Doi moldoveni vor să construiască maşina perfectă pentru cei cu dizabilităţi! (Video)
9 Iunie 2016, 16:03
Se întâmplă că şi în Moldova să avem adevăraţii genii în tot sensul cuvântului! Adrian Vlas şi Ion Ababii sunt doi ingineri în mecanică care au gândit un proiect excepţional şi anume maşina perfectă pentru cei cu dizabilităţi. Cu acest proiect tinerii au luat recent primul loc la cea mai mare expoziţie de invenţii din Sud-Estul Europei, „European Exhibition of Creativity and Innovation”, la care au fost înscrise 506 de invenţii din 42 de ţări. Inventatorii moldoveni au creat şi o adevărată echipă numită AVAI Movement, care tinde să colecteze 21,000 de dolari pentru aşi realiza visul – crearea automobilului perfect pentru persoanele cu dezabilităţi.
Acest vis va fi realizat nu doar pentru întreaga echipă, dar şi pentru prietenul lor Alex Gomaniuc, care de 10 ani este prins în scaunul cu rotile şi nu poate avea libertatea pe care o oferă transportul personal. Deşi iniţial
proiectul a fost dedicat în întregime lui Alex, conaţionalii noştri doresc ca pe termen lung să pună în producţie platforma, care ar putea fi instalată în orice automobil şi ar putea ajuta şi alte persoane cu aceleaşi probleme pe care le are Alex.
Conceptul vehiculului este unul pe cât de simplu pe atât de genial. Acesta va fi bazat pe modelul existent smart fortwo, care va primi un design modernizat, dar cel mai important, un sistem unic automatizat care va permite urcarea scaunului cu rotile la bordul vehiculului datorită unei platforme automatizate. Platforma va avea senzori care vor detecta obstacolele şi senzori de nivel.
La interior scaunul cu rotile va fi prins sigur de platforma retractabilă şi poziţionat pe centrul automobilului, care va avea şi volanul mutat pe centru. Automobilul va păstra substratul tehnic (benzinarul de 1.0 litri şi cutia automată) toate sistemele de siguranţă, inclusiv cele 7 airbag-uri, în timp ce scaunul cu rotile va fi unul cu totul special. În primul rând, pentru siguranţa şi Alex acesta
va fi dotat cu centuri de siguranţă cu prindere în 5 puncte şi va fi electric cu o autonomie de 40 km. Apropo, fiind amplasat pe platformă în interiorul automobilului, scaunul cu rotile îşi va putea reîncărca bateriile.

Echipa AVAI Movement a iniţiat şi o acţiune de colectare a sumei necesare pentru construirea platformei şi integrarea acesteia în automobilul dedicat lui Alex. La moment au fost colectaţi 5,760 de dolari. În timp ce scriam articolul s-au adunat 100 de dolari.

Pentru a susţine acţiunea AVAI Movement şi de ai îndeplini visul lui Alex puteţi accesa acest link.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
0
2,563
GALERIE FOTO (8 IMAGINI)
GALERIE VIDEO (1 MATERIALE)
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!