Adio pana la roţi? Germanii au dezvoltat cauciucul care se „cicatrizează”!
29 Septembrie 2015, 12:23
Cei de la Nissan de ceva timp oferă vopsele care cicatrizează micile zgârieturi de pe caroserie. Atunci când ai o pană la roată este o mare bătaie de cap, iar dacă nu ai cu ce o schimba situaţia devine şi mai oribilă. Cum ar fi să avem şi cauciucuri care se cicatrizează? Savanţii germani din institutul din Leibniz care se ocupă cu cercetarea polimerilor împreună cu savanţii din Universităţile Tehnologice din Dresden (Germania) şi Tampere (Finlanda), au inventat cauciucul care îşi „cicatrizează rana”! Eliminând procesul vulcanizării cu sulf din producţia cauciucului şi utilizând un amestec dintre azot şi carbon, savanţii au descoperit cauciucul cu proprietăţi de „auto reparare” în urma unei pene! Noua metodă în producţia cauciucului nu reduce durabilitatea dar nici proprietăţile elastice a cauciucului. În testele de laborator cauciucul auto reparat a ţinut o presiune de 52 de bari fiind cu 20 de ori mai mare decât presiunea normală pentru un cauciuc de maşină, fără ca locul reparat, sau cauciucul în sine să cedeze!

Este o descoperire extraordinară care la prima vedere ne-ar putea scăpa de
problemele cu schimbarea roţii, de roata de rezervă în sine, producătorii ar putea creşte spaţiul portbagajului din contul spaţiului oferit roţii de rezervă… Multe avem de câştigat pe seama acestei invenţii! Totuşi, este un singur „Dar”! procesul de „cicatrizare” al cauciucului durează 8 zile… Astfel, nu ne vom putea lipsi de roata de rezervă, în schimb nu va trebui să pierdem timpul pentru a repara roata ce a avut pană. În cazul dat mai viabilă
este tehnologia Selfseal a celor de la Michelin, cauciucurile cărora se auto repară îndată ce au fost străpunse, datorită unui strat de cauciuc care astupă gaura rămasă de la cui. Cel mai probabil anume tehnologia celor de la Michelin va veni mai rapid pe piaţă, dar care va fi mai ieftină, rămâne de văzut.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
3,401
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!