Premieră: Noua Tesla Model X!
30 Septembrie 2015, 12:32
În timp ce cei de la Volkswagen trec printr-un adevărat infern, cei de la Tesla Motors în frunte cu fondatorul şi CEO, Elon Musk, fac istorie odată cu lansarea noului SUV electric, Tesla Model X. În calitate de concept Model X a fost prezentat cu 3 ani în urmă, iar acum vine modelul de producţie.
La prezentarea lui Model X, care a avut loc la uzina din Freemont, California, Elon Musk a demonstrat potenţialul acestui SUV electric, care ne-a convins că a meritat aşteptarea.
În primul rând, cei de la Tesla Motors s-au axat pe siguranţa pe care o oferă Model X, fiind proclamat drept cel mai sigur SUV din lume care va primi 5 stele în toate testele de siguranţă.
Siguranţa activă, de asemenea, este la nivel înalt, datorită radarelor şi senzorilor ultrasonici care detectează riscul de accident dând comanda automobilului să frâneze sau să vireze de la pericol. Elon Musk a mai demonstrat şi siguranţa aerului de la interior, care este oferită de către filtrele de polen, unul mai mic şi altul de 10 ori mai mare decât un filtru identic de pe o maşină convenţională. Există chiar şi un regim „apocaliptic” al sistemului de filtrare, care exclude pătrunderea substanţelor toxice în caz de atac cu gaze sau a contaminării mediului.
SUV-ul electric în sine este o evoluţie a conceptului, cu un design caracteristic brandului Tesla. Partea frontală însă, a primit o restilizare cu o priză minusculă în faţă, de parca Model X ar purta o mască de protecţie împotriva aerului contaminat din jur. Este un design care necesită deprindere.

Coeficientul aerodinamic al caroseriei este de doar 0.24, iar pentru o
stabilitate mai bună la viteze mari Model X este dotat cu un spoiler activ amplasat pe capacul portbagajului. Pentru o experienţă inedită la bord, similară cu aflarea la bordul unui elicopter o va oferi parbrizul imens care se extinde până la jumătatea acoperişului!
Portierele faţă sunt cu geamuri fără rame, exact ca la un coupe şi pot simţi când proprietarul se apropie de maşină, deschizându-i uşa, iar atunci când conducătorul urcă, uşa automat se închide. Cele mai interesante însă, sunt portierele spate „Falcon Doors”, care se deschid în sus. Dar comparativ cu „Gullwing Doors” adaptate pe Mercedes-Benz SLS AMG, designul celor de la Tesla dispune de două balamale, care permit deschiderea portierelor în spaţii de parcare foarte restrânse. Aceste portiere „simt” gabaritele garajului şi îşi adaptează deschiderea conform spaţiului disponibil. În cele din urmă Elon Musk a demonstrat că „Falcon Doors” nu numai că arată „cool”, dar şi sunt foarte practice.
Interiorul este foarte similar cu cel al Teslei Model S, oferind un spaţiu mult mai mare şi loc pentru 6 sau 7
persoane în configuraţie 2+2+2 sau 2+3+2. Rândul din mijloc este
proiectat astfel, încât scaunele să dispună de spaţiu de depozitare sub ele, dar şi să arate ca o creaţie de artă.
Pentru început Tesla Model X va fi oferită în două versiuni 90D şi P90D, ambele fiind echipate cu două motoare electrice şi un pachet de baterii de 90 kWh. În timp ce Model X 90D oferă două motoare electrice a câte 259 CP şi o autonomie de 414 km, accelerând până la 60 mile pe oră (96 km/h)
în 4.8 secunde, versiunea
ultra rapidă P90D dispune
de un motor electric de
259 CP pentru puntea
faţă şi unul de
503 CP pentru puntea spate, rezultând într-o acceleraţie de la 0 la 60 mile pe oră de 3.2 secunde în regimul „Ludicrous Speed”, autonomia fiind doar cu 11 km mai mică. Viteza maximă este limitată la 250 km/h pe ambele versiuni.
Noua Tesla Model X este echipată cu suspensie pneumatică care oferă o gardă la sol de 230 mm în cea mai înaltă poziţie. Model X oferă şi capacităţi de tractare impresionante fiind capabil să tracteze remorci de până la 2,300 kg.
Deşi primele 5 exemplare Tesla Model X deja au fost înmânate clienţilor direct la prezentare, vânzările SUV-ului
electric vor demara doar în a doua jumătate a anului 2016. Preţul va
porni exact sub 100,000 dolari.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
2
3,294
GALERIE FOTO (13 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!