Liniştea de dinaintea marii bătălii: cei 3 moldoveni au traversat Spania şi-şi fac astăzi intrarea în Africa!
Ieri dimineaţă cei trei moldoveni aventurieri din echipajul expediţional se trezeau într-un castel din Salamanca, din inima Spaniei, iar seara trebuiau deja să ajungă aproape de strâmtoarea Gibraltar, de acolo de unde vor porni să traverseze marea spre continentul African. Până la Gibraltar, însă, echipa expediţională a avut parte de o zi plină de călduri toropitoare în Spania, stepe şi relief uscat, dar şi mult praf – numai bun pentru un antrenament înainte de marea bătălie a intrării în Africa!

Termometrul maşinii arăta peste 30 de grade Celsius dis-de-dimineaţă, atunci când ne făceam pornirea din Salamanca. După vreo sută de kilometri parcurşi lejer pe autostrăzile spaniole din centrul ţării, intram să facem plinul la o staţie de alimentare ce părea uitată de lume. În general, miezul Spaniei e mult mai rarefiat populat. În schimb, autostrăzile din centrul ţării pot fi traversate gratis, spre deosebire de cele care se apropie de oraşele mari de pe coasta nordică şi cea sudică a ţării.

După oraşul Merida, am apucat-o în afara autostrăzilor, pe drumuri şi mai pustii. Afară erau 40 de grade, iar în jur, cât cuprinde, nici un om, o pustietate absolută ca în filmele despre spanioli sau mexicani. O dată în vreo 10 minute mai întâlneam câte o maşină în întâmpinare. Iar stepele uscate de alături ne aminteau în permanenţă că Africa este, deja, la doar câteva sute de kilometri depărtare. Iar acolo peisajele vor fi şi mai dure.

Caracterul masculin este şi un inventator, un explorator în lumea tehnologiilor şi a ştiinţelor. De asta noi ne-am simţit extrem de intrigaţi de ideea că trecem cu maşina foarte aproape de una din cele mai mari staţii solare de producere a energie electrice din lume, situată pe o suprafaţă de vreo 10 hectare. E un loc bine ferit de ochii lumii, în pustietate, dar totuşi am reuşit să-l găsim, intrând într-un adevărat offroad dur cu Opel Insignia Country Tourer! Maşina lăsa o dâră lungă de praf în urma sa, iar suspensia ei înghiţea cuminte toate şocurile pietrişului dur din stepa spaniolă. În acel moment am sesizat cu toţii că maşina ne-a fost un adăpost şi un element de fundal până acum, care a funcţionat ireproşabil şi tocmai de asta a rămas în fundal, pentru că nu ne-a făcut nicio singură problemă! Sărmana de ea, ieri a avut de îndurat o exploatare dură de tot, dar a înghiţit cu dârzenie toate condiţiile prin care am pus-o să treacă şi a făcut faţă cu bine tuturor acestor circumstanţe.

Ajunsesem la staţia electrică, înconjurată de sârme ghimpate. Ar fi bine să o putem privi de sus, cumva. Să-i dăm drumul elicopterului de filmat aici ar fi prea riscant – e vorba de un obiectiv strategic şi s-ar putea să avem de dat multe explicaţii pe urmă. Am văzut un mic munte în apropiere, cu un castel în vârf. Ne-am zis că dacă noi îl putem vedea, şi de acolo se va putea vedea staţia. Aşa că am căutat orbeşte un drum ce ne-ar putea lega de acel munte. L-am găsit destul de repede, or, în expediţia asta ne-am învăţat deja să ne orientăm bine în spaţiu, iar trei minţi sunt întotdeauna mai bune decât una singură. Urcam spre munte şi am dat şi peste un mic sătuc spaniol tradiţional. Pustiu şi el, dar atât de epic, de parcă era scena unui film de Tarantino. Aşteptam în orice moment să iasă un muchacho de după vreun colţ, agasat de faptul că am îndrăznit să-i deranjăm liniştea în acest colţ uitat de lume...

De deasupra, de pe munte, priveliştea era una excepţională. Se vedeau excelent şi miile de oglinzi ale staţiei solare, dar şi imensul platou de stepă al

Spaniei centrale, prăjit de soarele verii. Şi când te gândeşti că Opel Insignia Country Tourer – o maşină absolut standard – ne-a adus până aici, căţârându-se pe drumuri cu pietriş şi denivelări, ca să ajungă „la etajul” de sus al lumii spaniole… Ah, expediţia asta în 21 de ţări e cu siguranţă marea aventură a vieţii noastre de până acum!

Ne-am continuat ulterior drumul spre coasta sudică a Spaniei. Relieful a devenit mai muntos, iar peisajele mai verzi şi spre seară ne-am văzut ajunşi foarte aproape de Gibraltar. Astăzi! Astăzi e marea zi în care ne vom face intrarea pe continentul african, la bordul unui feribot. Cea mai toridă şi provocatoare parte a expediţiei noastre se întâmplă! Fiţi alături de noi, revenim cu veşti din Africa!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (36 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter