Nu tărăgănaţi schimbarea cauciucurilor de vară pe cele de iarnă! (Video)
4 Noiembrie 2015, 16:28
Chiar dacă până la venirea iernii mai avem o lună întreagă, nu trebuie să tărăgănăm cu schimbarea cauciucurilor de vară pe cele de iarnă. Nu aşteptaţi prima zapadă, pentru că siguranţa la drum poate fi ştirbită şi atunci când aceasta lipseşte definitiv!
Vă veţi întreba, de ce? Pentru că riscul îl poate crea doar temperatura scăzută şi, sau, ploaia.
Cel mai potrivit timp pentru instalarea cauciucurilor de iarnă este atunci când temperatura în timpul zilei este sub +7 grade Celsius. În aceste condiţii caracteristicile cauciucurilor de vară scad foarte mult, din cauza structurii mai dure al cauciucului. În schimb, cauciucurile de iarnă sunt mai „moi” şi nu devin dure ca nişte roţi de plastic
atunci când temperaturile sunt în scădere datorită mai unei cantităţi mai mari de dioxid de siliciu care evită întărirea cauciucului de iarnă. Mai mult decât atât, cauciucul de iarnă are de 7 ori mai multe „nervuri” care odată umplute cu zăpadă sporesc aderenţa cu drumurile înzăpezite.
Astfel, dacă temperatura de afară coboară sub 7 grade cu plus, chiar şi atunci când asfaltul este uscat cauciucurile de iarnă oferă o stabilitate şi o manevrabilitate mai bună datorită aderenţei mult mai mari, minimizând distanţa de frânare faţă de cauciucurile
de vară – câţiva metri fac o diferenţă enormă atunci când se ajunge la situaţii de accident.

Atunci când plouă diferenţele dintre cauciucurile de vară şi iarnă sunt şi mai vizibile, ne mai vorbind de prima
zăpadă. Cei care au SUV-uri cu tracţiune integrală nu trebuie să se bucure prea mult, pentru că comportamentul SUV-ului dotat cu cauciucuri de vară pe zăpadă este mult sub nivelul unui autoturism cu o punte motrică dotat cu cauciucuri de iarnă! Astfel, nu credeţi că tracţiunea integrală vă va salva.
Plusul instalării cauciucurilor de
iarnă din timp este manevrabilitatea
şi stabilitatea în curbe mult mai bună. Ei bine, nu aşteptaţi primul omăt pentru a schimba cauciucurile, dar luaţi aminte, că pripirea instalării cauciucurilor de iarnă poate fi la fel de periculoasă, pentru că la temperaturi de peste +7 grade Celsius, în avantaj încă mai sunt cauciucurile de vară, plus la toate uzura cauciucurilor de iarnă la temperaturi mai ridicate este foarte mare.

Mai jos puteţi vedea video comparative a celor de la Porsche, unde veţi urmări toate neajunsurile cauciucurilor de vară pe timp răcoros, pe carosabil umed şi pe gheaţă imitată.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,555
GALERIE VIDEO (2 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!