Skoda celebrează 110 ani de la lansarea primului automobil
30 Octombrie 2015, 09:29
Deşi iniţial purta denumirea de Laurin & Klement (L&K), producătorul ceh Skoda împarte aceeaşi istorie care a atins în acest an 120 de ani, în timp ce istoria producerii automobilelor propriu zise a împlinit în acest an 110 ani.
În anul 1895 Laurin & Klement a început să producă biciclete, în 1899 a
apărut prima motocicletă, iar exact
cu 110 ani în urmă, pe data de 29 octombrie 1905, a avut loc premiera primului automobil, Voiturette A, acesta apărând şi în publicaţia „Allgemeinen Automobil-Zeitung” pe aceeaşi dată.
Modelul Voiturette A avea volanul înclinat şi radiatorul instalat în faţa propulsorului în 2 cilindri de 7 CP şi 1,005 cm cubi. Datorită unei cutii de viteze în trei trepte acesta putea dezvolta o viteză maximă de 40 km/h.
Doar 44 de exemplare Laurin & Klement Voiturette A au fost produse. Totuşi, pentru Vaclav Laurin şi Vaclav Klement acesta era doar începutul,
pentru că mai târziu, L&K au diversificat gama automobilelor la 40 de versiuni – un număr extrem de mare pe acele timpuri!
În 1925 gigantul industrial Skoda Works a achiziţionat brandul Laurin & Klement şi a continuat producţia automobilelor sub brandul Skoda. Timp de 110 ani au fost produse peste 17 milioane de automobile Laurin & Klement şi Skoda.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,533
GALERIE FOTO (16 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!