Moldova: Modificările Regulamentului circulaţiei rutiere. Iată care vor fi acestea!
30 Mai 2016, 11:54
Ministerul Afacerilor Interne a propus mai multe modificări şi completări la Regulamentul circulaţiei rutiere, care au scop de a spori gradul de siguranţă, dar şi disciplinarea participanţilor în trafic şi îmbunătăţirea circulației a transportului pe drumurile publice. Până pe data de 14 iunie 2016 documentul este propus pentru
consultarea publică, iar ulterior va fi aprobat de Guvern.

Din lista imensă a modificărilor şi completărilor la Regulamentul circulaţiei rutiere am ales cele mai importante. Se pare că şi în Moldova, precum şi în Rusia, se vor aplica amenzi pentru condusul periculos!
Acest lucru ne sugerează următoarea completare la punctul 14 (Conducătorului îi este interzis): ”g) să manifeste față de alți participanți la traficul rutier un comportament agresiv, neacordându-le prioritatea regulamentară în cazul deplasării prin intersecții, preselectării benzii de circulație, în timpul executării manevrei de depășire, precum și prin executarea accelerărilor și frânărilor bruște fără temei și în mod repetat.”.

Punctul 47, „Limitele maxime de viteză a vehiculelor pe drumurile publice”, se suplineşte cu limita de viteză de 5 km/h pe teritoriile adiacente drumului şi zonele pietonale. Mai mult decât atât, se adaugă sub-punctul d), care presupune majorarea limitei de viteză în afara localităţilor, pe anumite sectoare de drum, de la 90 km/h la 110 km/h pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3,500 kg, doar în cazul în care siguranţa traficului se garantează, iar pentru camioanele cu masa maximă autorizată mai mare de 3,500 kg, precum și pentru autoturismele și autocamioanele cu masa maximă autorizată ce nu depășește 3,500 kg care tractează o remorcă, limita de 70 km/h poate fi majorată până la 90 km/h.
În cazuri de precipitaţii abundente, ceaţă sau când drumurile sunt acoperite de gheaţă, polei, zăpadă sau piatră cubică umedă, viteza maximă admisă în afara localităţilor este cu cel puţin 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.

Viteza maximă admisă în afara localităţilor pentru autovehiculele ai căror conducători au mai puţin de un an practică de conducere sau pentru persoanele care efectuează pregătirea practică în conducerea autovehiculelor trebuie să fie cu 20 km/h mai mică decât viteza maximă admisă pentru categoria din care fac parte autovehiculele conduse.
Prin excluderea sub-punctului 4) din punctul 52, conducătorii care au depăşit un vehicul pe drum cu cel puţin două benzi pe sens nu va mai avea voie să rămână pe banda în cauză, în cazul în care are intenţia de a depăşi şi alte vehicule. Deci, va fi regula autobanelor germane – după depăşire revii înapoi pe banda de circulaţie, pentru a nu încurca conducătorii vehiculelor care vin din spate cu o viteză mai mare.

Dacă anterior panourile adiţionale aveau săgeţile verzi pe fundal negru care permiteau deplasarea în dreapta sau stânga la semnalul roşu al semaforului, doar după ce conducătorul efectuează oprirea,
cedând trecerea pietonilor şi/sau vehiculelor, acum va apărea şi săgeata verde pe fondal negru care va permite deplasarea înainte în aceleaşi condiţii!
Geamurile faţă umbrite vor fi permise, doar cu condiţia că acestea au fost umbrite la staţiile autorizate şi omologate în domeniul aplicării unor obiecte pe sticlă.

Va fi interzisă exploatarea vehiculelor în cazurile în care caroseria vehiculului
prezintă defecţiuni exterioare considerabile sau suprafeţele exterioare vopsite ale mijlocului de transport sunt deteriorate şi/sau culoarea automobilului nu corespunde cu cea indicată în certificatul de înmatriculare şi în cazul în care autovehiculul este dotat cu lampă taxi
în lipsa licenţei şi autorizaţiei pentru desfăşurarea transportului rutier de persoane în regim de taxi, eliberate de organele competente.

Iată ce modificări/completări vor primi şi indicatoarele circulaţiei rutiere:
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
6
52,569
GALERIE FOTO (4 IMAGINI)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!