Iarna: Cum pregătim maşina ca să n-avem bătăi de cap în perioada rece
9 Noiembrie 2016, 14:04
Perioada rece a anului este tot mai aproape şi apare necesitatea pregătirii maşinii pentru iarnă.
Recent v-am vorbit despre un aspect foarte important, precum sunt cauciucurile de iarnă. Astăzi însă, vă vom vorbi şi de alte aspecte nu mai puţin importante, la care trebuie să atragem atenţia atunci când pregătim maşina pentru iarnă şi care ne vor scăpa de bătăi de cap în perioada rece a anului. Sunt verificări simple, care le poate face oricare conducător, deşi unele din ele ar necesita şi o vizită la service.
1. Asigurați-vă că toate luminile maşinii, de la exterior şi interior, funcționează corespunzător. Curățați-le în mod regulat de murdărie, astfel încât să puteți vedea, dar şi alţi participanţi la trafic să vă poată vedea.

2. Dotaţi automobilul cu cauciucuri de iarnă noi şi verificaţi periodic presiunea în acestea. În cazul celor uzate, verificaţi şi înalţimea reziduală a profilului benzii de rulare a cauciucurilor, care ar trebui să fie nu mai mică de 3 mm (minimul legal este de 1.6 mm).

3. Verificaţi acumulatorul şi sistemul de încărcare al acestuia. Acumulatoarele vechi cedează foarte rapid la temperaturi joase şi, ar fi mult mai oportun să schimbaţi acumulatorul pe unul nou, pentru a evita neplăcerea de a fi blocat din cauza celui vechi, care va ceda în cel mai nepotrivit moment.

4. Verificaţi sistemul de răcire şi nivelul lichidului de răcire, precum şi nivelul uleiului din motor (pe timp de iarnă utilizaţi ulei cu o vâscozitate scăzută).
5. Verificaţi condiţia ştergătoarelor de parbriz şi nivelul lichidului de parbriz, cel din urmă trebuie să reziste la temperaturi joase. Nu includeţi ştergătoarele, atunci când pe parbriz este gheaţă, pentru că acestea s-ar putea deteriora.

6. Ungeţi mecanismele uşilor, precum broaştele, dacă utilizaţi cheia pentru deschiderea maşinii, dar şi cauciucul din jurul uşilor, pentru a evita îngheţarea celor din urmă.

7. Rezervorul trebuie să fie cel puţin la jumătate, având în vedere consumul mai mare pe timp de iarnă, dar şi riscul împotmolirii pe timp de iarnă – aţi putea să petreceţi şi o noapte în maşină şi riscaţi să îngheţaţi, dacă nu o veţi lăsa pornită.

8. Pentru orice eventualitate trebuie să aveţi în maşină – perie pentru curăţat zăpada, racletă din plastic pentru curăţarea geamurilor, lanţuri antiderapante, cabluri de alimentare în caz că se descarcă acumulatorul, cablu de remorcare, lopată mică şi o pătură călduroasă (termosul cu ceai/cafea ar putea fi un plus).
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
2,203
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!