Menu
Acasă
Search
CITIRE ŞTIRE:

Ca între bărbaţi: vorbim despre poligonul Sniping Club, locul în care sportul se face la ţintă

28 Noiembrie 2016 - 10:40
Ilie Toma
Ca între bărbaţi: vorbim despre poligonul Sniping Club, locul în care sportul se face la ţintă
Demult vrem să vă spunem multe şi pe îndelete despre un loc cu totul special din Moldova, în care, odată ajunşi, bărbaţii se simt mai cutezanţi, mai militanţi, mai plini de testosteron. Fără îndoială şi doamnele au acces nelimitat aici, dar atunci când echipele de bărbaţi intră în avalanşa activităţilor palpitante, în aer se simte un inevitabil spirit de echipă şi competiţie. E vorba de poligonul Sniping Club.

Aşa s-a întâmplat că pe parcursul acestui an, echipa de aventurieri PiataAuto.md a vizitat de mai multe ori acest loc, înainte, după, sau în timpul maratoanelor noastre cu SUV-uri prin Moldova. Episoadele de trageri sportive la ţintă au constituit un prilej excelent pentru a ne coagula spiritul de echipă în vântoarea aventurilor de offroad prin care am trecut. Despre experienţele noastre pe acest poligon, v-am vorbit şi anterior, acum, însă, vrem să vă spunem mai multe despre acest poligon şi ceea ce se poate face, dar şi despre nişte preţuri esenţiale, pentru că am tot primit mesaje prin care eram întrebaţi cât costă tot soiul de trageri, unde se află mai exact, etc.

Unde se află?

Pe traseul M14 Chişinău – Bălţi, între intrările în satele Roşcani şi Negreşti, la intrarea din satul Negreşti fiind şi un indicator spre Străşeni. Dacă circulaţi din direcţia Chişinău, intrarea spre poligon va fi anunţată iniţial de un indicator preventiv, amplasat cu 200 metri înainte de punctul propriu-zis, apoi de un indicator care anunţă implicit intrarea spre poligon. De la drumul asfaltat urmează un drum acoperit cu prundiş, dar pe care poate merge orice maşină, nu doar un SUV. La câteva sute de metri pe acel drum veţi ajunge la intrarea în poligon. Pentru cei ce vor mai multă precizie, indicăm şi coordonatele geografice – 47.181418, 28.658233, iar pentru mai multă comoditate am creat şi un marcaj pe harta Google Maps. Imaginile din satelit din această regiune, însă, nu sunt foarte actuale, iar din această cauză nu veţi vedea pe ele deocamdată multitudinea de edificii construite între timp aici. Şi aici încă se mai construiesc noi facilităţi, iar planurile de mai departe sunt grandioase. De altfel, Sniping Club este deja unicul poligon din regiune (adică Moldova şi ţările din jur) ce oferă facilităţi atât de avansate pentru tragerile de înaltă precizie la distanţă mare.

Ce facilităţi oferă poligonul Sniping Club?

Tirul la talere ar putea fi una din activităţile antrenante, dar care nu solicită pregătiri foarte avansate. Prin urmare, se poate practica şi în cazul în care n-aţi mai tras din armă niciodată în viaţă anterior. Fireşte, instructajul minuţios şi toate măsurile de precauţie vor fi parte inalienabilă a acestei experienţe. E o activitate ce poate fi practicată atât individual cât şi în grup, iar de foarte multe ori până şi novicii constată că ţintesc destul de bine, dacă urmează instructajul de poziţie corectă,ţintire corectă şi apăsare propice a trăgaciului. Armele vă pot fi furnizate de către cei de la poligon, or, cei care deţin arme, pot veni cu propriile „unelte”. Competiţiile de grup sunt foarte populare la acest tip de tragere, şi anume aici spiritul competiţional devine extrem de molipsitor chiar şi pentru cei care frecventează mai rar asemenea activităţi. Totuşi, supravegherea de siguranţă a unui instructor profesionist este întotdeauna asigurată.

Un alt soi de tragere cu puşca, poate chiar şi mai antrenant din perspectiva urmăririi unei ţinte în mişcare, este cel în care un utilaj special împuşcă aleatoriu nişte discuri de cauciuc în arealul din faţa Dvs., iar trăgătorul îţi urmăreşte astfel prada pe o traiectorie parabolică, împuşcând-o în momentul oportun. Diferenţa majoră e dată anume de mişcarea continuă a ţintei şi de faptul că trăgătorul trebuie să acţioneze cu premeditare, intuind marja de distanţă necesară timpul de reacţie şi zbor al glontelui către ţintă. Şi aici, însă, novicii se dovedesc a fi de multe ori impresionant de buni. Mai ales dacă sunt fotografi de profesie, zâmbeam noi, pentru că toţi fotografii care ne-au însoţit la asemenea experienţe s-au dovedit a fi ţintaşi excelenţi! Şi acest tip de tragere poate fi practicat în grup, ba chiar e recomandabil să se practice în grup, pentru că puştile sunt deja mai mari şi mai grele, iar tragerea în continuu pentru cei mai puţin antrenaţi poate obosi repede braţele şi scădea astfel precizia.

Pentru cei mult mai antrenaţi există şi un tip special de tragere, mult mai antrenant şi mai solicitant – tragerile tactice. Aici deja e nevoie de echipament special, întrucât ţintaşul trece şi înaintează prin relief şi obstacole, schimbă adeseori poziţia de tragere şi înlătură rând pe rând ţintele propuse. De obicei, acest tip de tragere e practicat de cei cu multă experienţă de vizitate a poligonului, care avansează la tehnici mai complexe. Aţi intuit deja că acest tip de tragere se potriveşte de minune şi celor din misiuni speciale şi unităţi speciale, dar, fireşte, ne vom limita la o tăcere discretă la acest capitol, aşa cum se cuvine unor asemenea activităţi.

Mândria poligonului Sniping Club este facilitatea de tragere la distanţă lungă, de înaltă precizie. Aici se poate trage până la 800 metri distanţă şi e evident că e nevoie şi de arme capabile de o asemenea bătaie şi precizie. Ele pot fi furnizate de asemenea de cei de la poligon şi sunt dintre cele mai avansate, dintre care cei mai mulţi dintre noi le vor vedea doar prin filme. Da, se trage la lunetă de aici, iar un lunetist e mult mai atent la toate fenomelele de mediu ce-i însoţesc tragerea, de la vânt până la umiditate şi temperatură, pentru că la o asemenea distanţă toate pot influenţa.

Mai mult ca atât, se poate opta pentru baloane fixate de un punct în rol de ţinte, iar acestea, fiind uşoare, sunt în permanenţă mişcate de vânt, făcând precizia tragerii şi mai complicată. Din nou, e o activitate rezervată în special celor bine antrenaţi şi profesioniştilor.

Se poate opta pentru ore de instructaj detailat din partea unui instructor, fapt util mai ales atunci când sunteţi la început de cale pentru acest sport. După cum am menţionat mai sus, la toate tipurile de tragere sunt disponibile arme în chirie. Muniţia se cumpără separat, preţuriile variind de la 9 lei per cartuş pentru cele mai simple arme până la 40 de lei pentru „chestiile ultra-serioase”. Cei dornici de a-şi antrena abilităţile cu armele albe au la dispoziţie şi asemenea facilităţi. Iar grupurile care doresc organizarea competiţiilor mai complexe, experienţelor de team-building, pot beneficia de servicii personalizate.

Deci, cât costă?

În mare parte, experienţa unei sesiuni de tragere se formează din achitarea părţilor ce o compun – chiria armelor, cumpărarea muniţiilor şi plata timpului de ocupare a uneia dintre facilităţile de tragere. O oră de tragere la talere sau cu carabina costă 225 de lei, preţ care include şi supravegherea din partea unui instructor. Astfel, un grup mai mare, care ar trage la ţintă timp de o oră poate cheltui per total între 1,500 lei şi 3,000 lei, în dependenţă de volumul muniţiilor cumpărate. O tragere individuală poate costa şi mai puţin de atât, întrucât consumul de muniţie este de obicei mai mic. Preţurile muniţiilor le-am menţionat mai sus – de obicei între 9 şi 40 de lei per cartuş, ultimele fiind cartuşe pentru puştile de mare precizie. Iar dacă vreţi să aflaţi cu precizie costul unei experienţe pe poligon, sunteţi binevenit să contactaţi reprezentanţii Sniping Club, care vă vor face un calcul exact în funcţie de preferinţele şi intenţiile Dvs.: +37361011822, +37322105680.
DISTRIBUIE PRIETENILOR:
GALERIE FOTO (112 IMAGINI):
ALTE ŞTIRI RECENTE:
© 2021 Online Media
Urmăreşte-ne şi pe:
Facebook
YouTube
Instagram
Telegram
Twitter