Automobilele mai vechi de 7 ani nu vor putea fi importate în Moldova!
26 Decembrie 2016, 09:38
Parlamentul Republicii Moldova a votat în prima lectură un proiect de lege, care va interzice importul automobilelor mai vechi de 7 ani în Moldova. Astfel, se vor face modificările de rigoare în Codul Vamal articolul 20, “Prohibiţii la introducerea şi scoaterea din Republica Moldova a mărfurilor şi mijloacelor de transport”, unde vârsta maximă a mijloacelor de transport auto importate pe teritoriul țării va fi scăzută de la 10 la 7 ani. Excepție o vor face doar automobilele de epocă. Mai mult decât atât, va fi interzis nu doar importul automobilelor cu termen de exploatare mai vechi de 7 ani, dar și a caroseriilor și motoarelor acestora mai vechi de 7 ani.
Totodată vor fi excluse cotele accizului la importul mijloacelor de transport în funcție de termenul de exploatare indicate pentru vechimea automobilelor de 8, 9 și 10 ani.

Conform inițiatorilor proiectului de lege, diminuarea vârstei de la 10 la 7 ani a mijloacelor de transport auto importate, va spori calitatea și performanțele parcului auto rezident, având în vedere că parcul auto din Moldova este învechit, iar în ultimul timp se constată o suprasaturare a pieței cu autovehicule second hand, ceea ce constituie un impediment pentru dezvoltarea și stimularea pieței interne (se are în vedere vânzările automobilelor noi). De asemenea, se ia în considerație practica europeană în diminuarea emisiilor nocive ce provin de la vehiculele rulate, dar și siguranța traficului rutier.
Conform statisticilor în 2016 au avut loc circa 1,995 de accidente rutiere soldate cu 249 de decese și traumatisme pentru alte 2,384 de persoane, iar în aceste accidente au fost implicate, în mare parte, vehicule vechi într-o stare tehnică proastă.

Totuși, acest proiect de lege va fi examinat și în a doua lectură, dar nu mai devreme de luna februarie 2017, atunci când Parlamentul se va reuni din nou. Astfel, cel puțin timp de o lună de zile, importul automobilelor cu o vechime de la 7 la 10 ani va fi posibil.

Reamintim că până în anul 2012, de asemenea activa interdicția importului automobilelor mai vechi de 7 ani, iar în ultimii 4 ani a fost posibil importul automobilelor nu mai vechi de 10 ani.
PiataAuto.mdValeriu Bahnaru
1
7,339
COMENTARII (0)
Fiţi primul care comentează această ştire!
COMENTARIUL MEU
Trebuie să fiţi logat pentru a putea comenta
Logare | Înregistrare
COMENTARII FACEBOOK
Înapoi
    Logare PiataAuto.md
Login:
Parola:
Memorizeaza-ma
Ai uitat parola?
Eşti nou aici? Atunci înregistrează-te!