Moldova: Amendă de peste 1,000 de euro dacă modifici datele odometrului!
4 Octombrie 2016, 13:16
În mai multe ţări ale lumii, modificarea kilometrajului maşinii este pedepsită cu închisoarea. Chiar şi în România a fost propus un proiect de lege asemănător, care presupune pedeapsa cu închisoarea de la 2 la 5 ani, pentru modificarea kilometrajului.

Ei bine, problema modificării kilometrajului automobilului este acută şi în Moldova, pe piaţa automobilelor la mâna a doua. Astfel, în parlament a fost propus un nou proiect de lege, care ar presupune amenzi usturătoare pentru cei care vor modifica datele odometrului maşinii, iar datorită acestei iniţiative, va fi protejat consumatorul, care cumpără un automobil la mâna a doua.

Înșelăciunile de acest gen sunt foarte răspândite în Moldova. Kilometrajul micșorat de două sau chiar trei ori este ceva “normal” pe piața mașinilor second-hand, iar cei care practică această înșelăciune nu sunt pedepsiți în nici un fel. Aceste vehicule nu numai că sunt mai vechi tehnic, decât indică odometrul, dar sunt și periculoase, având piesele cu mult mai uzate, iar probabilitatea că vor ceda mai rapid, decât își imaginează proaspătul proprietar, este mai mare.
Proiectul a fost semnat de către deputaţii neafiliaţi Igor Vremea şi Artur Reşetnicov. Potrivit proiectului, persoanele care vor modifica datele odometrului vor putea fi sancţionate cu amendă de la 100 la 150 de unităţi convenţionale (u.c.), pentru persoane fizice şi 350 – 450 u.c., pentru persoanele juridice. Având în vedere creşterea unităţii convenţionale de la 20 la 50.50 lei, amenda maximă ar putea ajunge la aproape 23,000 de lei sau peste 1,000 de euro!
Totuşi, la moment nu este clar, în ce mod vor fi depistaţi cei, care modifică kilometrajul automobilului. Chiar dacă se va depista că kilometrajul automobilului cutare a fost modificat, va fi mai greu de depistat cine anume l-a modificat şi dacă a fost modificat anterior, de un alt proprietar sau, a venit cu datele odometrului modificate de peste hotarele ţării.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru via Sputnik.md
0
4,187
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!