Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Autovehiculele cu numere străine vor putea fi înregistrate în Moldova cu o reducere de 70%! Cele înregistrate în Transnistria nu vor avea voie să circule în Moldova!

3 Noiembrie 2016 - 17:47
Denis Godorozea
Autovehiculele cu numere străine vor putea fi înregistrate în Moldova cu o reducere de 70%! Cele înregistrate în Transnistria nu vor avea voie să circule în Moldova!
Se pare că în curând automobilele cu numere de Lituania sau Bulgaria (dar şi din alte ţări), se vor plimba cu plăcuţe de înmatriculare moldoveneşti, iar maşinile înmatriculate în stânga Nistrului vor dispărea în totalitate de pe drumurile publice! Asta rezultă din aprobarea de către guvern a unor modificări legislative care stabilesc noi condiţii pentru deţinătorii de autovehicule înregistrate în străinătate, dar care circulă pe teritoriul Republicii Moldova.

Astfel, persoanele fizice rezidente care au introdus pe teritoriul ţării până în data de 1 noiembrie curent autoturisme cu numere de înmatriculare străine, chiar şi mai vechi de 10 ani, au dreptul să le înmatriculeze în Moldova, achitând doar 30% din cota accizelor stabilită pentru anul 2016, prezentând doar confirmarea de achitare a vinietei! Excepţie fac doar mijloacele de transport înregistrate în localităţile din stânga Nistrului şi municipiul Bender.

Vehiculele pot fi înregistrate la Ministerul Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor în perioada 1 decembrie 2016 - 1 februarie 2017. Deci, vor avea la dispoziţie doar două luni pentru a le înregistra, iar după aceasta, persoanele care nu s-au conformat prevederii, urmează să-şi scoată autoturismele din ţară.

Prin această iniţiativă, autorităţile vor să faciliteze acele persoane, care au procurat maşini înregistrate în străinătate şi le exploatează pe teritoriul Moldovei. Conform Ministrului Finanţelor, Octavian Armaşu, introducerea modificărilor ţinteşte în eliminarea inechităţii fiscale între cei care deţin autovehicule înmatriculate în ţară şi cei care deţin autovehicule neînmatriculate.

Având în vedere starea tehnică deplorabilă a vehiculelor cu înmatriculare străină, despre care v-am vorbit în articolul dedicat maşinilor din Lituania şi în cadrul proiectului grandios de examinare a stării vehiculelor din Lituania şi Bulgaria aflate pe teritoriul Moldovei, ţinem să credem că aceste automobile nu au voie să fie înmatriculate, cel puţin, fără să treacă o testare tehnică consistentă! Balanţa inechităţii însă, s-ar putea înclina în defavoarea celor care au importat automobilele şi au achitat accizele conform legii, fără de a avea parte de această „scutire” de 70% pe care o vor primi deţinătorii de vehicule neînmatriculate. Un singur lucru bucură, că cei care nu vor reuşi să-şi înmatriculeze vehiculele în perioada stabilită, vor fi obligaţi să le scoată din ţară.

Mai mult decât atât, din 1 februarie 2017 va fi interzisă circulaţia pe drumurile publice a autovehiculelor cu plăcuţe eliberate de localităţile din regiunea transnistreană, aflate în posesia sau folosinţa persoanelor fizice care deţin permis de conducere al Republicii Moldova. Poliţia va fi în drept să aplice şoferilor o amendă de la 25 la 30 de unităţi convenţionale cu aplicarea a 4 puncte de penalizare. O altă modificare prevede că persoanele străine, care deţin permis de conducere eliberat de ţara de evidenţă permanentă a mijloacelor de transport, se pot afla pe teritoriul Republicii Moldova mai mult de 180 de zile. În acest caz, ei vor achita vinieta în mărime de 180 de euro pentru fiecare următoarele 180 de zile de aflare în ţara noastră.

Conform autorităţilor, proiectul de lege are ca scop asigurarea echităţii fiscale, iar modificările vor contribui la creşterea siguranţei în trafic, vor reduce nivelul poluării mediului de către autoturisme, precum şi la sporirea pe termen lung a încasărilor la bugetul de stat.

Proiectul urmează să fie transmis

Parlamentului pentru adoptare, în timp ce perioadele de aplicare descrise mai sus ar putea suferi schimbări.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter