Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Acum 20 de ani apărea primul Volvo cu tracţiune integrală! (Video)

17 Februarie 2016 - 11:11
Denis Godorozea
Acum 20 de ani apărea primul Volvo cu tracţiune integrală! (Video)
Tracţiunea integrală a apărut pe modelele Volvo exact cu 20 de ani în urmă, în anul 1996. Primul model cu tracţiune integrală permanentă AWD al celor de la Volvo a fost modelul 850 AWD. Acesta avea o gardă la sol mărită şi o versiune deforsată al propulsorului turboaspirat în 5 cilindri care dezvolta 193 CP şi 270 Nm ceea ce îi permitea să accelereze de la 0 la 100 km/h în 8.5 secunde şi să dezvolte o viteză maximă de 220 km/h. În condiţii normale tracţiunea integrală permanentă AWD transmitea mai mult cuplu către roţile faţă, iar în timpul acceleraţiilor, abordarea curbelor sau atunci când se pierdea aderenţa, un raport mai mare de cuplu era transferat roţilor spate.

Cuplul varia nu numai între axe, dar şi între roţi. Virtual, doar o singură roată cu cea mai bună aderenţă putea primi cuplul necesar pentru a scoate maşina împotmolită!

Acest model istoric a fost produs doar un an, ca în noiembrie lui 1996 toată gama 850 să primească un ultim facelift şi o schimbare al denumirii - din 850 în S70 (pentru sedan) şi V70 (pentru break). În anul 1997 urmează un pas logic – crearea break-ului cu capacităţi de trecere sporite numit Volvo V70 XC Cross Country. Acesta se deosebea prin sistemul de tracţiune integrală instalat standard, o gardă la sol şi mai mare faţă de V70 AWD, bare de protecţie unice cu elemente din plastic nevopsit şi un hayon modificat pe care a fost inscripţionat “Cross Country”.

Tracţiunea integrală apare şi pe alte modele Volvo, precum V70 R AWD (1998) şi pe prima generaţie S60, care apăruse în anul 2000, aceasta din urmă având şi o versiune de performanţă,

S60 R (pe imagine), care de asemenea a primit tracţiune integrală pentru a face faţă celor 300 CP de sub capotă. În 2002, peste un an după schimbarea generaţiei, modelul de succes Volvo V70 XC Cross Country a fost redenumit simplu în XC70.

Anume atunci, în 2002, apare şi primul SUV Volvo, legendarul XC90 care s-a aflat pe linia de asamblare tocmai 12 ani depăşind şi acum multe modele moderne la capitolul siguranţă! În 2008 producătorul suedez suplineşte propunerea SUV-urilor cu un model mai compact numit XC60 care se află în producţie şi până în prezent.

Chiar dacă producătorul suedez a început să producă SUV-uri, în continuare sunt propuse modelele cu capacităţi sporite de trecere precum este XC70, V40 Cross Country şi, mai nou, V60 Cross Country. Până şi un sedan de acest gen a fost creat recent – S60 Cross Country!

O altă eră al tracţiunii integrale şi a brandului Volvo în întregime, a deschis-o a doua generaţie Volvo XC90, care vine cu un design modern şi tehnologii avansate în deosebi la capitolul siguranţă.

Pe lângă transmisia integrală obişnuită, care timp de 20 de ani nu şi-a schimbat prea mult principiul de lucru, noul Volvo XC90 este o ferit şi cu un nou tip de transmisie integrală, una electrică!

Este vorba despre versiunea hibridă Volvo XC90 T8 Twin Engine, care dispune de un propulsor cu ardere internă care transmite cuplul axului faţă şi un motor electric, care gestionează axul spate. Cum s-a comportat noul XC90 T8 Twin Engine, dar şi versiunile T6 şi T5 în condiţii extreme puteţi afla în proaspătul test-drive cu aceste modele!
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE):
GALERIE FOTO (36 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter